Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Nimitysuutiset

 • Opetusta varhaiskasvatuksesta työelämään

  – Esimerkiksi näitä kapineita tarvitaan LUMATEn legorobotti-, ohjelmointi- ja elektroniikkakerhossa. Kerhoissa ohjaajina toimivat korkeakoulujen opiskelijat, kertoo Riikka Lahtinen.

  Yliopistonlehtori Riikka Lahtinen aloitti Tampereen LUMATE-keskuksen johtajana tammikuun alussa. Hän sanoo saaneensa tärkeän tehtävän ja loistavasti toimivan keskuksen, joka ei kaipaa suuria muutoksia.

 • Pasi Vakaslahti vahvistamaan yrityspalvelutiimiä

  Pasi Vakaslahti, Marja Hyypiä ja Marjut Kemiläinen auttavat yrityksiä löytämään palapeliinsä puuttuvat palaset.

  Pasi Vakaslahti aloitti helmikuun alussa uudessa tehtävässä TTY:n yritysyhteyspäällikkönä ja yrityspalvelut-tiimin vetäjänä. Tiimi tukee yliopiston ja yritysten välisen yhteistyön käynnistämistä ja auttaa yrityksiä löytämään oikeat kontaktit ja palvelut yliopistosta.

 • Robotteja kotiin, toimistoon ja työnvälitykseen

  Robotteja kotiin, toimistoon ja työnvälitykseen

  PhD Roel Pieters nimitettiin syyskuun alusta robotiikan Assistant Professoriksi (tenure track) TTY:n automatiikan ja hydrauliikan laboratorioon. Hänen alaansa on ihmisen ja robotin yhteistyö.

 • Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla

  Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla

  TTY:n uusin TUT Industry Professor Ari Ahonen aloitti syyskuun alussa viisivuotisen kautensa rakennustekniikan laboratoriossa. Hänen professuurinsa ala on kiinteistökehittäminen. Yhtenä tavoitteena on saada yrityksiin lisää tohtoreita.

 • Tekoälyä arkeen

  Tekoälyä arkeen

  TTY:n pitkän linjan yliopistonlehtori Heikki Huttunen nimitettiin elokuun alusta signaalinkäsittelyn laboratorioon Associate Professoriksi. Hänen alaansa on hurjaa vauhtia kehittyvä koneoppiminen.

 • Paavo Rasilo akatemiatutkijaksi, viisi uutta tutkijatohtoria

  Paavo Rasilo akatemiatutkijaksi, viisi uutta tutkijatohtoria

  Assistant Professor Paavo Rasilo sähköenergiatekniikan laboratoriosta on yksi Suomen Akatemian valitsemista 22:sta luonnontieteiden ja tekniikan alan akatemiatutkijasta. Rasilon alaa ovat sähkökoneiden energiatehokkuus ja magneettiset materiaalit. TTY sai myös viisi uutta Akatemian tutkijatohtoria.

 • TUT Industry Professor Matti Sommarberg viihtyy rajapinnoilla

  TUT Industry Professor Matti Sommarberg viihtyy rajapinnoilla

  TTY:n uusi TUT Industry Professor Matti Sommarberg on kotonaan teollisuuden ja yliopiston rajapinnalla, tieteenalojen välimaastoissa, kotimaassa ja ulkomailla, opiskelijoiden parissa. Konepajateollisuuden konkari odottaa innolla uusia kuvioita tutkimuksen parissa.

 • Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti

  Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti

  Bio- ja kiertotalouden Assistant Professorina aloittanut Aino-Maija Lakaniemi tutkii, miten jätteitä ja sivuvirtoja kannattaa käsitellä luonnosta löytyvien mikrobien avulla. Tavoitteena on tehokas kierrätys ja ympäristöystävällisyys – sekä innostuksen levittäminen myös tieteenalojen välillä.

