Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Eukalyptuspuut taipuvat uusiksi tuotteiksi kansainvälisessä tutkimushankkeessa

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) tutkijat ovat mukana kehittämässä ekologista ja innovatiivista menetelmää, jolla puukuitujen sidosaineesta ligniinistä valmistetaan hiilikuitua.
Eukalyptusviljelmiä Espanjan Galiciassa.
Eukalyptusviljelmiä Espanjan Galiciassa.

EUCALIVA (EUCAlyptus LIgnin VAlorisation for Advanced Materials and Carbon Fibres) on kansainvälinen tutkimushanke, jossa sulfaattisellusta erotetusta ligniinistä jalostetaan kustannustehokasta vaihtoehtoa hiilikuitujen öljypohjaiselle raaka-aineelle. Monipuolisen materiaalin sovelluskohteita ovat esimerkiksi joustava elektroniikka, älykangas, kuitukangas ja aktiivihiili.

Teollisuuden jätevirtojen hyödyntäminen uusien tuotteiden raaka-aineena on osa luonnonvarojen kestävää käyttöä. Maailmassa syntyy sellun sivutuotteena arviolta 70 miljoona tonnia ligniiniä vuodessa, mutta suurin osa siitä poltetaan energiaksi. Kaupalliseen käyttöön päätyy vain noin 2 prosenttia.

Tutkimuskonsortion tavoitteena on kehittää uudenlainen biopohjainen, ekologinen ja taloudellisesti kannattava menetelmä, jolla ligniinistä valmistetaan hiilipohjaisia kuituja, kuitumattoja, joustavia kalvoja ja kuitukankaita. Hanke pyrkii myös lisäämään teollisuuden sivuvirtojen hyötykäyttöä sekä edistämään uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja työpaikkojen syntymistä puu- ja paperiteollisuudessa. 

Kolme ja puoli vuotta kestävä EUCALIVA-hanke on saanut noin 1,8 miljoonan euron rahoituksen EU:n Horisontti 2020 –ohjelmaan kuuluvasta biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksestä (Bio Based Industries Joint Undertaking). Kokonaisbudjetti on lähes 2,5 miljoonaa euroa.

Tampereen teknillisen yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuu saksalainen tekstiilitutkimuskeskus Sächsisches Textil Forschungs Institut E.V. sekä yrityskumppanit Contactica S.L. (koordinaattori, Espanja), Envirohemp S.L. (Espanja), Grado Zero Innovation (Italia) ja Biosensor S.R.L. (Italia).

Hanke käynnistyi tapaamisella Brysselissä 26. syyskuuta.  

EU tukee biopohjaisen teollisuuden kehittämistä

Biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyritys (Bio-Based Industries Joint Undertaking, BBI JU) on julkisen ja yksityisen sektorin 3,7 miljardin euron kumppanuushanke, jonka osakkaita ovat EU ja biopohjaisten teollisuudenalojen yhteenliittymä. BBI on osa EU:n Horisontti 2020 –ohjelmaa.     

Lisätietoja BBI:stä.

Lisätietoja EUCALIVA-hankkeesta:

Yliopistotutkija, projektipäällikkö, TkT Johanna Lahti, etunimi.sukunimi@tut.fi

Tampereen teknillisen yliopiston materiaaliopin laboratorio

EUCALIVA-koordinaattori Antonio Tabasco: antonio.tabasco@contactica.es

 

Uutisen jättäjä: Anna Naukkarinen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö