Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Ensimmäiset tietojärjestelmähankintojen ammattilaiset valmistuivat

Kuinka paljon vaikeakäyttöiset ja sopimattomat tietojärjestelmät syövät päivittäin organisaatioissa työaikaa? Muun muassa tätä kysymystä pohti 15 kokenutta ICT-alan ammattilaista, jotka valmistuivat ICT-hankintojen asiantuntijoiksi toukokuussa.

ICT-hankintojen asiantuntija -koulutus oli laatuaan ensimmäinen, ja sen suunnittelusta sekä toteutuksesta vastasi Tampereen teknillisen yliopiston täydennyskoulutuskeskus Edutech. Koulutuksen myötä yrityksiin ja julkisiin organisaatioihin on tarjolla laaja-alaisia hankinnan ammattilaisia.

30 opintopisteen laajuinen koulutus antoi opiskelijoille monipuoliset valmiudet toimia ICT-hankintojen asiantuntijoina erilaisissa tietojärjestelmien hankinta-, myynti-, konsultointi- ja asiantuntijatehtävissä. Pitkän työkokemuksen omaaville asiantuntijoille tämä oli tärkeä osaamislisä alueelta, joka yleensä opitaan kokemuksen kautta. 

− Meillä on osaamista selvittää mitä organisaatiossa tarvitaan, kartoittaa tarjolla olevat vaihtoehdot ja johtaa koko hankintaprojekti alusta loppuun asti niin, että sidosryhmillä on koko ajan tiedossa missä mennään. Uusi järjestelmä kannattaa hankkia avoimin mielin muuttuneiden tarpeiden mukaan, eikä jäädä vanhojen toimintamallien vangiksi, kiteyttää koulutukseen osallistunut Miia-Johanna Kopra.

Ammattimaiselle hankintaosaamiselle on tarvetta

Tutkimusten mukaan tietojärjestelmähankintojen onnistumisen mahdollisuuksia pienentää se, että hankinnat tehdään usein erillään organisaatioiden ydinliiketoiminnasta ja hankintaosaaminen on puutteellista.

− Usein hankitaan tarpeisiin nähden liian suuria ja monimutkaisia järjestelmiä, kun pienemmistä osista koottu kokonaisuus voisi vastata tarpeeseen paremmin, kuvailee koulutukseen osallistunut Heikki Malmlund.

Hankintoihin kaivataan ammattimaisuutta erityisesti pk-yrityksissä ja mullistusten keskellä tasapainoilevalla julkisella sektorilla.

Koulutuksessa osallistujille on syntynyt kokonaisvaltainen ymmärrys tietojärjestelmien hankintaan liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Parhaimmillaan tietojärjestelmävalinnat pohjautuvat yrityksen liiketoimintastrategiaan ja auttavat yritystä saavuttamaan strategiset tavoitteet sekä ennen kaikkea parantamaan tuottavuutta.

­− Tietojärjestelmien rooli tulee jatkossa vain kasvamaan. Menestyjiä tulevat olemaan ne organisaatiot, jotka uskaltavat uusiutua ja siirtyvät järjestelmien vajaakäytöstä näiden aktiiviseen hallintaan sekä hyödyntämiseen, toteaa Malmlund.

ICT-hankintojen asiantuntija -koulutus oli valituille osallistujille maksutonta työvoimapoliittista koulutusta, joka rahoitettiin Euroopan sosiaalirahastosta. ESR-rahoituksen myönsi Pirkanmaan Ely-keskus.

Lisätiedot:

Koulutuksen projektipäällikkö Johanna Säynäjäkangas, Tampereen teknillinen yliopisto, täydennyskoulutuskeskus Edutech, 050 300 3205,

Lue myös Rajapinta-verkkolehdestä: Tietojärjestelmien hankinta on taitolaji

 

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, palvelut ja yhteistyö, tietojärjestelmät, ict, hankinnat