Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Hydraulihybriditekniikka säästää polttoainetta

Hydraulihybriditekniikan käyttö tuo huomattavia energiansäästöjä työkoneisiin. TTY:n hydrauliikan tutkijat rakentavat Tekesin Challenge Finland -kilpailuprojektissa hybridityökoneen yhdessä alan suomalaisyritysten kanssa.
TTY:n automaation ja hydrauliikan laboratorion tutkimuskoneita. Kuva Miikka Ketonen.
TTY:n automaation ja hydrauliikan laboratorion tutkimuskoneita. Kuva Miikka Ketonen.

Suuri polttoaineenkulutus on iso ongelma työkoneissa. Muun muassa siihen toivotaan apua hydraulihybriditekniikasta. TTY:n dosentti Matti Linjaman luotsaamassa Hydraulic hybrid working machines -projektissa on tavoitteena löytää edullisia ja luotettavia ratkaisuja työkoneiden kehittämiseen.

– Polttoaineen säästön rinnalla tärkeä tavoite on myös haitallisten päästöjen pienentäminen. Tähän tarkoitukseen TTY:llä on ainutlaatuinen infra reaaliaikaisine polttoaineen- ja päästöjenmittauslaitteineen, Matti Linjama sanoo.

Linjaman projekti on yksi Tekesin Challenge Finland -kilpailussa rahoitettavista projekteista. Kilpailussa haetaan kaupallistettavia ratkaisuja merkittäviin ongelmiin eri aloilta. Kaksivaiheisen kilpailun tavoitteena on yhdistää tehokkaasti suomalaista huippututkimusta ja yritysten tutkimus- ja kehittämistyötä.

– Projektin ensimmäisessä vaiheessa innovoitiin ja analysoitiin erilaisia hybridiratkaisuja ja muodostettiin tutkimuskonsortio suomalaisten työkonevalmistajien kanssa. Nyt hyväksytyssä toisessa vaiheessa rakennetaan oikea hybridityökone ja todennetaan tutkimustulokset kokeellisesti, Linjama kertoo.

Hydrauliikan hyötysuhde on kehittynyt valtavasti muun muassa TTY:n digitaalihydrauliikan ja Aalto-yliopiston paineakkututkimuksen ansiosta.

– Projektissa yhdistetään parhaat tekniikat, jolloin odotettavissa on erittäin merkittävät energiansäästöt.

Toisen vaiheen TTY:n osuuden budjetti on 631 000 euroa ja sen kesto on 20.2.2017-31.12.2018.

Lisätiedot: dosentti Matti Linjama puh. 040 849 0525, etunimi.sukunimi@tut.fi

 

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, automaatio ja hydrauliikka, energia