Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Danfossin tunnustuspalkinto Tampereen teekkareille

  Engineering Tomorrow -tunnustuspalkinnon voittajat Roni Luhtala (vas.) ja Tommi Reinikka (oik.) Danfossin väistyvän toimitusjohtajan Niels B. Christiansenin kanssa Danfossin pääkonttorissa Tanskassa.

  Danfoss myönsi Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoille Tommi Reinikalle ja Roni Luhtalalle Engineering Tomorrow -palkinnon heidän aurinkovoimalaprojektistaan, joka koski toimilaitteiden ja sähköverkon välistä sähköistä värähtelyilmiötä eli harmonista resonanssia.

 • Liikenne on suuri ilmakehän pienimpien hiukkasten lähde

  Liikenne on suuri ilmakehän pienimpien hiukkasten lähde

  Liikenne on suuri ilmakehän aivan pienimpien hiukkasten eli nanoklusterien lähde, selviää TTY:n tutkijoiden tuoreesta tutkimuksesta. Tulokset auttavat ymmärtämään kaupunki-ilman pienimpien hiukkasten syntymisen syitä ja avaa uusia mahdollisuuksia ponnistuksissa kohti parempaa ilmanlaatua.

 • 3D-hanke finalistien joukkoon Euroopan komission kilpailussa

  3D-hanke finalistien joukkoon Euroopan komission kilpailussa

  TTY ja TAMK ovat mukana SASKY koulutuskuntayhtymän koordinoimassa 3D-tulostuksen hankkeessa, joka on valittu finalistien joukkoon Euroopan komission RegioStars Awards -kilpailussa. Hankkeesta hyötyvät niin oppilaitokset kuin Pirkanmaan pk-yrityksetkin.

 • FishView-hanke päättyi ja kaloista tuli vähän onnellisempia

  Kehitettyä kalan muotoista sensoria käytetään todellisissa mittauspaikoissa

  FishView-hankkeen tarkoituksena oli tehdä Itämeren kaloista vähän onnellisempia kehittämällä sensori, jolla voidaan mitata ja varmistaa kalaväylien soveltuvuus kaloille. Sensorilla on nyt tehty ensimmäiset mittaukset kalaväylillä ja sitä käytetään näiden arvioimiseen.

 • KAUTE-säätiöltä apurahoja nuorille tutkijoille

  KAUTE-säätiöltä apurahoja nuorille tutkijoille

  Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiö KAUTE on myöntänyt yhteensä lähes 800 000 euroa apurahoina kauppa- ja teknillistieteiseen tutkimukseen ja opiskeluun lupaaville post doc- ja väitöskirjatutkijoille. TTY:llä apurahan sai kymmenen tutkijaa.

 • Raskaat työkoneet automaattisiksi tulevaisuudessa

  Raskaat työkoneet automaattisiksi tulevaisuudessa

  Automaatio tekee tuloaan raskaiden materiaalien käsittelyyn. Jarmo Nurmi kehitti väitöstyössään kunnonvalvontamenetelmiä ja energiaystävällisiä ohjausratkaisuja tulevaisuudessa automatisoitaviin raskaisiin hydraulisiin robottimanipulaattoreihin.

 • Tekniikan alan yhteistyöyliopisto etenee

  Yhteistyöyliopiston ensimmäisen hankkeen tavoitteena on vastata tekniikan alan osaajen kysyntään Lounais-Suomessa. Uusia osaajia voitaisiin alkaa rekrytoida Lounais-Suomeen jo vuoden 2017 aikana.

 • Rehtorin kesätervehdys

  Rehtorin kesätervehdys

  Kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme hienosta lukuvuodesta! Nyt on aika vetää henkeä ja nauttia Suomen suvesta kaikessa monipuolisuudessaan, ennen kuin lomakauden jälkeen on taas täysi höyry päällä.

 • Tutkimushakkeet menestyivät rahoitushaussa

  Tutkimushakkeet menestyivät rahoitushaussa

  Yhteensä 16 TTY:n tutkimushanketta sai rahoituksen Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnalta. Aiheet vaihtelevat tietokonenäöstä supramolekulaariseen elektroniikkaan ja äänellä ohjattaviin pisaroihin.