 • Juho Hamari aloitti pelillistämisen professorina

  Juho Hamari pitää erityisen innostavina selviytymispelejä, joissa ihmiset yhdessä pelaavat konetta vastaan. Analogia työelämään on ilmeinen: yhteistyö on tärkeää.

  Kauppatieteiden tohtori Juho Hamari on nimitetty pelillistämisen professoriksi. TTY:n ja Turun yliopiston jakama professuuri on alan ensimmäinen Suomessa ja tiettävästi koko maailmassa.

 • Miten softalla tehdään bisnestä?

  Miten softalla tehdään bisnestä?

  Teollisen ohjelmistoliiketoiminnan Assistant Professor Sami Hyrynsalmi näkee ohjelmistoliiketoiminnan osaamisessa valtavaa potentiaalia Suomen talouden ja ihmisten hyvinvoinnille. Opiskelijoille hän haluaa opettaa monipuolisuutta.

 • Tavoitteena uusia konsteja kiertotalouteen

  Tavoitteena uusia konsteja kiertotalouteen

  Suuri osa jätteestä jää edelleen hyödyntämättä. Bio- ja kiertotalouden Assistant Professorina aloittanut Marika Kokko haluaa kehittää tehokkaampia bioteknologisia ratkaisuja ravinteiden ja energian talteenottoon.

 • Materiaalien vanheneminen selviää yhteistyöllä

  Materiaalien vanheneminen selviää yhteistyöllä

  Pitkän linjan TTY-läinen Essi Sarlin kannattaa poikkitieteellisyyttä yli ryhmä- ja laitosrajojen. Toiveena tuoreella Assistant Professorilla on asiantuntiafoorumi, jossa eri alojen tutkijat selvittäisivät yhdessä materiaalien vanhenemisilmiöihin liittyviä ongelmia.

 • Jotta laitteet kestäisivät pidempään

  Jotta laitteet kestäisivät pidempään

  Kesällä polymeeriteknologian Assistant Professorina aloittanut Mikko Kanerva haluaa kehittää kestävämpi materiaaleja. Alan tuntemusta tarvitaan työpaikan lisäksi International Council of Aeronautical Sciences -organisaatiossa, jossa lentotekniikan asiantuntijat kohtaavat.

 • Matemaatikko pohtii pitkien autojonojen liikettä

  Matemaatikko pohtii pitkien autojonojen liikettä

  Matematiikan laitoksen tuore Assistant Professor Lassi Paunonen liikkuu tutkimuksessaan teoreettisen matematiikan ja monien teollisten sovellusten rajapinnassa. Akatemiatutkijana hän paneutuu järjestelmien robustiin säätöön.

 • Luonnosta inspiraatiota pehmeiden robottien kehitykseen

  Luonnosta inspiraatiota pehmeiden robottien kehitykseen

  Kesällä TTY:n systeemitekniikan laitoksella Assistant Professorina aloittanut Veikko Sariola on kiinnostunut selvittämään, miten luonnosta voisi ottaa oppia robotiikkaan. Mallia voi katsoa vaikka tursaista tai gekon jalkakarvoista.

 • Tero Joronen TUT Industry Professoriksi

  Tero Joronen TUT Industry Professoriksi

  Tekniikan tohtori Tero Joronen aloitti elokuun alussa Tampereen teknillisessä yliopistossa TUT Industry Professorina. Kekseliäs teollisen tuotekehityksen moniosaaja arvostaa sekä tiivistä yritystyhteistyötä että tiedettä uteliaisuuden vuoksi.

 • Jukka Pekkanen TUT Industry Professor -tehtävään

  TUT Industry Professor -tehtävän ohella Jukka Pekkanen jatkaa myös Rakennusteollisuus RT ry:ssä rakentamisen kehittämisestä vastaava johtajana.

  Tekniikan tohtori Jukka Pekkanen on nimitetty ensimmäisenä TUT Industry Professor -tehtävään. Tampereen teknillisen yliopiston uuden professuurin tavoitteena on vahvistaa entisestään yliopiston ja teollisuuden yhteistyötä.