Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Uusi menetelmä parantaa luun rakenteen ja vahvuuden arviointia

  Osteoporoosista eli luuston haurastumisesta johtuvat murtumat ovat merkittävä kansanterveysongelma. Diplomi-insinööri Tomas Cervinka kehitti väitöstutkimuksessaan menetelmän, jonka avulla potilaan luunmurtumariskiä voidaan arvioida entistä luotettavammin.

 • TTY forum - Teollisuus hulluna teknologiaan

  Tampereen teknillinen yliopisto järjestää marraskuussa, tarkemmin 4.11. 2014, jälleen uusia näköaloja avaavan TTY forum -tapahtuman Tampere-talon Sorsapuistosalissa. Ilmoittaudu nyt tapahtumaan - paikkoja rajoitetusti!

 • Peab ja TTY:n Rakennustekniikan laitos syventävät yhteistyötään

  Yhteistyösopimuksen allekirjoittivat Peab Oy:n toimitusjohtaja Mika Katajisto ja TTY:n Rakennustekniikan laitoksen johtaja, professori Matti Pentti.

  Peab Oy:n ja Tampereen teknillisen yliopiston Rakennustekniikan laitoksen edustajat allekirjoittivat maanantaina 18.8.2014 yhteistyötä koskevan sopimuksen. Sen tavoitteena on yhteistyön syventäminen ja lisääminen niillä alueilla, joilla Peabin ja TTY:n edut yhdistyvät.

 • Globaali kilpailu vedestä kiihtyy

  Lähes 85 prosenttia maailman jätevesistä johdetaan lähes tai täysin käsittelemättöminä vesistöihin, kertoo Blanca Jiménez-Cisneros.

  Maailmanlaajuisten vesiongelmien ratkaisuun tarvitaan paikallisiin oloihin sovitettuja ratkaisuja, sanoo UNESCOn tiedeohjelman (International Hydrological Programme, IHP) pääsihteeri Blanca Jiménez-Cisneros.

 • Tavoitteena nopeammat langattomat yhteydet

  Toni Levanen työskentelee tutkijana TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitoksella digitaalisen siirtotekniikan tutkimusryhmässä.

  Langattoman tietoliikenteen ja langattomien palveluiden suosion jatkuva kasvu on johtanut yhä suurempien tiedonsiirtonopeuksien tarjoamiseen loppukäyttäjille. Diplomi-insinööri Toni Levasen väitöstyön tavoitteena on parantaa langattomien palveluiden loppukäyttäjän kokemaa yhteysnopeutta.

 • Vastaa yhteistyökyselyyn

  Vastaa yhteistyökyselyyn

  Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) kehittää aktiivisesti sidosryhmäsuhteitaan. Jotta onnistuisimme tässä mahdollisimman hyvin, haluamme sidosryhmien näkemyksiä toimintamme pohjaksi.

 • Puheäänteiden prototyypit auttavat ymmärtämään puhetta

  Osmo Eerola (57) työskentelee teknologiaosaamisen johtamisen yliopettajana Turun ammattikorkeakoulussa.

  Suomen kieli on helppoa, senhän oppii pieni lapsikin! Miksi kouluikään tultaessa uuden kielen omaksuminen on paljon vaikeampaa ja ääntäminen vaatii työtä? Tekniikan lisensiaatti Osmo Eerola tutkii asiaa väitöstyössään puhesyntetisaattorilla tuotettujen äänteiden avulla.

 • Kustannustehokkuutta matkapuhelinverkkoihin

  Jussi Turkka (31) työskentelee vanhempana tutkijana Magister Solutions Oy:ssä.

  DI Jussi Turkka tutki väitöstyössään menetelmiä, joilla 3G- ja 4G-matkapuhelinverkot voivat ratkaista itsenäisemmin verkon ylläpitoon ja optimointiin liittyviä ongelmia. Tutkimustulokset auttavat kehittämään entistä älykkäämpiä, automatisoidumpia ja kustannustehokkaampia radioverkkoja.

 • Hyvinvointitieto kansalaisten käyttöön

  Kansalaisista kertyy räjähdysmäisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa, jonka käyttömahdollisuus terveyden ylläpidossa on valtava, mutta vielä suurelta osin hyödyntämättä. TTY on mukana Tekesin rahoittamassa terveystiedon ja sen hyödyntämiseen liittyvien palvelujen tutkimuksessa.

