Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Avaa ovi tieteelle – Tietotalossa kerätään dataa ihmisten liikkeistä eteisessä

Kampuksella kulkevat voivat nyt osallistua arkkitehtuuria- ja rakennustekniikkaa, automaatiota, tietojenkäsittelyä ja signaalinkäsittelyä yhdistävään projektiin, jossa kerätään tietoa kotioven avaamiseen liittyvistä tapahtumista. Tietoa käytetään älykotien kehittelyyn.
Apua tutkimusdatan keräämisessä kaivataan Tietotalon aulassa. Projektin tutkijat (vas.) Pasi Pertilä, Harry Edelman, David Hästbacka, Mikko Parviainen.
Apua tutkimusdatan keräämisessä kaivataan Tietotalon aulassa. Projektin tutkijat (vas.) Pasi Pertilä, Harry Edelman, David Hästbacka, Mikko Parviainen.

Älykotien läpimurto edellyttää rakennuksilta helppokäyttöisyyttä ja todellisia hyötyjä. Itseoppivia rakennuksia tutkivat Harry Edelman, David Hästbacka, Mikko Parviainen ja Pasi Pertilä näkevät tulevaisuuden kodit automaattisesti energiaa säästävinä, mukavina ja turvallisina. Kaikkiin näiden tarpeiden ratkaisemiseen kerätään tutkimusdataa Tietotalon aulassa olevalla 3A Self-learning Buildings -koerakennelmalla.

– Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon kuvainformaatiota kodin eteisessä tapahtuvasta sisään- ja ulos suuntautuvasta liikenteestä erilaisten automaatioratkaisujen ohjaamiseksi koneoppimisen keinoin, Harry Edelman rakennustekniikan laboratoriosta kertoo.

Tule tutkijoiden avuksi

Arkkitehtuuria- ja rakennustekniikkaa, automaatiota, tietojenkäsittelyä ja signaalinkäsittelyä yhdistävään projektiinsa tutkijat pyytävät kaikkien kampuksella liikkuvien – niin TTY:n henkilökunnan ja opiskelijoiden kuin vierailijoidenkin – apua.

– Kulkemalla ovesta jompaankumpaan suuntaan niin monta kertaa kuin mahdollista voi auttaa meitä koneoppimisen opetusdatan keräämisessä, tutkijat toteavat.

Lähtökohtana on normaaliin kotioven avaamiseen liittyvän tapahtuman tallentaminen. Lisäksi tavanomaisesta sisäänkäynnistä poikkeaviakin tapahtumia toivotaan, jolloin ne rikastuttavat dataa ja haastavat algoritmien kehittämisen. 

– Tässä saa vapaasti käyttää omaa mielikuvistaan siinä, millä tavalla tekee sisääntulosta poikkeavan tapahtuman, tutkijat sanovat.

Tietotalon aulassa sijaitsevan koerakennelman seinässä on ohjeita ja tietoa tutkimuksesta.

Tutkimukseen liittyviä kysymyksiä tai ehdotuksia voi lähettää osoitteeseen

Kuva: Mikko Impiö

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, rakennustekniikka