Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Miten softalla tehdään bisnestä?

Teollisen ohjelmistoliiketoiminnan Assistant Professor Sami Hyrynsalmi näkee ohjelmistoliiketoiminnan osaamisessa valtavaa potentiaalia Suomen talouden ja ihmisten hyvinvoinnille. Opiskelijoille hän haluaa opettaa monipuolisuutta.

TTY:n Porin laitoksella teollinen ohjelmistoliiketoiminnan Assistant Professorina lokakuun alussa aloittanut Sami Hyrynsalmi tutkii, miten ohjelmistoyritykset ja muut alan toimijat harjoittavat liiketoimintaa ohjelmistoilla. Alalla piilee hänen mukaansa suuria mahdollisuuksia koko Suomelle.

– Voimme aidosti kilpailla maailman markkinoilla korkean osaamisen tuotteilla. Suomalaiset tuotekehittäjät ja johtajat ovat huippuluokkaa. On kuitenkin myös osattava tehdä ohjelmisto-osaamisella rahaa. Minusta liiketoiminta-ajattelu ja ohjelmistoyrittäjyys ovat tärkeä lisä ohjelmistokehittäjien koulutukseen, Hyrynsalmi sanoo.

KUKA? Sami Tapani Hyrynsalmi (s. 1985, Turku)


Tärkeimmät tutkinnot:

  • DI (ohjelmistotekniikka) 2009, Turun yliopisto, Informaatioteknologian laitos
  • TkT (ohjelmistotuotanto) 2014, Turun yliopisto, Informaatioteknologian laitos
     

Tärkeimmät työtehtävät:

  • Työskennellyt Turun yliopistolla erilaisissa tehtävissä viimeiset yhdeksän vuotta. ”Olin tutkimusavustajana Salossa Tuotteistamisen tutkimusryhmässä 2,5 vuotta, minkä jälkeen työskentelin tohtorikoulutettavana sekä Informaatioteknologian laitoksella, Johtamisen ja yrittäjyyden laitoksella Turun kauppakorkeakoulussa että Business and Innovation Development -erillislaitoksella. Väitöksen jälkeen ehdin olla pari vuotta tutkijatohtorina TY:llä, Informaatioteknologian laitoksella.”
     

Vapaalla: Perheeseen kuuluu vaimo Sonja ja Bitti-kissa. Harrastuksina kahvi, kuntoilu ja lasten ja nuorten nyrkkeilyvalmennus.

Hyrynsalmi suosittelee vahvasti alan opiskelijoille ohjelmistoliiketoiminnan kursseja, sillä ohjelmistobisneksen ymmärrys on osa kenen tahansa modernin yrityksen arkea.

– Kehittäjät työskentelevät yhä useammin joko asiakasrajapinnassa tai pienissä yrityksissä, joissa kaikkien pitää osata kaikkea. Ohjelmistoliiketoiminnan opinnoissa käydään läpi sitä, miten ohjelmistoilla luodaan ja kehitetään liiketoimintaa. Tämän päivän digitaalisessa, verkottuneessa ja avoimessa maailmassa kaikki tekeminen kietoutuu yhä vahvemmin dataan ja softaan, Hyrynsalmi pohtii.

– Perinteisen autotallin-ovet-auki-ja-tuote-pihalle -ajattelu pitäisi saada murrettua ja toimintaa siirrettyä enemmän kohti asiakas- sekä markkinalähtöistä kehittämistä. Tuotteet saadaan nopeammin markkinoille. Alusta lähtien voidaan validoida myös sitä, että tuotetta tehdään olemassa olevalla asiakaskunnalle, joka on myös valmis maksamaan siitä.

Sopivasti tekniikkaa ja taloustieteitä

Sami Hyrynsalmi on harrastanut koneita ja koodausta teini-iästä saakka. Hän aloitti opinnot tietoliikennetekniikan ja elektroniikan parissa, mutta valitsi sitten ohjelmistotekniikan, kunnes ohjelmistoliiketoiminta vei mukanaan. Viime aikoina Hyrynsalmi on omassa tutkimuksessaan tarkastellut erityisesti ohjelmistoekosysteemejä ja mobiiliapplikaatiota.  TTY:lle hän tuo mukanaan tervetullutta monipuolisuutta.

– Olen ohjelmoija, joka pohtii kauppatieteitä, tai kauppatieteilijä, joka osaa ohjelmoida. Ohjelmistoliiketoiminta on luontevasti monitieteinen ympäristö, jossa pitää ymmärtää paljon aika monesta alasta. Tasapainoilen ohjelmistoliiketoiminnan alalla sopivasti tekniikkaa ja taloustieteitä ymmärtäen, Hyrynssalmi sanoo.

Pitkään Turun yliopistossa työskennellyt Hyrynsalmi arvostaa TTY:n vahvaa yritysyhteistyötä.

– TTY:llä on vahva yhteistyösuhde teollisuuteen, mikä parantaa sekä tutkimuksen että opetuksen relevanssia – tehdään asioita, joilla on suora takaisinkytkeytyminen myös yhteiskuntaan.

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, tietoa tty:stä