Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Kuka sparraa ketä kyykkäkentällä?

Tampereen teknillisen yliopiston teknis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijat ja heidän opettajamentorinsa viettivät 6.3. yhteisen iltapäivän kyykkää pelaten ja aurinkoa paistatellen. Samalla vaihdettiin kuulumisia ja kerrattiin tunnelmia viimeisiltä opiskelukuukausilta.
Biotekniikan opiskelija Vili Sipilä (oikealla) onnittelee Ympäristöteekkarikillan joukkuetta pelin voitosta.
Biotekniikan opiskelija Vili Sipilä (oikealla) onnittelee Ympäristöteekkarikillan joukkuetta pelin voitosta.

Opettajamentorointia on TTY:llä tarjolla osana opiskelijoiden ohjausta kaikille uusille opiskelijoille eli fukseille. Opettajamentorit tukevat opiskelijoita integroitumisessa yliopisto-opiskeluun, yliopistoyhteisöön ja ammattialaan sekä auttavat opintoihin liittyvissä valinnoissa.

Ensimmäistä vuotta biotekniikkaa opiskeleva Vili Sipilä osallistui turnaukseen Bioteekkarikilta Bionerin joukkueessa.

– Kyykän pelaaminen on mukavaa ajanviettoa ja vaihtelua tavalliseen arkeen, kertoo Sipilä.

Vili Sipilän mukaan ensimmäisenä opiskeluvuotena mentorointitapaamiset ovat olleet yhteisiä ison ryhmän tapaamisia, joissa on käsitelty opiskelua koskevia asioista ja pyritty keskustelemalla ratkaisemaan mahdollisia huolia.  

– Keskustelua on käyty esimerkiksi tulevista työmahdollisuuksista ja opiskeluun liittyvistä valinnoista.

Myöhemmässä opintojen vaiheessa on luvassa myös tapaamisia opettajamentorin kanssa kahden kesken.

Ensikertalaisia lajin pariin

Opettajamentorin tehtävänä on toimia opiskelijoiden sparraajana ja tukena, mutta kyykkäturnauksessa roolit saattoivat kääntyä ja neuvoja tarvitsikin opettaja. Matematiikan lehtori Janne Kauhanen on opiskellut Jyväskylässä eikä teekkareiden perinnelaji ollut hänelle ennestään tuttu.

– Hyvin pelattu ensikertalaiseksi, kannustaa fysiikan opiskelija Iiris Hyttinen.

Kauhanen toimii opettajamentorina kansainvälisille opiskelijoille, jotka aloittivat viime syksynä suomen ensimmäisessä englanninkielisessä yliopistotason kandidaatintutkinto-ohjelmassa tekniikan alalla.

– Opiskelijat ovat ympäri maailmaa, joten olemme tutustuneet toisiimme ja käyneet läpi perusjuttuja, esimerkiksi akateemisia käytäntöjä ja meininkiä TTY:llä, kertoo Janne Kauhanen.

Professori, opettajamentori Jyrki Mäkelä lennättää karttua omalla vuorollaan. Kyykkäturnaukseen osallistui biotekniikan, ympäristö- ja energiatekniikan, teknis-luonnontieteellisen sekä kansainvälisen kandiohjelman opiskelijoita opettajamentoreineen, kaikkiaan noin 45 henkilöä. 

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: opiskelu ja opetus, palvelut ja yhteistyö, tietoa tty:stä, opettajamentorointi, kyykkä