Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Vesi polttoaineeksi ruosteen avulla

  Vesi polttoaineeksi ruosteen avulla

  Vedyn tuotanto vedestä valon avulla voi ratkaista aurinkoenergian ongelmat, jaksoittaisuuden ja varastoinnin hankaluuden, sitomalla auringon energiaa kemiallisiin sidoksiin. Tero-Petri Ruoko tutki veden hajottamisen reaktionopeutta rautaoksidin pinnalla käyttäen hyväkseen ultranopeaa spektroskopiaa.

 • Teknologia ja tietotaito tuovat tuotantoa takaisin Pohjoismaihin

  Kuva: Valmet Automotive

  Teollista tuotantoa on siirtynyt paljon pois Suomesta ja muista Pohjoismaista, mutta paluuliikettäkin on ollut. Mikä vetää yrityksiä takaisin ja miten trendiä voitaisiin vahvistaa? Tutkijoiden mukaan tarvitaan sekä poliittista tahtoa että panostusta pohjoismaisiin innovaatiojärjestelmiin.

 • Uusi implanttiteknologia kallon sisäisen paineen mittaamiseen

  Mohammad Behfar kehittää langatonta järjestelmää kallon sisäisen paineen mittaamiseen.

  Ihmiseen lisättävien implanttien ja langattoman teknologian avulla voidaan tulevaisuudessa tutkia ja hoitaa sairauksia entistä tehokkaammin. TTY on alan tutkimuksen kärjessä. Kehitteillä on muun muassa langaton järjestelmä kallon sisäisen paineen pitkäaikaiseen mittaamiseen.

 • Paavo Rasilo akatemiatutkijaksi, viisi uutta tutkijatohtoria

  Paavo Rasilo akatemiatutkijaksi, viisi uutta tutkijatohtoria

  Assistant Professor Paavo Rasilo sähköenergiatekniikan laboratoriosta on yksi Suomen Akatemian valitsemista 22:sta luonnontieteiden ja tekniikan alan akatemiatutkijasta. Rasilon alaa ovat sähkökoneiden energiatehokkuus ja magneettiset materiaalit. TTY sai myös viisi uutta Akatemian tutkijatohtoria.

 • Lisärahoitus TTY:n data-analytiikan tutkimukseen

  Lisärahoitus TTY:n data-analytiikan tutkimukseen

  TTY:ssä toimivan yhdysvaltalaisen CVDI-keskuksen toimipiste on saanut lisärahoitusta seuraavan sukupolven big data -ratkaisujen kehittämiseen. TTY:n toimipiste on CVDI:n ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolella oleva toimipiste. Mukaan toimintaan on nyt liittynyt myös Helsingin yliopisto.

 • Tamperelaiset korkeakoulut esittäytyvät 16.5.

  Tampere-taloon odotetaan saapuvan yli 4000 toisen asteen opiskelijaa ympäri Suomen. Kuva: Jonne Renval

  Tamperelaiset korkeakoulut esittelevät monipuolista opiskelutarjontaansa Korkeakouluopiskelijaksi Tampereelle -tapahtumassa tiistaina 16.5. Kolmannen kerran järjestettävien messujen tapahtumapaikkana on Tampere-talo.

 • Historiasta oppia: Jätevedenpuhdistamot eivät ole saastuttajia

  Jätevedenpuhdistuksen kehittämisen ansiosta saastuneet rannat ovat puhdistuneet.

  Liki kaikissa kaupungeissa viemäriverkkojen jätevedet laskettiin alkuvaiheessa suoraan tai sakokaivojen kautta vesistöihin. Näin oli myös Helsingissä, jossa viemäriverkko 1800-luvun lopussa johti jätevedet puhdistamattomana lähimpään merenlahteen.

 • Tekniikan alan vetovoima yliopistoissa kasvanut

  Yliopistojen vuoden 2017 yhteishaussa tekniikan alan yhteenlaskettu ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi noin 13 % edellisvuodesta. Yhteishaussa alalle hakeneiden määrä nousi lähes kaikissa tekniikan alan yliopistoissa.

 • Robotiikasta uusi pääaine TTY:lle

  Robotiikasta uusi pääaine TTY:lle

  Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) voi ensi syksystä alkaen opiskella pääaineena robotiikkaa. Avaus on merkittävä, sillä TTY on ensimmäinen suomalainen yliopisto, jossa robotiikan voi valita pääaineeksi.

 • Itseoppivat laskennalliset aivomallit avuksi keinoälyn kehitykseen

  Itseoppivat laskennalliset aivomallit avuksi keinoälyn kehitykseen

  Aivot ovat yksi monimutkaisimmista tunnetuista systeemeistä. Suomen Akatemian tiedeaamiaisella dosentti Marja-Leena Linne, yksi maailman laskennallisen neurotieteen pioneereistä, kertoi tutkimusryhmänsä työstä huipputarkkojen laskennallisten aivomallien kehittämisen parissa.

 • Kaivosteollisuuden käytännön haasteita voidaan tutkia myös laboratoriossa

  Kaivosteollisuuden käytännön haasteita voidaan tutkia myös laboratoriossa

  Maanrakennus-, kaivos- ja prosessiteollisuuden sovellukset laittavat kiviä ja mineraaleja käsittelevien koneiden kulutusosat koville. Ongelmana on ollut, ettei todellisuuden kanssa riittävän hyvin korreloivia kulumiskokeita ole pystytty tekemään kustannustehokkaasti laboratorio-olosuhteissa.

 • Tampereen uuden yliopiston säätiö perustettiin

  Tampereen korkeakoulusäätiön perustajat allekirjoittivat torstaina säätiön perustamiskirjan. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

  Tampereen korkeakoulusäätiön on tarkoitus yhdistää Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto sekä harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa TAMK:n omistajana. Syntyvän säätiöyliopiston nimeksi korkeakoulujen hallitukset esittävät Tampereen uutta yliopistoa (Tampere New University).

 • Robottibussit palaavat Hervantaan

  Robottibussin kyytiin pääsee jälleen. Viimeksi bussi liikennöi Hervannassa marraskuussa. Kuva: Markus Pajarre

  Kaksi ilman kuljettajaa liikkuvaa robottibussia liikennöi huhtikuussa Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ja Hervantakeskuksen välillä. Bussien käyttäminen on maksutonta ja ne ovat kaikille avoimia.

 • Tenure track -tehtäviä avoinna

  Tenure track -tehtäviä avoinna

  Tampereen teknillisessä yliopistossa on avoinna kaksi tenure track -tehtävää, joiden alat ovat digital manufacturing ja mechanical behaviour of engineering materials.