 • Monitieteistä yhteistyötä akustiikan tutkimuksessa

  Kävelytestien äänilähteitä

  Kolmivuotisessa tutkimushankkeessa on selvitetty ääneneristävyyden mittalukujen yhteyttä asumismelun kokemiseen uudella tavalla. Rakennusakustiikan alueella vastaavaa tutkimusta, jossa ääneneristävyys olisi kytketty kuuntelukokeisiin ja kyselyihin, ei ole Suomessa tehty aiemmin tässä laajuudessa.

 • Semanttiset verkkopalvelut helpottavat tehdasjärjestelmien ohjausta

  Juha Puttonen (32) on kotoisin Porista, asuu nykyään Nokialla ja työskentelee TTY:llä kone- ja tuotantotekniikan laitoksella Factory Automation Systems and Technologies Laboratory -tutkimusryhmässä.

  Diplomi-insinööri Juha Puttonen kehitti väitöstyössään verkkopalveluihin pohjautuvia menetelmiä, jotka hyödyntävät semanttisia verkkopalvelukuvauksia tehdasjärjestelmien ohjauksessa. Hän tutki myös pilvipohjaisten resurssien hyödyntämistä verkkopalvelujen tarvitseman laskentatehon säätelyssä.

 • Menestystä raksalaisille Kalevan kisoissa

  Kuvassa Jussi Viita Kazanissa opiskelijoiden olympialaisissa universiadeissa vuonna 2013.

  Jussi Viidalle Suomen mestaruus korkeushypyssä ja Jouni Marjaniemelle seiväshypyssä. Huippu-urheilijan ja tutkijan urat tukevat toisiaan tuottaen menestystä molemmilla saroilla.

 • Pysäköintikieltoja kampuksella kuluvalla viikolla asfaltoinnin takia

  Pysäköintitalon vieressä oleva pysäköintialue etuparkki on pois käytöstä 22.8.saakka. Päätalon, Festian ja Tamppi Areenan teitä päällystetään maanantaista 4.8. alkaen. Pysäköinti teiden varrella on kielletty 4.8.-11.8. Konetalon pysäköintialueetta asfaltoidaan ja pysäköinti on kielletty 5.-8.8.

 • Monte Carlo -menetelmillä entistä tarkempaa sädehoitoa syöpään

  Jarkko Ojala (31) on kotoisin Savonlinnasta, asuu Tampereella ja työskentelee sairaalafyysikkona Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) syövänhoidon vastuualueen sädehoitoyksikössä.

  Sairaalafyysikko, tekniikan lisensiaatti Jarkko Ojala kehitti väitöstyössään laskentamalleja, jotka tarkentavat sädehoidon annoslaskentaa ja teknistä laadunvalvontaa. Niitä voidaan soveltaa myös uusien sädehoitotekniikoiden ja hoitokäytäntöjen kehittämiseen ja hoidonkohdennuksen tarkentamiseen.

 • Materiaalien mikrorakenne paljastuu uudella menetelmällä

  Dogu Baran Aydogan (31) työskentelee tutkijana TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitoksella.

  Dogu Baran Aydoganin väitöstyössään kehittämä uusi menetelmä auttaa ennustamaan luun lujuutta. Tästä on hyötyä osteoporoosin tutkimuksessa. Menetelmää voidaan käyttää kaikenlaisten materiaalien mikrorakenteen tutkimiseen sekä materiaalien suunnitteluun ja analysointiin.

 • ACE opiskelijoiden futsalin EM-kilpailuihin Rotterdamiin

  Tampereen teknillisen yliopiston futsaljoukkue AC Estudiantes lähtee tiistaina Rotterdamiin edustamaan TTY:tä ja Suomea opiskelijoiden futsalin euroopanmestaruuskilpailuissa. TTY:ltä kisoihin osallistuu myös naisten lentopallojoukkue.

 • Palkittu keksintö vähentää tietojärjestelmien virheitä

  Vuoden 2014 CAV-palkinnon saajat Pierre Wolper (vas.), Doron Peled, Antti Valmari ja Patrice Godefroid jakoivat 10 000 dollarin palkintosumman.

  TTY:n professori Antti Valmari on saanut kansainvälisen palkinnon menetelmistä, joilla voidaan tutkia vaikkapa pankkiautomaatin ja pankin tietokoneen yhteistoimintaa. Menetelmillä voidaan varmistaa, että pahimmassakaan yhteyshäiriössä pankki ei veloita tiliä, jos automaatti ei antanut rahaa.