Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Ruokajätteen biokaasuntuotanto tukee kiertotaloutta

  Ruokajätteen biokaasuntuotanto tukee kiertotaloutta

  Ruokajätettä syntyy jatkuvasti. Sen ei kuitenkaan tarvitse mennä hukkaan, vaan biokaasuprosessin avulla ruokajätteestä voidaan tuottaa sekä uusiutuvaa energiaa että kierrätysravinteita, lisätä ravinteiden kierrätystä ja omavaraisuutta sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

 • Yrittäjyys- ja innovaatiopalvelut on nyt Y-kampus

  Y-kampuksen avajaisviikkoa vietetään 5.-9. syyskuuta. Tervetuloa tutustumaan TTY:n tiloihin keskiviikkona 7.9. kello 10 alkaen!

  Tampere3-korkeakoulujen yrittäjyys- ja innovaatiopalvelut ovat yhdistyneet Y-kampukseksi. Y-kampus Hervanta, Kauppi ja Keskusta starttaavat yhteisen toiminnan syyskuun ensimmäisellä viikolla.

 • Tunteita ja tuoksuja digimaailmassa -seminaari 15.9.

  Tunteita ja tuoksuja digimaailmassa -seminaari 15.9.

  Liikesivistysrahasto, Perheyritysten liitto ja Tampereen teknillinen yliopisto järjestävät kaikille avoimen seminaarin torstaina 15.9. Seminaarissa kuullaan muun muassa, miten digitalisoituneessa ympäristössämme tunteet voidaan ottaa huomioon työpaikalla sekä kuinka myös tuoksut digitalisoituvat.

 • Matemaatikko pohtii pitkien autojonojen liikettä

  Matemaatikko pohtii pitkien autojonojen liikettä

  Matematiikan laitoksen tuore Assistant Professor Lassi Paunonen liikkuu tutkimuksessaan teoreettisen matematiikan ja monien teollisten sovellusten rajapinnassa. Akatemiatutkijana hän paneutuu järjestelmien robustiin säätöön.

 • Historiatiedoista arvokasta pohjaa vesihuollon suunnitteluun

  Historiatiedoista arvokasta pohjaa vesihuollon suunnitteluun

  Ezekiel Nyangeri Nyanchaga, Associate Professor Nairobin yliopiston rakennustekniikan laitokselta Keniasta on ollut kuukauden mittaisella vierailulla Tampereella. TTY:ltä valmistuneen Nyangerin tämänkertainen Suomen-vierailu liittyy hänen tuoreeseen kirjaansa Kenian vesihuollosta ja -hallinnosta.

 • Ideanikkarin taivas TUTLab avaa ovensa

  Ideanikkarin taivas TUTLab avaa ovensa

  TTY:n uudesta TUTLabista löytyy kaikki, mitä teekkari tarvitsee ideoidensa kehittelyyn. Koko kampuksen yhteisessä oppimisympäristössä käytössä on viimeisintä huutoa olevia digitaalisen valmistuksen laitteita sekä ohjelmistoja töiden suunnitteluun.

 • Konetekniikan diplomi-insinöörikoulutus alkaa Turussa

  Konetekniikan diplomi-insinöörikoulutus alkaa Turussa

  Turussa alkaa konetekniikan diplomi-insinöörin tutkintoon johtava kaksivuotinen koulutus. Syksyllä 2016 koulutusohjelmassa aloittaa 28 opiskelijaa. Koulutuksen tavoitteena on vastata Varsinais-Suomen ja Satakunnan teknologiateollisuuden kasvaviin tarpeisiin.

 • Arkisten äänten tietokanta auttaa kehittämään kuulevia laitteita

  Jokapäiväisiä ääniä tallennettiin tietokantaa varten Tampereella ja Helsingissä.

  Robotit voivat ”kuulla”, mutta pian ne myös ymmärtävät, mitä kuulevat. Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat julkaisivat jokapäiväisistä äänistä audiotietokannan, jonka pohjalta äänien ymmärrystä voidaan kehittää. Materiaali on avoimesti myös muiden tutkijoiden käytössä.

 • Peliriippuvaisille parempaa hoitoa PET-kuvausta hyödyntämällä

  Kuva: Jenny Paalijärvi

  PET-kuvausta käytetään yleisesti esimerkiksi syöpätautien alalla, mutta sitä voitaisiin käyttää myös paljon nykyistä laajemmin esimerkiksi riippuvuuksien tutkimuksessa. Jarkko Johanssonin väitöstyö tuo uutta tietoa PET-kuvauksen mahdollisuuksista.

 • Luonnosta inspiraatiota pehmeiden robottien kehitykseen

  Luonnosta inspiraatiota pehmeiden robottien kehitykseen

  Kesällä TTY:n systeemitekniikan laitoksella Assistant Professorina aloittanut Veikko Sariola on kiinnostunut selvittämään, miten luonnosta voisi ottaa oppia robotiikkaan. Mallia voi katsoa vaikka tursaista tai gekon jalkakarvoista.

