Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Ideanikkarin taivas TUTLab avaa ovensa

TTY:n uudesta TUTLabista löytyy kaikki, mitä teekkari tarvitsee ideoidensa kehittelyyn. Koko kampuksen yhteisessä oppimisympäristössä käytössä on viimeisintä huutoa olevia digitaalisen valmistuksen laitteita sekä ohjelmistoja töiden suunnitteluun.

TUTLabissa on käytössä 3D-tulostimia ja-skannereita, CNC-levyjyrsimiä, laserleikkureita, vinyylileikkuri, brodeerauskone, elektroniikkatyöpöytiä sekä käsityökaluja. Opiskelijat voivat käyttää tilaa maksutta esimerkiksi harjoitustöiden ja harrasteprojektien tekoon. Henkilökunta voi hyödyntää TUTLabia sekä opetuksessa että tutkimuksessa. Avajaisia vietetään heti TTY:n lukuvuoden avajaisten jälkeen 7.9.

– TUTLab on paikka, jossa voi tehdä melkein mitä vaan. Osaaminen kehittyy itse tekemällä ja yhdessä ongelmia ratkomalla! Opitut taidot auttavat opiskelijoita myös työllistymisessä, projektipäällikkö Jussi Viljanen TTY:ltä kertoo.

Sähkötalossa sijaitsevan TUTLabin muodostavat tilaustyöpaja ProLab ja avoin FabLab. FabLab on Tampereen teknillisen yliopiston sovellus kuuluisasta globaalista FabLab-konseptista. Maailmanlaajuiseen verkostoon kuuluu yhteensä noin 600 FabLabia.

– Tavoite on opastaa digitaalisen valmistuksen ja käsillä tekemisen kokeilemiseen sekä oppimiseen eri tekniikoilla. On hienoa, että TTY on näin mukana kansainvälisessä tiimissä, Viljanen sanoo.

Yleisö pääsee kokeilemaan syksyllä

TUTLab on jatkossa avoinna opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi myös suurelle yleisölle ja yrityksille. Tarjolla tulee olemaan erilaisia työpajoja, joissa laitteet ovat käytössä materiaalikustannuksia vastaan.  Yritykset voivat käyttää TUTLabia esimerkiksi tuotekehitykseen tai tyky-päivän järjestämiseen, tai hyödyntää opiskelijoiden osaamista kurssi- ja opinnäytetöissä.

– Tarvittaessa räätälöimme yrityksen tarpeita vastaavan tapahtuman tai palvelun. Yrityksille TUTLabin palvelut ovat maksullisia.

Lisätietoja: projektipäällikkö Jussi Viljanen, TTY. Puh. 050 300 8839,
 

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, tietoa tty:stä, tutlab