Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Robotiikasta uusi pääaine TTY:lle

  Robotiikasta uusi pääaine TTY:lle

  Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) voi ensi syksystä alkaen opiskella pääaineena robotiikkaa. Avaus on merkittävä, sillä TTY on ensimmäinen suomalainen yliopisto, jossa robotiikan voi valita pääaineeksi.

 • Itseoppivat laskennalliset aivomallit avuksi keinoälyn kehitykseen

  Itseoppivat laskennalliset aivomallit avuksi keinoälyn kehitykseen

  Aivot ovat yksi monimutkaisimmista tunnetuista systeemeistä. Suomen Akatemian tiedeaamiaisella dosentti Marja-Leena Linne, yksi maailman laskennallisen neurotieteen pioneereistä, kertoi tutkimusryhmänsä työstä huipputarkkojen laskennallisten aivomallien kehittämisen parissa.

 • Kaivosteollisuuden käytännön haasteita voidaan tutkia myös laboratoriossa

  Kaivosteollisuuden käytännön haasteita voidaan tutkia myös laboratoriossa

  Maanrakennus-, kaivos- ja prosessiteollisuuden sovellukset laittavat kiviä ja mineraaleja käsittelevien koneiden kulutusosat koville. Ongelmana on ollut, ettei todellisuuden kanssa riittävän hyvin korreloivia kulumiskokeita ole pystytty tekemään kustannustehokkaasti laboratorio-olosuhteissa.

 • Tampereen uuden yliopiston säätiö perustettiin

  Tampereen korkeakoulusäätiön perustajat allekirjoittivat torstaina säätiön perustamiskirjan. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

  Tampereen korkeakoulusäätiön on tarkoitus yhdistää Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto sekä harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa TAMK:n omistajana. Syntyvän säätiöyliopiston nimeksi korkeakoulujen hallitukset esittävät Tampereen uutta yliopistoa (Tampere New University).

 • Robottibussit palaavat Hervantaan

  Robottibussin kyytiin pääsee jälleen. Viimeksi bussi liikennöi Hervannassa marraskuussa. Kuva: Markus Pajarre

  Kaksi ilman kuljettajaa liikkuvaa robottibussia liikennöi huhtikuussa Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ja Hervantakeskuksen välillä. Bussien käyttäminen on maksutonta ja ne ovat kaikille avoimia.

 • Tenure track -tehtäviä avoinna

  Tenure track -tehtäviä avoinna

  Tampereen teknillisessä yliopistossa on avoinna kaksi tenure track -tehtävää, joiden alat ovat digital manufacturing ja mechanical behaviour of engineering materials.

 • Ilmailuinsinöörien kerhon seminaari, Pirkanmaa lentoon!

  Ilmailuinsinöörien kerhon seminaari, Pirkanmaa lentoon!

  Ilmailuinsinöörien kerho järjestää seminaarin yhteistyössä SMACCin kanssa. Seminaari käsittelee lentotekniikan ja ilmailun merkitystä ja tulevaisuutta Pirkanmaalla ja koko Suomessa erityisesti osaamistarpeiden kautta. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

 • Yliopistosäätiö perustetaan huhtikuussa

  Raatihuoneen kuva: Cao Xijia, Tampere allbright

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on kutsunut uuden yliopistosäätiön perustajajäsenet säätiön perustamisen allekirjoitustilaisuuteen Tampereelle 20.4. Allekirjoitustilaisuus järjestetään Tampereen Raatihuoneella ja sitä voi seurata verkkolähetyksenä korkeakoulujen verkkosivujen kautta.

 • TUTLab avautuu yleisölle. Tervetuloa!

  TUTLab avautuu yleisölle. Tervetuloa!

  TTY:n uusi digitaalisen valmistuksen laboratorio TUTLab avautuu keväällä myös yleisölle. Yleisöpäivinä laitteet ovat kaikkien käytettävissä materiaalikustannuksia vastaan.

 • Kutsu Saarenmaa-Rusko kehittämistyöpajaan

  Tiistaina 9.5. TTY:llä järjestettävään työpajaan toivotaan viranomaisedustuksen ohella monialaista edustusta Hervannan opetus- ja tutkimuslaitosten eri alojen henkilöstöstä sekä Hervannassa ja Ruskossa toimivista yrittäjistä.

