Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Tutustu teekkarilähettiläisiin!

  Tutustu teekkarilähettiläisiin!

  TTY:llä toimii joukko aktiivisia teekkarilähettiläitä, jotka käyvät oppilaitoksissa kertomassa muun muassa TTY:n koulutustarjonnasta, opiskelutavoista, työllistymisestä sekä hakemisesta yliopistoon.

 • Teollisuuden tohtorikoulussa avoinna kolme tohtorikoulutettavan paikkaa

  Teollisuuden tohtorikoulussa avoinna kolme tohtorikoulutettavan paikkaa

  Tampereen teknillinen yliopisto hakee kolmea innovatiivista ja haasteita pelkäämätöntä tohtorikoulutettavaa neljän vuoden väitöstutkimusprojektiin. Teollisuuden tohtorikoulun tutkimusaiheet tulevat liike-elämästä, ja väitöstyötä tehdään sekä yliopistossa että yrityksessä. Haku päättyy 20.10.

 • Painavat kuorma-autot parantaneet kuljetusten energiatehokkuutta

  Painavat kuorma-autot parantaneet kuljetusten energiatehokkuutta

  Vuonna 2013 Suomessa sallitut, jopa 76 tonnia painavat kuorma-autot vähensivät ajokilometrejä kolme prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä neljä prosenttia. Liikenteen tutkimuskeskus Vernen tutkimuksen mukaan tiekuljetuskustannukset pienenivät 58 miljoonaa euroa.

 • Tampereen Tutkijoiden yöhön osallistui yli tuhat

  TUTLabissa sai kokeilla, miten brodeerauskone toimii.

  Kansainvälistä Tutkijoiden yötä vietettiin perjantaina 30.9. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran myös Tampereella. Tampereen tapahtumiin osallistui yli 1 000 tutkimuksesta ja sen tekijöistä kiinnostunutta.

 • Valo hallitsee valoa supramolekulaarisissa materiaaleissa

  Valo hallitsee valoa supramolekulaarisissa materiaaleissa

  Nykyaikainen tiedonvälitys ja -tallennus nojaavat laajalti valon ja aineen välisiin vuorovaikutuksiin. Kun tavoitellaan yhä nopeampia yhteyksiä ja suurempaa kapasiteettia, tutkijoiden katse kääntyy orgaanisiin materiaaleihin.

 • Ihmisen ja robotin yhteistyöstä luontevaa ja turvallista

  Alireza Changizi (vas.), Antti Hietanen, Minna Lanz, Jussi Halme ja Jyrki Latokartano tutkivat, kuinka ihminen ja robotti työskentelevät yhdessä entistä turvallisemmin.

  Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö rahoittavat 430 000 eurolla Tampereen teknillisen yliopiston hanketta, jossa kehitetään ihmisen ja robotin yhteistyötä. Työssä hyödynnetään uusimpia koneoppimisen ja tietokonenäön menetelmiä.

 • Vierailuluento liikenteen terveyshyödyistä ja niiden arvionnista 6.10.

  Terveysvaikutusten arviointiin erikoistunut tutkija Marko Tainio tulee pitämään vierailuluennon aiheesta "Liikenteen terveysvaikutukset, niiden arvottaminen ja käyttö osana hankearviointia". Luento pidetään osana liikennejärjestelmän perusteiden opintojaksoa. Tervetuloa!

 • Yhteistyö kiinnosti Alihankinta-messuilla

  Yliopistonlehtori Heikki Huttunen kertoi messuilla robotiikan ja tietokonenäön alan tutkimuksesta sekä yliopiston yritysyhteistyöstä.

  Yliopistoyhteistyö kiinnosti yrityksiä vilkkailla Alihankinta-messuilla Tampereen messukeskuksessa. TTY:n asiantuntijoita oli tavattavissa ständeillä ja seminaareissa. Messuilla kuultiin tutkimuksen uusia tuulia, yhteistyökokemuksia ja vinkkejä osaavien työntekijöiden löytämiseen.

 • Kaupungistumisen tulevaisuutta tutkimassa – URMI-hanke starttasi

  Kaupungistumisen tulevaisuutta tutkimassa – URMI-hanke starttasi

  Kolmivuotisessa URMI-hankkeessa (Urbanization, mobilities and immigration) tutkitaan suomalaisen kaupungistumisen nykytilaa ja tulevaisuutta, siihen liittyviä kestävän kehityksen käytäntöjä sekä maahanmuuton vaikutuksia kaupunkien väestöön ja kaupunginosien erilaistumiseen.

 • Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi

  Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi

  Rajapinta-verkkolehden syksyn ensimmäisen numeron teemana on terveysteknologia. Mihin tutkijat voivat käyttää älyvaakojen, aktiivisuusrannekkeiden ja muiden laitteiden tuottamaa datamassaa? Entä kannattaisiko sinunkin ladata kävelypalaverisovellus kännykkään?

 • Uusi kandiohjelma tuo pöhinää kampukselle

  Suosittuun ohjelmaan saapui opiskelijoita yhteensä 12 eri maasta.

  TTY rakensi Suomessa ensimmäisen englanninkielisen kandiohjelman teknis-luonnontieteelliselle alalle. Ohjelma aloitti tänä syksynä 20 opiskelijan voimin. Suosittuun ohjelmaan saapui opiskelijoita yhteensä 12 eri maasta, muun muassa Vietnamista, Kiinasta ja Italiasta.

 • Automaattinen kuva-analyysi valottaa mitokondrioiden toimintaa

  Automaattinen kuva-analyysi valottaa mitokondrioiden toimintaa

  Fluoresenssimikroskopian avulla saadaan tarkkoja kuvia soluelimistä ja niiden liikkeistä elävissä soluissa. Data on tärkeä tietolähde niin perustutkimuksessa kuin lääketieteen sovelluksissakin. Eero Lihavainen kehitti automaattisia menetelmiä mitokondrioiden morfologian ja liikkeiden analysointiin.

 • Tutkijoiden yössä jokainen voi olla tutkija

  Tutkijoiden yössä jokainen voi olla tutkija

  Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle 30.9. Tampereella lapset, nuoret ja aikuiset pääsevät tutustumaan tieteeseen klo 14-22, jolloin Tutkijoiden yön ohjelma levittäytyy ympäri kaupungin keskustaa ja yliopistojen kampuksille.

 • TTY:n hallitus: Uusi yliopisto ansaitsee riittävän rahoituksen

  Tampere3 on kansallisesti merkittävin meneillään oleva korkeakoulujärjestelmän rakenteellisen kehittämisen hanke. TTY:n hallitus pitää erittäin tärkeänä, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulun nykyinen laadukas opetus ja muu toiminta eivät vaarannu taloudellisten resurssien vuoksi.

 • 360-videossa yhdistyvät intohimo, taide ja huipputeknologia

  360-videossa yhdistyvät intohimo, taide ja huipputeknologia

  Millaisia maailmoja 360-kamerateknologialla voidaan luoda? Miten 360-videon tuotanto ja ohjaus eroavat perinteisestä videokuvauksesta? Entä mitä Nokian uusi Ozo-kamera mahdollistaa? Näistä kuulet tapahtumassa: CIVIT Technology Day – The Art and Tech of 360 Video.

 • Digitalisaatio haltuun matematiikan avulla

  Digitalisaatio haltuun matematiikan avulla

  Monessa yrityksessä pohditaan, miten datamassasta voisi saada irti kaiken hyödyn tai mitä kaikkea datasta voisi tulkita. Tule Alihankinta 2016 -messuille matematiikan laitoksen osastolle C1130 keskustelemaan aiheesta! TTY-läisiä messuilla myös kiintoisissa seminaareissa – tervetuloa!

 • Y-kampuksen reDesign viikko sai väen liikkeelle pormestaria myöten

  Pormestari Ikonen tutustui Y-kampukseen 360-lasien läpi

  Y-kampuksen avajaisviikon ensimmäinen tapahtuma, reDesign-workshop yrittäjän päivänä maanantaina 5.9.2016 keräsi paikalle yli seitsemänkymmentä Y-kampuksen kehittämisestä kiinnostunutta. Tiistaina pormestari Anna-Kaisa Ikonen tutustui Y-kampukseen 360-lasien läpi.

 • Hannu-Matti Järvinen jatkaa SEFIn hallituksessa

  Hannu-Matti Järvinen on SEFIn hallituksen jäsen. Syyskuussa Tampereella järjestetyn nelipäiväisen SEFI2016-konferenssin pääteemana oli yliopistojen yritysyhteistyö.

  Professori Hannu-Matti Järvinen on valittu SEFIn (European Society for Engineering Education) hallituksen jäseneksi toiselle toimikaudelle. Hallituksen toimikausi kestää kolme vuotta.

 • Johtoja tai töpseleitä ei tarvita

  Johtoja tai töpseleitä ei tarvita

  Professorit Donald Lupo ja Paul Berger sekä tutkija Suvi Lehtimäki kehittävät TTY:llä ekologisia vaihtoehtoja teollisen internetin patteri- ja sähköjohtovuorelle.