Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Valon Päivä 21.10.2014

  Valon Päivä 21.10.2014

  Yleinen paino- ja mittakonferenssi (CGPM) asetti 21. lokakuuta 1983 valon nopeudeksi 299 792 458 m/s. Vuosittain vietettävän Valon päivän (Day of Photonics) tarkoituksena on parantaa ihmisten tietoja fotoniikasta, sen tutkimuksesta ja fotoniikan alalla toimivista yrityksistä.

 • Tiedottajan tehtävä avoinna

  Viestintäyksikkö etsii tiedottajaa verkkoviestintään määräaikaiseen työsuhteeseen. Tiedottaja toimii opiskelijaportaalin päätoimittajana ja osallistuu verkkoviestinnän sisällöntuotantoon ja sisällöntuottajien opastamiseen, kehittää yliopiston some-läsnäoloa ja on mukana kehittämisprojekteissa.

 • Tampereelle rakennetaan täysin uudenlaista korkeakoulua Suomessa

  Tampereelle luodaan uusi, monialainen ja kansainvälisen tason korkeakoulu, joka vastaa tutkimuksen ja opetuksen keinoin yhteiskunnan, elinkeinoelämän ja työelämän tarpeisiin. Tampereen ammattikorkeakoulu, TTY ja Tampereen yliopisto tähtäävät yhdessä uudenlaisen korkeakoulun rakentamiseen.

 • Tohtorikoulutettavan tehtävä avoinna

  Kemian ja biotekniikan laitoksella on avoinna tohtorikoulutettavan (halogeenisidotut, valolla ohjattavat funktionaaliset materiaalit) tehtävä

 • Väitöstyössä kehitettiin työkaluja nopeampaan pelikehitykseen

  Diplomi-insinööri Juha-Matti Vanhatupa esittelee väitöstyössään Tampereen teknillisen yliopiston tietotekniikan laitoksella luotua CAGE-pelimoottoria. Pelimoottori helpottaa tietokonepelien ohjelmoinnin aloittamista ja tekoälyn ohjelmointia. Lisäksi sitä on käytetty peliohjelmoinnin opetuksessa.

 • Rajapinta 3/2014: Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä

  Tulevaisuudessa potilaalta puuttuvaa luukudosta voidaan kasvattaa takaisin synteettisen ja biohajoavan keinoluun avulla, kertoo tutkijatohtori Kaarlo Paakinaho.

  Luusiirreleikkausten teko voi helpottua huomattavasti, kun TTY:llä kehitetty uusi synteettinen ja biohajoava keinoluumateriaali saadaan markkinoille. Kirurgit voivat muotoilla hyllytavarana toimitettavaa luun korvikemateriaalia potilaalle sopivaksi jopa leikkauksen aikana.

 • Science Slam tulee taas!

  Science Slam on tutkijoiden välinen kilpailu, jossa rohkeat tieteentekijät astuvat lavalle ja esittelevät tutkimustaan mahdollisimman viihdyttävästi.

 • Ilmoittaudu nyt: Fail Fast - Talli 3V 22.10. !

  Ilmoittaudu nyt: Fail Fast - Talli 3V 22.10. !

  Suuret menestymistarinat eivät synny ilman epäonnistumisia! Tule kuulemaan kiinnostavia yrittäjätarinoita siitä, kuinka onnistumisien takana on usein sarja epäonnistumisia.

 • TTY Forum 2014 - Teollisuus hulluna teknologiaan

  TTY Forum 2014 - Teollisuus hulluna teknologiaan

  Tampereen teknillinen yliopisto järjestää 4.11. 2014 jälleen uusia näköaloja avaavan TTY Forum -tapahtuman Tampere-talon Sorsapuistosalissa. Ilmoittaudu nyt tapahtumaan - paikkoja rajoitetusti!

 • Toimiva puheentunnistus helpottaa niin ihmisten kuin koneiden arkipäivää

  Antti Hurmalainen (33) työskentelee tutkijana TTY:n signaalinkäsittelyn laitoksella audio- ja multimediaryhmässä, ja joskus myös hälyisässä ympäristössä.

  Tietoa siirtyy yhä enemmän digitaalisesti äänenä ja videona. Hälyssä puheen kuuleminen ja ymmärrys on vaikeaa niin ihmisille kuin laitteillekin. Apu voi löytyä diplomi-insinööri Antti Hurmalaisen väitöstyöstä, jossa etsitään keinoja menestyksekkääseen puheentunnistukseen meluisissa ympäristöissä.

 • Mikrovalmistuksella uudenlaisia solukasvatusalustoja biomateriaaleista

  Elli Käpylä (28) työskentelee tutkijana TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitoksella biomateriaalien ja kudosteknologian tutkimusryhmässä.

  Diplomi-insinööri Elli Käpylä kehitti väitöstyössään menetelmää, jolla voidaan valmistaa laboratoriossa kasvatettaville soluille kolmiulotteinen kasvualusta biomateriaalista. Menetelmää voidaan hyödyntää kudosmallien kehittämisessä tutkimukseen ja sairauksien hoitoon.

 • Tiedesuunnistajat pääsevät tekemään tutkimusta

  Tiedesuunnistajat pääsevät tekemään tutkimusta

  Tiedesuunnistuksen tavoitteena on tarjota yläkoululaisille ja lukiolaisille mahdollisuus konkreettisesti seurata ja osallistua tieteen tekemiseen, tavata tutkijoita sekä havaita käytännössä, kuinka tiedemaailma ja tieteen innovaatioita hyödyntävät yritykset toimivat.

 • Täydennysrakentaminen luo mahdollisuuksia

  Osallistavan suunnittelun vaiheet - case Charrette

  Kaupunkien lisä- ja täydennysrakentaminen on taloudellisesti erittäin järkevää sekä kaupunkien että asukkaiden kannalta. Tutkimuksen mukaan investointitarpeet voivat jäädä jopa kymmenesosaan uuden alueen rakentamiseen verrattuna. Aihe on esillä Rakennustekniikan laitoksen vuosipäiväseminaarissa.

 • "Aivoja käyttämällä voi pelastaa ihmishenkiä"

  Elektroniset salausjärjestelmät, joilla suojataan luottokortin numero internetissä, perustuvat alkulukuihin ja 1600-luvulla eläneen matemaatikon Pierre de Fermat’n teorioihin, kertoo Grime.

  Toisen maailmansodan aikana Bletchley Parkissa toimineiden koodinmurtajien, matemaatikkojen, insinöörien ja lingvistien esimerkki osoittaa, että ihmishenkiä voi pelastaa myös aivoja käyttämällä. Kaikkien ei ole välttämätöntä olla etulinjassa, sanoo matemaatikko James Grime Cambridgen yliopistosta.

 • Optiikan tutkimus tuottaa tietoa roistoaaltojen synnystä ja esiintymisestä

  Roisto-, rosvo- tai tappaja-aalto on yksittäinen, vaarallisen korkea hyökyaalto, joka näyttää syntyvän tyhjästä tyynen merenpinnan keskellä. Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti, miten lasereiden ja kuituoptiikan tutkimus voi lisätä ymmärrystämme näistä merionnettomuuksienkin aiheuttajista.

 • Fail Fast - Talli 3 vuotta

  Fail Fast - Talli 3 vuotta

  Suuret menestymistarinat eivät synny ilman epäonnistumisia! Tule kuulemaan kiinnostavia yrittäjätarinoita siitä, kuinka onnistumisien takana on usein sarja epäonnistumisia.