 • Ylioppilaskunta etsii vaalisihteeriä

  Ylioppilaskunta etsii teekkarihenkiseen porukkaansa vastuuntuntoista ja projektinhallintataitoista henkilöä järjestämään ylioppilaskuntamme viimeisiä edustajistovaaleja.

 • Tampereen teknillisen yliopiston hakijamäärä kasvoi 18 prosenttia

  Tampereen teknillisen yliopiston hakijamäärä kasvoi 18 prosenttia

  Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) diplomi-insinöörin ja arkkitehtuurin hakukohteisiin hakeneiden määrä nousi korkeakoulujen kevään yhteishaussa 18 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suosituimmat hakukohteet olivat tuotantotalous, arkkitehtuuri ja tietotekniikka.

 • Säätiöiltä rahoitusta uuden teknologian kehittäjille

  Säätiöiltä rahoitusta uuden teknologian kehittäjille

  Kahdeksan suomalaista tieteen tukijaa jakoi yli 1,4 miljoonaa euroa apurahoja teknistieteelliseen tutkimukseen. Säätiöt tukevat myös merkittäviin läpimurtoihin tähtääviä riskihankkeita. TTY:ltä rahoitusta sai yhteensä yhdeksän tekniikan alan osaajaa.

 • Jaana Kaartinen TTY:n brändijohtajaksi

  Jaana Kaartinen TTY:n brändijohtajaksi

  KTM Jaana Kaartinen aloittaa uudessa tehtävässä TTY:n brändijohtajana 18. huhtikuuta. Brändijohtaja vastaa vetovoimaisen tekniikan brändin rakentamisesta ja johtaa TTY:n viestintä- ja kumppanuustoimintoja.

 • Rakennustekniikan jatko-opiskelijaksi?

  Rakennustekniikan jatko-opiskelijaksi?

  Rakennustekniikan jatko-opinnot ovat mahdollisuus kehittää kansainvälisen tason huippuosaamista. Opintojen lopputuloksena voi syntyä ainutlaatuista kilpailukykyä yritysmaailmaan ja tekijälle itselleen. Samalla voidaan ratkoa vaikeita ongelmia, joita ei muuten saada ratkaistua.

 • Superkondensaattorista energiaa esineiden internetin osasille

  Superkondensaattorista energiaa esineiden internetin osasille

  Esineiden internetin myötä elektroniikkaa on yhä uusissa paikoissa. Mistä elektroniikalle energiaa silloin, kun akkua ei voi käyttää? Suvi Lehtimäki kehitti väitöstyössään energian varastointiin superkondensaattoria, joka on edullinen ja moneen taipuva.

 • Parempi käyttäjäkokemus syntyy, kun sisällönjakamisen motiivit tunnetaan

  Parempi käyttäjäkokemus syntyy, kun sisällönjakamisen motiivit tunnetaan

  Käyttäjäkokemuksen suunnittelulla voidaan parantaa videoiden, liikuntadatan ja jopa asuntoilmoitusten jakamista sosiaalisessa mediassa. Jarno Ojala kehitti väitöskirjassaan mallin, jota voidaan hyödyntää digitaalisen sisällön jakamiseen liittyvien palveluiden käyttäjäkokemuksen parantamiseen.

 • PEEK-kestomuovia yhä vaativampiin käyttökohteisiin

  PEEK-kestomuovia yhä vaativampiin käyttökohteisiin

  PEEK-kestomuovia käytetään nykyisin erilaisissa teknisissä sovelluksissa, mutta pienillä parannuksilla se voisi taipua aivan uudenlaisiin käyttökohteisiin. Ville Myllärin tutkimuksessa PEEK-kuidut ohenivat ja saivat pintaansa yhdisteitä, jotka pystyvät hajottamaan orgaanisia aineita.

 • Seminaari selluloosapohjaisista ratkaisuista energian varastointiin 6.4.

  Uudenlaisille halvoille, joustaville, kevyille ja ympäristöystävällisille energian varastointilaitteille on suuri tarve. Uppsalan yliopiston professori Leif Nyholm kertoo seminaaripuheessaan nanosellulossan tarjoamista mahdollisuuksista tällaisten varastointilaitteiden kehityksessä.