Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Kampusalueelle IoT-verkko opetuksen, tutkimuksen ja yritysten käyttöön

Digita toi TTY:n Kampusareenan katolle LoRa-tukiaseman, jolla tarjotaan esineiden internet -verkko (IoT-verkko) koko kampusalueelle ja sen ympärille. Oppilaille verkko tuo käytännön kokemusta uusista IoT-verkoista ja yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Suurin osa IoT-laitteista välittää sensoridataa verkon yli.
Suurin osa IoT-laitteista välittää sensoridataa verkon yli.

Tampereen teknillinen yliopisto on mukana Digitan projektissa, jossa tarjotaan ilmainen LoRaWAN-verkko opetuskäyttöön oppilaitoksille. Tällä hetkellä Digitan tarjoaman verkon parissa on lähes 100 000 oppilasta ympäri Suomea.

TTY:llä oppilaat pääsevät hyödyntämään uutta verkkoa jo tänä keväänä.

– On hienoa, että opiskelijamme pääsevät heti hyödyntämään uutta esineiden internet -verkkoa, hankkeessa mukana ollut elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratorion tutkijatohtori Joonas Säe kertoo.

LoRaWAN-verkko mahdollistaa helpon ja kustannustehokkaan tavan pienien datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Siksi se sopii paremmin sensoridatan lähettämiseen kuin esimerkiksi perinteiset matkapuhelinverkot.

– Toisaalta matkapuhelinverkkojen niin sanottu NB-IoT-tekniikka on suunniteltu juuri IoT-verkkoja varten. Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriossa ollaan tällä hetkellä tuomassa NB-IoT-verkkoa Tietotaloon yhdessä Nokian kanssa osana Wireless for Verticals (WIVE) projektia, Säe sanoo.

LoRa-verkko ympäri Suomea

Yksi Digitan LoRa-verkon vahvuuksista on sen laaja kuuluvuusalue ympäri Suomea. LoRa-päätelaite toimii samalla lailla kaikkialla peittoalueella. Oppilaat voivat siis hyödyntää laitteitaan ja sovelluksiaan kaikkialla, missä on kuuluvuusalueita.

Lisäksi myös yritykset hyötyvät uudesta IoT-verkosta.

– TTY:llä IoT-verkko avaa myös täällä toimiville yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, sillä verkkoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tutkimuksessa tai tuotekehityksessä, Säe kertoo.

Kuinka päästä käyttämään verkkoa?

Oppilaat pääsevät käyttämään verkkoa tulevilla kursseilla ja opetuskäytössä verkkoa on tarkoitus käyttää laajemmin tulevaisuudessa. Myös kandi- ja diplomityöt voivat hyödyntää uutta IoT-verkkoa. Yrityskäyttöön liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteyttä Digitan edustajaan.

Lisätietoja:
Oppilaitoskäyttö – Joonas Säe, puh. 040 844 7907, etunimi.sukunimi@tut.fi
Yrityskäyttö – Mika Flinck, puh. 044 231 8030,

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: palvelut ja yhteistyö, tietoa tty:stä