Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla

TTY:n uusin TUT Industry Professor Ari Ahonen aloitti syyskuun alussa viisivuotisen kautensa rakennustekniikan laboratoriossa. Hänen professuurinsa ala on kiinteistökehittäminen. Yhtenä tavoitteena on saada yrityksiin lisää tohtoreita.

Koti, koulut, työpaikat, kaupat ja palvelut – rakennettu ympäristö vaikuttaa ihmiseen lähes kaikilla elämänaloilla. Rakennukset ja niihin kohdistuvat tarpeet ovat myös jatkuvassa muutoksessa.

– Urbanisaatio on valtava voima: joka kuukausi miljoona kiinalaista muuttaa maalta kaupunkiin. Lisäksi ICT:n ansiosta erilaiset etätyöt yleistyvät kaikkialla. Miten tulevia tai jo olemassa olevia rakennuksia ja koteja saadaan muokattua uusia tarpeita vastaaviksi? Miten luodaan ympäristö, joka mahdollistaa mahdollisimman suuren tuottavuuden nousun kaikessa työssä, mutta tarjoaa myös vastapainoksi viihtyisyyttä, TUT Industry Professor Ari Ahonen havainnollistaa kiinteistökehittämisala haasteita.

– Ala on hyvin monitieteinen. Rakentamiseen ja kiinteistökehittämiseen tarvitaan monenlaista teknistä osaamista, ja pohjimmiltaan alalla on kyse ihmisistä, joille rakennuksia tehdään. Minusta tämä on maailman mielenkiintoisin toimiala.

KUKA?
Ari Antero Ahonen, 60

Koulutus:
Diplomi-insinööri, TTKK 1980
Tekniikan lisensiaatti, TTKK 1986
Tekniikan tohtori, TTY 1993
Lukuisia liikkeenjohdon kursseja

Työura:
Pitkä ura suunnittelutyössä ja korjausrakentamiseen erikoistuen rakennuttajakonsultoinnissa, tutkijana TTKK:lla, rakennusliikkeessä ja rakennuttajana. Myöhemmin kiinteistönpitoyrityksen toimitusjohtajana ja Tekesissä. Ollut mukana perustamassa lukuisia start up -yrityksiä.

Perhe ja harrastukset:
Vaimo ja kolme aikuista lasta sekä viisi lastenlasta. ”Harrastuksena vaarina olo ja remontointi,” Ahonen kertoo.

Tutkimusryhmä kokoon

Pitkän uran muun muassa rakennus- ja kiinteistöalalla, rahoituspuolella Tekesissä sekä toimijana SHOKissa tehnyt Ahonen aloitti tänä syksynä kaksi uutta työtä: Tekniikan Akatemian toimitusjohtajana ja 30 prosentin työajalla alma materinsa TTY:n TUT Industry Professorina.

– Professorina tavoitteenani on koota toimiva tutkimusryhmä sekä varmistaa alan ajankohtaisten aiheiden ja tarpeiden näkyminen koulutuksessa. Kiinteistökehittämisen alalla on esimerkiksi liian vähän tohtoreita. Yksi tavoitteeni on, että heitä saataisiin pian lisää, Ahonen suunnittelee.

– Olen hyvin iloinen saadessani tutkijatohtoriresurssiksi CoreLab-foorumissakin toimivan TkT Jukka Puhdon, jonka kanssa saamme varmasti paljon aikaan.

Aaltoliike on hyväksi

Ari Ahonen on ehtinyt urallaan työskennellä myös tutkijana TTY:llä lisensiaatintyötä valmistellessaan. Lisäksi hän ollut jo lähes seitsemän vuotta dosenttina talossa. Toinen jalka akateemisen maailman puolella ja toinen yritysmaailmassa auttaa näkemään molempien tarpeita ja vahvuuksia.

– Harmillisen usein ajatellaan, että akateemista työtä tehneet eivät voi siirtyä yrityspuolelle tai päinvastoin. Itse kapinoin tällaista lokerointia vastaan jo nuorena, siksi urani onkin ollut aaltoliikettä kahden maailman välissä, Ahonen kertoo.

Ahonen väitteli aikoinaan tohtoriksi palveluiden markkinointiin liittyvästä aiheesta ja pääsi valmistuttuaan heti käyttämään tutkimustaan yritysmaailmassa.

– Omakohtainen kokemus siitä, miten tiede palvelee liike-elämää, on eduksi tässä tehtävässä.

Yritysyhteistyöllä etumatkaa

Ari Ahosen toiveena kehittää yritysyhteistyötä kiinteistökehittämisen alalla modernilla tavalla.

– Akateemisen maailman ja liike-elämän yhteistyö on ollut tällä alalla vaatimatonta kaikkialla. Alalla olisi paljon tarvetta yhteistyölle ja sen tyydyttämiseen TTY:ltä löytyy hyviä mahdollisuuksia, Ahonen arvioi.

Etuna alan kehittämiselle hän näkee myös sen, että suomalaiset ovat yhden kaupungin kokoinen kansa, jossa on helppo oppia tuntemaan toinen toisensa ja verkottua.

– Uudet rohkeat avaukset voivat tuoda meille etumatkaa kansainvälisestikin. Kiinteistökehittämisessä on tärkeää olla proaktiivinen. Nyt perinteisesti reaktiivisella alalla ollaan heräämässä ja käärimässä hihoja. Minusta on hienoa alan johtavilta yrityksiltä, että ne lahjoittavat tällaisen professuurin TTY:lle. Se on osoitus alan näkemyksestä tulevaisuuteen, Ahonen painottaa.

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, tietoa tty:stä, rakennustekniikka