Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Kerhohuoneella mikään ei ole mahdotonta

Pullonkaula on tuotantotekniikan ammattiainekerho, joka kokoaa yhteen niin automaatio- ja konetekniikan teekkareita kuin sähkö- tai tietotekniikankin opiskelijoita. Yhteinen tekijä kerholaisilla on kiinnostus robotiikkaan, automaatioon ja modernin tuotannon prosesseihin.
Toteutimme Fazerille oman 3D-tulostimen niin sanotusti mittatilaustyönä, kertoo Mikko Tuomisto.
Toteutimme Fazerille oman 3D-tulostimen niin sanotusti mittatilaustyönä, kertoo Mikko Tuomisto.

 

Pullonkaulan uutuuttaan hohtavat tilat kampuksella löytyvät Sähkötalosta aivan digiverstas TUTLabin vierestä. Kerhotilan ovella seisoo itseoikeutetusti Pullonkaulan ylpeys, juomia kaateleva robottikäsi eli drinkkirobotti. Peremmällä suklaalaatikoiden keskellä kiiltelee kerholaisten toinen päähanke, 3D-suklaatulostin. Ensimmäisen version suklaatulostimesta teekkarit kokosivat vuosi sitten itse keräämistään ja valmistamistaan osista.

-    Olihan se aika haasteellista, keräsimme varoja ja teimme tuotekehitystä tällä Pullonkaulan porukalla tiukalla aikataululla Gastro-messuja varten, Pullonkaulan 3D-toimari Mikko Tuomisto muistelee.

Pullonkaulan tulostinprojekti sai pian isommat mittakaavat.

-    Gastro-messuille olimme saaneet kutsun ravintolakoulu Perhon opettajalta Heikki Andrellilta. Esittelimme siellä ensimmäistä kertaa 3D-suklaatulostimen ja monien onnellisten sattumien kautta tapasimme Fazerin edustajan. Fazer kiinnostui tulostimestamme ja ehdotti yhteistyötä, kertoo Mikko.

Yhteys Fazeriin toi Pullonkaulalle uusia mahdollisuuksia. Fazer halusi tilata teekkareilta oman tulostimen uuteen vierailukeskukseensa Vantaalle.

- Toteutimme Fazerille oman 3D-tulostimen mittatilaustyönä, kertoo Mikko Tuomisto

-     Toteutimme Fazerille oman 3D-tulostimen niin sanotusti mittatilaustyönä. Näyttelytilan tulostimelle oli monenlaisia vaatimuksia. Käytimme tulostimessa laitteen visuaalisuuden vuoksi akryyliä, jonka mekaaniset ominaisuudet asettivat haasteita. Akryylilevyä on helppo laserleikata ja osa tulostinta työstettiin täällä TUTLabissa, Mikko selvittää.

Tuotekehitys jatkuu ja Mikko jatkaa projektia nyt tutkimalla Fazerille suklaan tulostamista kandidaatintyössään.

-    Suklaan oikea temperointi eli lämpökäsittely on tärkeässä asemassa 3D-tulostamisessa. Suklaa on polymorfinen aine, jossa esiintyy erilaisia kiderakenteita. Sen viskositeetti eli juoksevuus riippuu lämpökäsittelystä. Hyvää 3D-tulostetta suklaasta ei saada, ellei lämpötila ole juuri oikea, painottaa Mikko.

Pullonkaulan kerhotiloissa on maanantai-iltapäivänä kymmenkunta teekkaria puuhissaan. Kerhon puheenjohtaja Jori Kangasmäki on mukana Mikon kanssa availemassa suklaamassaa sisältäviä laatikoita.

-    Odotamme kerholle Fazerilta nyt suklaan temperointilaitetta. Sitten pääsemme toden teolla testaamaan tulostintamme ja sen ominaisuuksia,  Jori Kangasmäki kertoo.

-    Keräämme varoja toimintaamme kiertämällä drinkkirobotin kanssa erilaisissa tilaisuuksissa. Aiemman version kanssa olemme esiintyneet muun muassa Nokian pääkonttorilla ja televisiossa. Uusi robotti osaa kaataa kuohuvaa viiniä ja nyt tavoitteena voisikin olla vaikkapa keikka Linnan juhlien jatkoilla - näin juhlavuoden kunniaksi! Jatkossa keikkailu suklaatulostimenkin kanssa on mahdollista ja valikoimiin on suunnitteilla myös lettutulostin, pojat summaavat.

Robotit kaatavat juomaa ja tulostimella voidaan luoda makeita, maistuvia ja moniulotteisia taideteoksia. Tämä tapahtuu tänään ja nyt, pian Pullonkaulan teekkarit rakentavat taas jotakin ennennäkemätöntä ja uutta, sellaista mitä emme tänään voi edes kuvitella.

 

Uutisen jättäjä: Minna Puntila
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, näkyvyys ja viestintä, teekkarielämää