Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Uudistuva teollisuus -iltapäivä 9.12.2014

  Uudistuva teollisuus on yksi Tampereen teknillisen yliopiston neljästä, poikkitieteellisestä tutkimuksen teema-alueesta. Joulukuun iltapäivässä tutustumme teema-alueella tehtävään tutkimukseen TTY:llä ja linjaamme ja ideoimme yhteisiä tulevaisuuden tutkimusteemoja.

 • Tule mukaan ideoimaan tulevaisuuden sellupohjaisia tuotteita!

  Tutkijat kehittävät laboratorioissa sellupohjaisia tuotteita – lankaa, tekstiiliä, komposiitteja. Tarkoituksena on korvata nykyisiä öljypohjaisia tuotteita ja esimerkiksi ympäristöä rasittavaa puuvillatuotantoa. Tervetuloa mukaan projektiin ideoimaan uusille materiaaleille erilaisia käyttökohteita!

 • Luonto opettaa orgaanisen aurinkokennon kehittäjiä

  Kasvit yhteyttävät valoenergian avulla muuttaen auringonvalon uskomattoman tehokkaasti kemialliseksi energiaksi. Keinotekoinen fotosynteesi pyrkii matkimaan tätä ilmiötä. Sen avulla voidaan kehittää tehokkaampia orgaanisia aurinkokennoja, väittää filosofian maisteri Kati Stranius.

 • Autolla Nepaliin – Unelmien elokuva

  Autolla Nepaliin – Unelmien elokuva

  TTY:n tietojohtamisen opiskelija Mikael Hautala ystävineen ajoi pakettiautolla Nepaliin. Matkan tavoitteena oli saada huomiota kastittomien oloille ja erityisesti paikalliselle naisten turvakodille. Nyt matkalle pääsee mukaan elokuvateattereissa.

 • Keskustelutilaisuus tamperelaisten korkeakoulujen yhteistyöprosessista

  Miksi - mitkä ovat tavoitteet? Miten opinnot ja tutkimus muuttuisivat? Keihin kaikkiin uudistus vaikuttaisi? Tamperelaisten korkeakoulujen hallitusten puheenjohtajat kertovat meneillään olevasta yhteistyöprosessista keskustelutilaisuudessa maanantaina 24. marraskuuta TTY:llä.

 • Rakennustuotteet uudistuvat verkostoissa

  Rakennustuotteet uudistuvat verkostoissa

  TkL Heli Koukkari selvitti väitöstyössään, miten rakennustuoteteollisuuden innovaatiot ovat kehittyneet yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden kanssa. Tyypillisesti verkostoissa on tehty soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä sekä valmisteltu suunnittelumenetelmiä ja tuotehyväksyntöjä.

 • Toiminnallisia pintoja orgaanisten nanorakenteiden avulla

  –Silaanikerroksen välityksellä teräksen pinnalle voidaan kiinnittää esimerkiksi biomolekyylejä. Näin syntyy lääketeollisuuden implanttipintoja, jotka edistävät oikeanlaisen kudoksen kasvua implantin ympärille, kertoo Leena Vuori.

 • Edullista älykkyyttä jokapäiväisiin sovelluksiin

  Diplomi-insinööri Petri Heljo osoittaa väitöstyössään, että painomenetelmillä pystytään tuottamaan toimivia komponentteja ja piirejä, joita voidaan hyödyntää yksinkertaisten laitteiden valmistuksessa.

 • Oskari Vilamon rahaston diplomityöpalkinto arkkitehti Tero Wémanille.

  Liikesivistysrahastoon kuuluva, rakentamisen korkeampaa tutkimusta tukeva Oskari Vilamon rahasto palkitsee vuosittain rakennusalan parhaat opinnäytteet. Tänä vuonna yksi diplomityöpalkinnoista myönnettiin TTY:n arkkitehtuurin laitokselta valmistuneelle arkkitehti Tero Wémanille.

 • TTY ja Skanska tiivistävät yhteistyötään

  Yhteistyösopimuksen allekirjoittivat 30.10.2014 Skanska Oy:n henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä ja TTY:n Rakennustekniikan laitoksen johtaja professori Matti Pentti.

  TTY:n Rakennustekniikan laitos ja Skanska Oy ovat tehneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on lisätä ja syventää Skanskan ja Rakennustekniikan laitoksen välistä yhteistyötä.

 • Tukihenkilöstön yhteistoimintaprosessi päätökseen

  TTY:llä meneillään olevaan tukipalvelu-uudistukseen liittyvä yhteistoimintaprosessi on päättymässä noin 320 työntekijän sijoittamiseen uuteen organisaatioon. Vähintään kahdeksan henkilöä irtisanotaan.

 • Rakennustuotteet uudistuvat verkostoissa

  TkL Heli Koukkari selvittää väitöstyössään, miten rakennustuoteteollisuuden innovaatiot ovat kehittyneet yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden kanssa. Tyypillisesti verkostoissa on tehty soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä sekä valmisteltu suunnittelumenetelmiä ja tuotehyväksyntöjä.

 • Innovaatioiden synnyttäminen vaatii tehokasta johtamista

  Innovaatioiden synnyttäminen vaatii tehokasta johtamista

  Johtamisvaje haittaa rakennustuoteteollisuuden innovaatiotoimintaa. Johtaminen on erityisen tärkeää rakentamisen monimutkaisessa arvoverkossa ja verkottumista edellyttävässä innovaatioympäristössä, toteaa tekniikan lisensiaatti Markku Vesa tänään tarkastetussa väitöstutkimuksessaan.

 • TTY Forum – teollisuus hullaantui teknologiasta

  TTY Forum – teollisuus hullaantui teknologiasta

  Teollinen internet vaatii siirtymistä erikoistumisesta poikkitieteellisyyteen. Se vaatii myös yritysmaailman, korkeakoulujen ja yliopistojen entistä tiiviimpää yhteistyötä, sanoi Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

 • Innovaatio hiilinanoputkimusteen käytöstä poiki kilpailuvoiton

  Innovaatio hiilinanoputkimusteen käytöstä poiki kilpailuvoiton

  Tampereen teknillisen yliopiston supramolekulaarisen valokemian ryhmässä jatko-opiskelevan Tero-Petri Ruokon konsepti valittiin parhaaksi innovaatioksi Brasilian ja Suomen välisen seminaarin Renewable Energy – A Pathway to the Future yhteydessä järjestetyssä innovaatiokilpailussa.

 • Kohti kuivia suprajohtavia laitteita

  Suprajohtavassa magneettikuvauslaiteessa jäähdytykseen käytetään nestemäistä heliumia. Helium on maapallolla harvinaista ja tulevaisuudessa sille kaivataankin vaihtoehtoja. Kuiva järjestelmä on helppokäyttöinen ja kaupallistettavissa, väittää Joonas Järvelä.