Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Koululaiset kirmaavat kampukselle, kun Yrityskylä Yläkoulu aloittaa toimintansa TTY:llä

Kampuksella vierailee ensi maalis–huhtikuussa arviolta 1 500 peruskoulun yhdeksäsluokkalaista.
TTY:n kampuksella alkaa ensi keväänä 9.-luokkalaisille suunnattu Yrityskylä-toiminta.
TTY:n kampuksella alkaa ensi keväänä 9.-luokkalaisille suunnattu Yrityskylä-toiminta.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT on koordinoinut Yrityskylä-toimintaa peruskoulun 6. luokkalaisille vuodesta 2010. Yrityskylässä koululaiset saavat ikätasolleen sopivaa työelämätaitojen ja yrittäjyyden opetusta, jonka keskeisenä ideana ovat oikeita tilanteita vastaavat harjoitustehtävät.

Pirkanmaalla Yrityskylä Alakoulu on toiminut vuodesta 2013. Ensi vuoden alussa Tampereella aloitetaan yläkoululaisille suunnatun opetuskokonaisuuden pilotointi yhtä aikaa Seinäjoen ja Turun kanssa. Paikallisena erikoisuutena on, että Yrityskylä Yläkoulu perustetaan Tampereen teknilliselle yliopistolle.

– Toivotamme Yrityskylän tervetulleeksi kampukselle Konetaloon, josta sille on varattu omat tilat, sanoo TTY:n opetuksesta vastaava vararehtori Petri Suomala.

– TTY on ollut alusta pitäen aktiivinen toimija Yrityskylässä, joten tilojen tarjoaminen jatkaa yhteistyötämme luontevalla tavalla. Järjestely sopii hyvin myös TTY:n tavoitteiseen pitää yllä hyviä yhteyksiä toimintaympäristönsä kanssa.

Kumppanuudesta hyötyvät kaikki

Yrityskylä Pirkanmaan aluepäällikön Johanna Vihisen mielestä kaikki osapuolet hyötyvät TTY-kumppanuudesta.

– Harva nuori tietää, minkälainen yliopisto on opiskeluympäristönä. Kokemus saattaa vaikuttaa aikanaan jopa opiskelupaikan valintaan, tulevathan valinnat ajankohtaisiksi 9. luokkalaisille jo parin vuoden kuluttua, hän sanoo.

Petri Suomala on samaa mieltä.

– Saamme hienon mahdollisuuden kertoa, miten monenlaisissa tehtävissä diplomi-insinöörit ja arkkitehdit työskentelevät nykyään. Lisäksi esittelemme TTY:n oppimisympäristöjä, joita olemme kehittäneet viime vuosina määrätietoisesti.

Laboratorioiden ovet avoinna

Koululaisille valikoidaan kiinnostavia kohteita TTY:n eri yksiköistä ja tiedekunnista. Vierailuohjelman avulla luokat voivat tutustua yliopistoon Yrityskylä-oppimistapahtuman ohessa.

– Nuoria kiinnostaa varmasti esimerkiksi pajan kaltainen työtila TutLab, jossa on viimeistä huutoa olevia digitaalisen valmistuksen laitteita, kuten 3D-tulostimia, työstökoneita ja brodeerauslaitteita. Tarkoitus on, että nuoret pääsevät niitä myös kokeilemaan, Suomala sanoo.

Palkittu Yrityskylä-konsepti

Yrityskylä Yläkoulussa nuoret opiskelevat case-yrityksen avulla globaalin yritystoiminnan pyörittämistä. Nuoret jaetaan yrityksen johtoryhmää kuvaaviin tiimeihin, joissa jokaisella on omat vastuunsa.

– Tiimien tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa, mutta rahaa tärkeämpää on yrityksen hyvä maineenhallinta. Tiimien on luovittava myös erilaisissa vaikeuksissa, kuten pankkikriisissä ja luonnonmullistuksissa, Johanna Vihinen kertoo.

Peruskoulun opetussuunnitelmaan kirjattua yrittäjyyskasvatusta toteuttava Yrityskylä palkittiin maailman parhaana koulutusinnovaationa vuonna 2014.

Kuva: Yrityskylä

 

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: palvelut ja yhteistyö, tietoa tty:stä, yrityskylä, yrittäjyys, kasvatus, peruskoulu