Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uutiset ja tapahtumat

 • Vastaa yhteistyökyselyyn

  Vastaa yhteistyökyselyyn

  Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) kehittää aktiivisesti sidosryhmäsuhteitaan. Jotta onnistuisimme tässä mahdollisimman hyvin, haluamme sidosryhmien näkemyksiä toimintamme pohjaksi.

 • Puheäänteiden prototyypit auttavat ymmärtämään puhetta

  Osmo Eerola (57) työskentelee teknologiaosaamisen johtamisen yliopettajana Turun ammattikorkeakoulussa.

  Suomen kieli on helppoa, senhän oppii pieni lapsikin! Miksi kouluikään tultaessa uuden kielen omaksuminen on paljon vaikeampaa ja ääntäminen vaatii työtä? Tekniikan lisensiaatti Osmo Eerola tutkii asiaa väitöstyössään puhesyntetisaattorilla tuotettujen äänteiden avulla.

 • Kustannustehokkuutta matkapuhelinverkkoihin

  Jussi Turkka (31) työskentelee vanhempana tutkijana Magister Solutions Oy:ssä.

  DI Jussi Turkka tutki väitöstyössään menetelmiä, joilla 3G- ja 4G-matkapuhelinverkot voivat ratkaista itsenäisemmin verkon ylläpitoon ja optimointiin liittyviä ongelmia. Tutkimustulokset auttavat kehittämään entistä älykkäämpiä, automatisoidumpia ja kustannustehokkaampia radioverkkoja.

 • Hyvinvointitieto kansalaisten käyttöön

  Kansalaisista kertyy räjähdysmäisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa, jonka käyttömahdollisuus terveyden ylläpidossa on valtava, mutta vielä suurelta osin hyödyntämättä. TTY on mukana Tekesin rahoittamassa terveystiedon ja sen hyödyntämiseen liittyvien palvelujen tutkimuksessa.

 • Monitieteistä yhteistyötä akustiikan tutkimuksessa

  Kävelytestien äänilähteitä

  Kolmivuotisessa tutkimushankkeessa on selvitetty ääneneristävyyden mittalukujen yhteyttä asumismelun kokemiseen uudella tavalla. Rakennusakustiikan alueella vastaavaa tutkimusta, jossa ääneneristävyys olisi kytketty kuuntelukokeisiin ja kyselyihin, ei ole Suomessa tehty aiemmin tässä laajuudessa.

 • Kaksi yliopistotutkijan tehtävää avoinna

  Optoelektroniikan tutkimuskeskus hakee kahta yliopistotutkijaa laserien tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Projekteissa kehitetään kuitulasereita, sekä kiinteän olomuodon lasereita ja optisia vahvistimia. Tavoitteena on kouluttaa uusia osaajia ja luoda osaamisperusteista taloudellista kasvua Suomeen.

 • Semanttiset verkkopalvelut helpottavat tehdasjärjestelmien ohjausta

  Juha Puttonen (32) on kotoisin Porista, asuu nykyään Nokialla ja työskentelee TTY:llä kone- ja tuotantotekniikan laitoksella Factory Automation Systems and Technologies Laboratory -tutkimusryhmässä.

  Diplomi-insinööri Juha Puttonen kehitti väitöstyössään verkkopalveluihin pohjautuvia menetelmiä, jotka hyödyntävät semanttisia verkkopalvelukuvauksia tehdasjärjestelmien ohjauksessa. Hän tutki myös pilvipohjaisten resurssien hyödyntämistä verkkopalvelujen tarvitseman laskentatehon säätelyssä.

 • Menestystä raksalaisille Kalevan kisoissa

  Kuvassa Jussi Viita Kazanissa opiskelijoiden olympialaisissa universiadeissa vuonna 2013.

  Jussi Viidalle Suomen mestaruus korkeushypyssä ja Jouni Marjaniemelle seiväshypyssä. Huippu-urheilijan ja tutkijan urat tukevat toisiaan tuottaen menestystä molemmilla saroilla.

 • Pysäköintikieltoja kampuksella kuluvalla viikolla asfaltoinnin takia

  Pysäköintitalon vieressä oleva pysäköintialue etuparkki on pois käytöstä 22.8.saakka. Päätalon, Festian ja Tamppi Areenan teitä päällystetään maanantaista 4.8. alkaen. Pysäköinti teiden varrella on kielletty 4.8.-11.8. Konetalon pysäköintialueetta asfaltoidaan ja pysäköinti on kielletty 5.-8.8.

