Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma käsitteli Suomen matkaa sodasta nykypäivään

Tampere-talolla lauantaina järjestetty Valoa pimeyteen -tapahtuma tarjosi monenlaista ohjelmaa tiedonnälkäisille. Ohjelmaan mahtui näkemyksiä sisällissodasta, teatteritaidetta, kyberturvallisuutta sekä omaa ohjelmaa perheen pienimmille.
Tampere-talon käytävillä kävi lauantaina kuhina Valoa pimeyteen -tiedetapahtumassa, johon osallistui lähes 3 000 kävijää.
Tampere-talon käytävillä kävi lauantaina kuhina Valoa pimeyteen -tiedetapahtumassa, johon osallistui lähes 3 000 kävijää.

Tämänvuotisen Valoa pimeyteen -tapahtuman teemana oli Tampere 1918 – maailma 2018. Ohjelman lähtökohtana olivat vuoden 1918 tapahtumat, mutta päivän mittaan matka kulki kohti nykypäivän globaalia maailmaa ja Suomen rauhantyötä. Paneelikeskusteluissa nousivat esiin myös infosota ja kyberturvallisuus sekä vuoden 1918 näkyminen Tampereen teatterien ohjelmistossa tänä vuonna. Lisäksi tarjolla oli tiedetyöpajoja lapsille, Ursan planetaarionäytöksiä ja Lasten akatemia.

Keskustelujen ja esitysten kuulijat saivat kuvauksen siitä, kuin pieni, köyhä ja sisällissodan runtelema maa rakensi vakaan demokratian ja nousi muutaman sukupolven aikana teknologian ja koulutuksen huippuosaajaksi. Kulttuuriväki keskusteli teatteritaiteesta ja musiikista ja pohti uusia ja vanhoja näkökulmia sadan vuoden takaisiin tapahtumiin.

Iltapäivällä keskustelu siirtyi nykyaikaan ja erityisesti infosotaan ja kyberturvallisuuteen. Lavalla otettiin kantaa eduskunnan käsittelyssä oleviin tiedustelulakeihin ja erityisesti Suomea koskeviin haasteisiin. Lisäksi keskustelussa pohdittiin sosiaalista mediaa ja digitaalisen maailman tuomia haasteita.

– Elämme hyvin mullistavassa vaiheessa siinä, miten helposti olemme tiedon lähteellä. Tästä tulee helposti harhakuva, että kun kirjoitan kysymyksen hakukoneeseen, sieltä tulee vastaus, professori Jarno Limnéll totesi.

Illan viimeisessä keskustelussa nostettiin esiin Suomen komea historia kansainvälisessä rauhantyössä. Ministeri ja pitkän uran kansainvälisissä luottamustoimissa tehnyt Elisabeth Rehn sai ehkäpä illan raikuvimmat aplodit. Rehn muistutti, että Suomen maine rauhanrakentajana on hyvä ja että sitä ei pidä vaarantaa.

Jarno Limnéllkin korosti Suomen osaamista kansainvälisillä näyttämöillä.

– Jos olisin ulkoministeri, ottaisin tehtävälistallemme kyberrauhanturvaamisen. Suomella olisi paljon annettavaa maailmalle.

Kävijöitä tiedetapahtumassa oli kaiken kaikkiaan lähes 3 000. Valoa pimeyteen järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Järjestävinä tahoina toimivat Aamulehti, Pirkanmaan liitto, Poliisiammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kaupunki, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampere-talo. Tapahtumaa tukee Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto.


Teksti: Jaakko Kinnunen
Kuva: Jonne Renvall

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, näkyvyys ja viestintä, valoa pimeyteen, tiedetapahtuma