Mediatiedotteet - Tampereen teknillinen yliopisto

Mediatiedotteet

 • Tuoksut avuksi julkisilla paikoilla suunnistamiseen

  Tuoksut avuksi julkisilla paikoilla suunnistamiseen

  Ei enää toimistosokkeloiden ja ostoskeskusten karttakuvien tavaamista – pian voit ehkä haistella tiesi oikeaan paikkaan. Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittämässä hajupaikannusta, joka perustuu keinonenän haistamiin, paikoille ominaisiin ainutlaatuisiin tuoksuihin.

 • Uusi menetelmä paljastaa sydämen rytmihäiriöt jo ensimetreillä

  Professori Moncef Gabbouj TTY:n signaalinkäsittelyn laboratoriosta (vas.) ja TTY:llä tiuhaan vieraileva professori Serkan Kiranyaz Qatarin yliopistosta ovat tehneet pitkään yhteistyötä.

  Joka vuosi yli seitsemän miljoonaa ihmistä kuolee sydämen rytmihäiriöihin. Mitä aikaisemmin rytmihäiriöt todetaan, sitä paremmin niitä voidaan hoitaa. Scientific Reports – Nature -sarjassa julkaistu tutkimus esittelee uudenlaisen varoitusjärjestelmän, jolla rytmihäiriöt voidaan tunnistaa heti.

 • Kennorakentamisesta tehokas apu kriisikohteisiin

  Kennorakentamisesta tehokas apu kriisikohteisiin

  Yllättävät ja äärimmäiset sääilmiöt ovat esimerkki tilanteista, joista aiheutuu usein vakavia kriisejä. Tuhojen nopeaan korjaamiseen tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja. Yksi mahdollisuus ovat teräskennorakenteet, joista Suomessa on huippuosaamista. Tervetuloa seminaariin 5.9.!

 • Pistepilvitieto vauhdittaa korjaussuunnittelun digitalisaatiota

  Pistepilvitiedon avulla on helppo tarkastella esimerkiksi julkisivujen yksityiskohtia. Tiedon voi esittää usealla eri tavalla.Kuva: Anssi Savisaari

  Uudisrakentamisessa digitalisaation mahdollisuuksia on jo hyödynnetty hyvin, mutta korjaussuunnittelun puolella on kehittämisen varaa. Korjausrakentamisen lisääntyessä myös suunnittelun pitäisi tehostua. Korjaussuunnittelun digitalisaation lupaavin vauhdittaja on tällä hetkellä pistepilvitieto.

 • Työntekijälähtöisyys tekee tietotyön kehittämisestä tehokasta

  Työntekijälähtöisyys tekee tietotyön kehittämisestä tehokasta

  Muuttunut työ ja uudenlaiset työympäristöt edellyttävät uudenlaisia tapoja kehittää ja mitata tietotyön tuottavuutta. Tutkimushankkeen tuloksena syntyi Pop Up -kehittämismalli, joka lähtee työntekijöistä itsestään. Taustatietoa kerättiin esimerkiksi puettavilla mittareilla.

 • Liikenne on suuri ilmakehän pienimpien hiukkasten lähde

  Liikenne on suuri ilmakehän pienimpien hiukkasten lähde

  Liikenne on suuri ilmakehän aivan pienimpien hiukkasten eli nanoklusterien lähde, selviää TTY:n tutkijoiden tuoreesta tutkimuksesta. Tulokset auttavat ymmärtämään kaupunki-ilman pienimpien hiukkasten syntymisen syitä ja avaa uusia mahdollisuuksia ponnistuksissa kohti parempaa ilmanlaatua.

 • Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä

  Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä

  Älykkäästä, valolla liikuteltavasta polymeerimateriaalista valmistettu keinoiiris reagoi tulevaan valoon sanoin kuin oikea silmä. Tampereen teknillisen yliopiston Smart Photonic Materials -tutkimusryhmän kehittämä iiris esiteltiin Advanced Materials -julkaisussa.

 • Tulevaisuuden tuote syntyy etänä - kohti digitaalista tehdasta

  Tulevaisuuden tuote syntyy etänä - kohti digitaalista tehdasta

  Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) perustivat yhteisen digitaalisen tehtaan demon. Siinä valvotaan ja ohjataan etänä yhdestä paikasta organisaatioiden eri toimipisteissä sijaitsevia erilaisia robotteja.

