Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Koneoppimisen kilpailu huippusuosittu - mukana 77 joukkuetta

TTY:n signaalinkäsittelyn laboratorio ja TaY:n laskennallisen biologian ryhmä järjestävät opiskelijoille koneoppimiskilpailun. Kilpailussa algoritmi opetetaan ennustamaan geenien aktiivisuutta histonimuutosten perusteella.

Kilpailussa käytettävän aineiston keruussa keskeisessä roolissa oli Tampereen yliopiston professori Matti Nykter ryhmineen. Aineiston lisäksi opiskelijat saavat tukea biologeilta, jotka auttavat ryhmiä asiakasroolissa: jokaiselle ryhmälle on nimetty biotieteilijä, joka sparraa tiimejä ja muistuttaa, että asiakas on aina oikeassa.

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ja Tampereen yliopiston (TaY) yhdessä järjestämä koneoppimiskilpailu on osoittautunut ennennäkemättömän suosituksi.

– Kurssille ilmoittautui ennätykselliset 200 opiskelijaa, mutta silti ryhmien aktiivisuus oli yllätys, kertoo yliopistonlehtori Heikki Huttunen signaalinkäsittelyn laboratoriosta.

Pääpalkintona olevista T-paidoista kisaa jo 77 joukkuetta Suomesta ja ulkomailta.

Suuret opiskelijamäärät ovat tuoneet haasteita organisoinnissa. Kurssi onkin kerännyt väkeä TTY:n lisäksi sekä TaY:n lääketieteen ja biotieteiden että informaatiotieteiden yksiköistä, jonka oman kurssin TTY:n toteutus korvaa.

– Tällaisen skaalan kokeiluja ei voisi toteuttaa ilman taustatukea. Sekä TTY:n säätiöpääoman tuotoista saatu taloudellinen tuki että TaY:n oma hankeavustus mahdollistavat kokeilun skaalauksen kansainvälisestikin mielenkiintoiseen kokoon, kiittelee Huttunen.

Kilpailuun osallistuminen on osa kurssia SGN-41007 Pattern Recognition and Machine Learning. Kilpailu on kaikille avoin, ja jatkuu vielä noin kahden viikon ajan.

 

Uutisen jättäjä: Heikki Huttunen
Uutisen päivittäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, koneoppiminen, tekoäly, kilpailu, signaalinkäsittely