 • TTY:n tutkijat Helsinki Challengen finaalijoukkueessa

   TTY:n tutkijat Helsinki Challengen finaalijoukkueessa

  Helsinki Challenge -tiedekilpailun finaaliin valittiin seitsemän tiimiä. Yksi niistä on Team ELMO, jossa ovat mukana Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat Markku Honkala ja Tomi Hakala. Team ELMO torjuu malariatartuntoja kolmiulotteisella hyttysverkolla.

 • Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus valittu

  Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston hallitukset ovat tänään valinneet hallituksen keväällä perustetulle Tampereen korkeakoulusäätiölle. Säätiön on tarkoitus yhdistää yliopistot uudeksi säätiöyliopistoksi vuonna 2019 sekä harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa TAMK:n omistajana.

 • Teollisuudessa työskenteleviä tohtoreita halutaan mentoreiksi

  Teollisuudessa työskenteleviä tohtoreita halutaan mentoreiksi

  Syksyllä käynnistyy mentoriohjelma, jossa yritysmaailman palveluksessa työskentelevät tohtorit ja TTY:n jatko-opiskelijat kohtaavat. Urapohdinnoista, ohjauksesta ja verkostoitumisesta hyötyvät kaikki. Mentorina toimimisesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan elokuun loppuun saakka.

 • YH Kodit lahjoittaa 200 000 euroa tamperelaisille yliopistoille

  YH Kodit lahjoittaa 200 000 euroa tamperelaisille yliopistoille

  Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa toimiva YH Kodit -konserni lahjoittaa Tampereen teknilliselle yliopistolle ja Tampereen yliopistolle kummallekin 100 000 euroa. Saman suuruisen lahjoituksen saa myös Turun yliopisto. Lahjoituksilla on tarkoitus tukea koulutusta ja tutkimustyötä asumisen saralla.

 • Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä

  Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä

  Älykkäästä, valolla liikuteltavasta polymeerimateriaalista valmistettu keinoiiris reagoi tulevaan valoon sanoin kuin oikea silmä. Tampereen teknillisen yliopiston Smart Photonic Materials -tutkimusryhmän kehittämä iiris esiteltiin Advanced Materials -julkaisussa.

 • Pistepilvistä ja tietomallinnuksesta hyötyjä korjausrakentamiseen

  Pistepilvistä ja tietomallinnuksesta hyötyjä korjausrakentamiseen

  Helppo korjaushanke -teemalla järjestetyssä seminaarissa 70 kiinteistö- ja rakennusalan osallistujaa kokoontui kuulemaan todellisia esimerkkejä Scan to BIM -prosessin hyödyntämisestä. Seminaari pidettiin 11.5. ja järjestelyistä vastasi TTY:n ja TAMKin yhteishanke ProDigiOUs.

 • Win-win-win-win-malli tehostaa korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä

  Kuva: Veera Korhonen

  Yritykset hyötyvät tutkimuksesta monin tavoin, korkeakoulut taas kaipaavat tietoa uusista kehittämistarpeista. Filosofian maisteri Mirka Leino muodosti väitöstyössään korkeakoulujen ja yritysten teknologiakehittämistyölle mallin, jossa osapuolet esittävät tarpeitaan ja jakavat osaamistaan.

 • Keinopatinaa ja muita läpimurtoja

  Timanttierilliskiteitä kiinnitettyinä työkalun pintaan hyvin korroosiota kestävällä juotteella. Kuva: Jussi Laurila

  Suomalainen teollisuus tarvitsee kilpailukykynsä tukemiseen tutkimusta ja uusia innovaatioita. Materiaaliopin laboratoriossa jatketaan DIMECC-ohjelmissa aloitettuja tutkimuksia muun muassa säätiöiden, Suomen Akatemian ja yritysten rahoituksella.

 • Mentoriksi kansainväliselle osaajalle - haku on nyt auki!

  Mentoriksi kansainväliselle osaajalle - haku on nyt auki!

  Talent Tampere Mentoring Programme tukee alueen nuoria kansainvälisiä osaajia matkalla kohti työelämää. Valtaosa mentoroitavista opiskelee tamperelaisissa kansainvälisissä tutkinto-ohjelmissa, joita on laaja kirjo. Mentoreita haetaankin eri aloilta - voisitko sinä olla yksi heistä?