 • Tero Joronen TUT Industry Professoriksi

  Tero Joronen TUT Industry Professoriksi

  Tekniikan tohtori Tero Joronen aloitti elokuun alussa Tampereen teknillisessä yliopistossa TUT Industry Professorina. Kekseliäs teollisen tuotekehityksen moniosaaja arvostaa sekä tiivistä yritystyhteistyötä että tiedettä uteliaisuuden vuoksi.

 • Hallitus päätti vararehtorien valinnoista

  TTY-säätiön hallitus päätti maanantaina vararehtorien valinnoista toimikaudelle 1.1.2017-31.12.2018. Tutkimuksen vararehtoriksi valittiin professori Jarmo Takala ja koulutuksen vararehtoriksi professori Petri Suomala.

 • Energiakorjaukset vaikuttavat sisäilmaan

  Energiakorjaukset vaikuttavat sisäilmaan

  Asuinkerrostalojen energiatehokkuuden parantamisen vaikutuksia sisäympäristön laatuun ja terveellisyyteen on tutkittu 5-vuotisessa eurooppalaisessa tutkimuksessa.

 • Mistä puhdasta vettä vaelluksella?

  Roihu-leirillä vaeltajat pääsivät testaamaan eri vedenpuhdistusmenetelmiä.

  Luonnossa liikkuja saa juomavetensä luonnonvesistöistä. Miten vettä kannattaa vaelluksella puhdistaa? TTY:n opiskelija Sonja Saarnio yhdisti vaellusharrastuksensa ja kandintyön.

 • Älykkäät koneet ja valmistus esillä SuomiAreenalla

  Älykkäät koneet ja valmistus esillä SuomiAreenalla

  VTT:n ja TTY:n uusi älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä SMACC on mukana käynnistämässä Suomea uudelleen digitaaliseen aikaan. Suomalaisen valmistavan teollisuuden tulevaisuutta rakennetaan SuomiAreenalla heinäkuussa.

 • Hallitus valitsi uudet dekaanit

  TTY-säätiön hallitus päätti eilen neljän päätoimisen dekaanin valinnoista toimikaudelle 1.1.2017-31.12.2020.

 • Yhteishaun tulokset on julkaistu

  Yhteishaun tulokset on julkaistu

  Korkeakoulujen yhteishaun tulokset on julkaistu. Tulokset ovat nähtävillä Oma opintopolku -palvelussa. TTY:lle jätettiin yhteensä 3 557 hakemusta, joista ensisijaisia oli 1 734.

 • Uusi kuvaustapa tehostaa tuotantolaitteiden uudelleenkäyttöä

  Uusi kuvaustapa tehostaa tuotantolaitteiden uudelleenkäyttöä

  Tuotantojärjestelmän on mukauduttava ja vastattava ketterästi uusiin vaatimuksiin, kuten tuotantomäärien vaihteluun, uuden tuotteen esittelyyn tai laiterikkoon. Diplomi-insinööri Niko Siltala tutki väitöstyössään tuotantolaitemoduuleiden muodollista kuvaamista ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

 • Projektinhallinnan opetusta suomalaisittain Shanghaissa

  Projektinhallinnan opetusta suomalaisittain Shanghaissa

  Assistant Professor Tuomas Ahola teollisuustalouden laitokselta kutsuttiin opettamaan lyhytkurssia Shanghain yliopistoon. Kiinalaisopiskelijat innostuivat mahdollisuudesta antaa palautetta opetuksen aikana ja arvioida omaa oppimistaan päivittäin.

 • Asiakkaasi tulevat tilaukset voidaan ennustaa

  Ajatus uusia mahdollisuuksia avaavaan tutkimukseen syntyi, kun Kati Stormi pohti, miten yritysten olemassa olevaa laitekantatietoa voitaisiin hyödyntää yritysten kannattavuuden johtamisessa.

  Milloin asiakas tekee seuraavan tilauksensa? Entä mikä on tilauksen arvo? TTY:n ja Metson yhteistyönä kehitettiin menetelmä, jolla voidaan ennustaa teollisten palveluiden kysyntää yrityksen asiakkaiden laitekannan avulla.

 • Asiakkaasi tulevat tilaukset voidaan ennustaa

  Ajatus uusia mahdollisuuksia avaavaan tutkimukseen syntyi, kun Kati Stormi pohti, miten yritysten olemassa olevaa laitekantatietoa voitaisiin hyödyntää yritysten kannattavuuden johtamisessa.

  Milloin asiakas tekee seuraavan tilauksensa? Entä mikä on tilauksen arvo? TTY:n ja Metson yhteistyönä kehitettiin menetelmä, jolla voidaan ennustaa teollisten palveluiden kysyntää yrityksen asiakkaiden laitekannan avulla.