Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Keinopatinaa ja muita läpimurtoja

Suomalainen teollisuus tarvitsee kilpailukykynsä tukemiseen tutkimusta ja uusia innovaatioita. Materiaaliopin laboratoriossa jatketaan DIMECC-ohjelmissa aloitettuja tutkimuksia muun muassa säätiöiden, Suomen Akatemian ja yritysten rahoituksella.
Timanttierilliskiteitä kiinnitettyinä työkalun pintaan hyvin korroosiota kestävällä juotteella. Kuva: Jussi Laurila
Timanttierilliskiteitä kiinnitettyinä työkalun pintaan hyvin korroosiota kestävällä juotteella. Kuva: Jussi Laurila

Kesäkuun lopussa päättyvät DIMECC-ohjelmat poikivat TTY:n materiaaliopin laboratoriossa paljon uutta strategista tutkimusta, lukuisia väitöskirjoja ja monia vielä pinnan alla kuplivia ideoita. Jopa 27 tutkijaa sekä lähes kaikki laboratorion professorit olivat mukana hankkeissa.

– DIMECC-ohjelmissa tutkimuskysymykset tulivat teollisuudesta. Tutkimuksella oli siis erittäin hyvä vaikuttavuus: monet yritykset hyötyivät tuloksista, DIMECC-hybridimateriaaliohjelmassa mukana ollut professori Erkki Levänen materiaaliopin laboratoriosta kertoo.

DIMECCin ideana oli suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn parantaminen uusilla innovaatioilla ja tutkimusyhteistyöllä. TTY:n laboratorioista oli tutkijoita mukana HYBRIDS-ohjelman lisäksi myös Breakthrough Steels and Applications (BSA) -ohjelmassa, joista molemmista syntyi runsaasti uusia ideoita ja sovelluksia.

– Materiaaliopin aiheet osuivat erityisen hyvin ohjelmien alkuperäiseen ideaan teollisuutta tukevista innovaatioista. Tutkijat tekivät läpimurtoja, jotka todella hyödyttävät suomalaisia teollisuusyrityksiä, Levänen kertoo.

Yhteisjulkaisuilla hyvä impakti

Yksi hyvä esimerkki läpimurroista on kuumasinkityn kattopellin esikäsittely eli keinopatina.

– Peltiähän ei voi maalata, ennen kuin se on patinoitunut. Normaalisti siihen menee jopa vuosia, nyt patina syntyy parissa minuutissa ympäristöystävällisellä menetelmällä. Jatkossa selvitetään, miten pikapatinointia voidaan parhaiten tehdä isossa mittakaavassa, Levänen selittää.

Muita merkittäviä tutkimustuloksia ovat muun muassa yhdessä VTT:n kanssa kehitetyt sitkeät keraamipinnoitteet kattila- ja paperiteollisuuden käyttöön sekä erilaiset likaantumattomat pinnat.

– Ohjelmissa syntyi myös runsaasti yhteisjulkaisuja teollisuuden kanssa, mikä on hienoa. Niiden impakti on todella hyvä, Levänen sanoo.

Vaikka DIMECC-ohjelmat päättyivät, tutkimus jatkuu yritysten tuella sekä säätiöiden, EU:n ja Suomen Akatemian sekä TEKESin muilla rahoitusmuodoilla.

– Tarve tutkimusyhteistyölle ei ole teollisuudessa häipynyt minnekään. Monessa yrityksessä tutkimustoiminta on ulkoistettu yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Suomen teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi on hyvin tärkeää, että tutkimusta ja innovaatioita syntyy jatkossakin. Myös yliopistoille on tärkeää, että tutkimus pysyy kotimaassa, Levänen painottaa.

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, materiaalioppi