 • Monte Carlo -menetelmillä entistä tarkempaa sädehoitoa syöpään

  Jarkko Ojala (31) on kotoisin Savonlinnasta, asuu Tampereella ja työskentelee sairaalafyysikkona Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) syövänhoidon vastuualueen sädehoitoyksikössä.

  Sairaalafyysikko, tekniikan lisensiaatti Jarkko Ojala kehitti väitöstyössään laskentamalleja, jotka tarkentavat sädehoidon annoslaskentaa ja teknistä laadunvalvontaa. Niitä voidaan soveltaa myös uusien sädehoitotekniikoiden ja hoitokäytäntöjen kehittämiseen ja hoidonkohdennuksen tarkentamiseen.

 • Materiaalien mikrorakenne paljastuu uudella menetelmällä

  Dogu Baran Aydogan (31) työskentelee tutkijana TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitoksella.

  Dogu Baran Aydoganin väitöstyössään kehittämä uusi menetelmä auttaa ennustamaan luun lujuutta. Tästä on hyötyä osteoporoosin tutkimuksessa. Menetelmää voidaan käyttää kaikenlaisten materiaalien mikrorakenteen tutkimiseen sekä materiaalien suunnitteluun ja analysointiin.

 • ACE opiskelijoiden futsalin EM-kilpailuihin Rotterdamiin

  Tampereen teknillisen yliopiston futsaljoukkue AC Estudiantes lähtee tiistaina Rotterdamiin edustamaan TTY:tä ja Suomea opiskelijoiden futsalin euroopanmestaruuskilpailuissa. TTY:ltä kisoihin osallistuu myös naisten lentopallojoukkue.

 • Palkittu keksintö vähentää tietojärjestelmien virheitä

  Vuoden 2014 CAV-palkinnon saajat Pierre Wolper (vas.), Doron Peled, Antti Valmari ja Patrice Godefroid jakoivat 10 000 dollarin palkintosumman.

  TTY:n professori Antti Valmari on saanut kansainvälisen palkinnon menetelmistä, joilla voidaan tutkia vaikkapa pankkiautomaatin ja pankin tietokoneen yhteistoimintaa. Menetelmillä voidaan varmistaa, että pahimmassakaan yhteyshäiriössä pankki ei veloita tiliä, jos automaatti ei antanut rahaa.

 • Robottikala varmistaa, että Itämeren kalakanta voi hyvin

  Professori Maarja Kruusmaa Tallinnan teknillisessä yliopistossa vastaa kalan robotiikasta, TTY:ssä kehitetään sen kylkiin painesensoreita. Kuva: Jelena Pljonkina

  Robottikala polskii vielä vaijerin päässä Tallinnan teknillisen yliopiston koealtaassa. Kun tamperelaiset, virolaiset ja saksalaiset tutkijat saavat työnsä valmiiksi, ui se Itämereen laskeviin jokiin varmistamaan, että sen oikeat kaverit löytävät helposti Itämereen ja kalakanta säilyy.

 • Saksalaisvieraille päheää opiskelijaruokaa

  Chemnitzin ja Tampereen teekkarit harjoittelevat yhdessä Tamppi Areenalla. Ohjelmassa on myös tutustumista kampukseen ja kesäiseen kaupunkiin.

  Teekkarit isännöivät tämän viikon Tampereen Saksan ystävyyskaupungista Chemnitzistä saapunutta opiskelijadelegaatiota. Opiskelijat kuuluvat Saksan Bundesliigan painonnostomestaruuden tänä vuonna voittaneeseen Chemnitzin joukkueeseen.

 • Innovointi on kontaktilaji

  Martha G. Russell on Stanfordin mediaX-ohjelman johtaja ja vanhempi tutkija H-STAR -tutkimuskeskuksessa. Jukka Huhtamäki kuuluu TTY:n matematiikan laitoksen IISLab-tutkimusryhmään.

  Stanfordin yliopiston mediaX-ohjelman johtaja Martha G. Russell ja projektipäällikkö Jukka Huhtamäki TTY:ltä ovat mukana monitieteisessä verkostossa, joka tutkii ihmisten välisten suhteiden vaikutusta innovaatioekosysteemien kehitykseen.