 • Optinen kärpäsloukku avaa uusia ovia pehmeiden mikrorobottien kehityksessä

  Optinen kärpäsloukku avaa uusia ovia pehmeiden mikrorobottien kehityksessä

  Valon avulla liikuteltavat materiaalit kehittyvät kovaa vauhtia. TTY:n Smart Photonic Materials -tutkimusryhmän tutkimus kärpäsloukun idealla toimivasta optisesta polymeerikourasta julkaistiin Nature Communications -lehdessä. Tutkimus avaa uusia mahdollisuuksia pehmeiden mikrorobottien kehityksessä.

 • Teknologia ja tietotaito tuovat tuotantoa takaisin Pohjoismaihin

  Kuva: Valmet Automotive

  Teollista tuotantoa on siirtynyt paljon pois Suomesta ja muista Pohjoismaista, mutta paluuliikettäkin on ollut. Mikä vetää yrityksiä takaisin ja miten trendiä voitaisiin vahvistaa? Tutkijoiden mukaan tarvitaan sekä poliittista tahtoa että panostusta pohjoismaisiin innovaatiojärjestelmiin.

 • Lisärahoitus TTY:n data-analytiikan tutkimukseen

  Lisärahoitus TTY:n data-analytiikan tutkimukseen

  TTY:ssä toimivan yhdysvaltalaisen CVDI-keskuksen toimipiste on saanut lisärahoitusta seuraavan sukupolven big data -ratkaisujen kehittämiseen. TTY:n toimipiste on CVDI:n ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolella oleva toimipiste. Mukaan toimintaan on nyt liittynyt myös Helsingin yliopisto.

 • Uusi menetelmä tunnistaa puulajin automaattisesti

  Rekonstruoidut puumallit on mahdollista tallentaa tietokantaan.

  Tampereen teknillisen yliopiston matematiikan laboratorion ja Luonnonvarakeskuksen yhteistutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä puulajien tunnistamiseen laserkeilausaineistosta. Sen avulla on mahdollista laskea luokitteluominaisuuksia aivan uudella tavalla.

 • Tieteen päivät Tampereella 20.–21.1.

  Tieteen päivät Tampereella 20.–21.1.

  Tieteen päivät Tampereella on kaikille avoin ja maksuton tiedekattaus Tampere-talossa 20.–21. tammikuuta. Perjantaina vietetään Nuorten päivää ja lauantaina tapahtumaan ovat tervetulleita kaiken ikäiset tieteen ystävät. Tervetuloa mukaan!

 • Tampere3-innovaatiokilpailun voittajat valittu

  Tampere3-innovaatiokilpailun voittajat valittu

  Miljoonan euron palkintosumma jaetaan tasan kolmen tutkimushankkeen kesken. Valituissa hankkeissa kehitetään menetelmää silmänpohjan ikärappeuman hoitoon, kaupallistetaan solututkimuksen laboratoriotuotteita ja kehitetään pikatestiä veden laadun seurantaan.

 • Konetekniikan diplomi-insinöörikoulutus alkaa Turussa

  Konetekniikan diplomi-insinöörikoulutus alkaa Turussa

  Turussa alkaa konetekniikan diplomi-insinöörin tutkintoon johtava kaksivuotinen koulutus. Syksyllä 2016 koulutusohjelmassa aloittaa 28 opiskelijaa. Koulutuksen tavoitteena on vastata Varsinais-Suomen ja Satakunnan teknologiateollisuuden kasvaviin tarpeisiin.

 • Perheet takaisin lähiöihin – ehkäisee alueiden eriarvoistumista

  Perheet takaisin lähiöihin – ehkäisee alueiden eriarvoistumista

  Suomalaiskaupunkien lähiöissä tarvitaan asuntoja, jotka sopivat nykyistä paremmin ikäihmisten ja perheiden elämään. Näin lähiöiden asukaskunta monipuolistuisi ja alueet eivät eriarvoistuisi. MuutosMallit-hankkeessa syntyi käytännön ehdotuksia lähiöiden kehittämiseen.