Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Uusia ominaisuuksia pinnoille – Surface Engineering Days Tampereella 31.10.–2.11.

Termisten ruiskupinnoitteiden avulla pintoihin saadaan monenlaisia ominaisuuksia. Uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti. On arvioitu, että vasta alle puolet mahdollisista teollisuussovelluksista on tällä hetkellä tiedossa. Surface Engineering Days 31.10.–2.11. paneutuu alan uutuuksiin.

Termisiä ruiskutuspinnoitteita käytetään perinteisten paperikoneiden, suihkumoottorien ja teollisuuskaasuturbiinien lisäksi yhä erilaisemmissa paikoissa aina ihmisen proteeseista tuulivoimaloiden lapojen pintoihin. Niiden avulla pinnoille saadaan monipuolisesti erilaisia toiminnallisia ominaisuuksia sekä kestävyyttä esimerkiksi kuumuutta tai kulutusta vastaan, sähkönjohtavuutta, kitkattomuutta, korroosionkestävyyttä tai vaikkapa bioyhteensopivuutta.

Surface Engineering Days -tapahtumassa Tampereella 31.10.–2.11. paneudutaan alan kuumimpiin uutuuksiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Kolmepäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen alan merkittävimmät toimijat niin yrityksistä kuin tutkimuslaitoksista eri puolilta maailmaa.

Teollisuuden sovellukset ja alan uusimmat pinnoitusteknologiat päivien keskiössä

Surface Engineering Days -tapahtumassa käydään läpi pinnoitustekniikan, erityisesti termisen ruiskutuspinnoituksen uusimpia kehityssuuntia aina korkeakineettisistä pinnoitusteknologioista (HVAF, HVOF, cold spray) pinnoitemateriaaleihin ja pinnoitteiden ominaisuuksiin. Yksi ensimmäisen päivän huippupuhujista on Sanjay Sampath (University of Stony Brook, USA), joka kertoo puheenvuorossaan, miten uusimmat pinnoitusteknologiat viedään nopeasti teollisuuden käyttöön USA:ssa.

Tapahtumassa esitellään myös pinnoitteiden uusia teollisia sovellusmahdollisuuksia. TTY:n tutkimuslähtöisistä yrityksistä Jussi Larjo (Oseir) ja Petri Sorsa (Millidyne) kertovat muun muassa mitä siitä, millaisia uusia ominaisuuksia ja lisäarvoa he voivat tarjota asiakkailleen termiseen ruiskutukseen liittyvien uusien tuotteiden avulla.    

Tampereella vahvaa osaamista

Tampereen teknillisessä yliopistossa on jo yli kolmen vuosikymmenen ajan tutkittu ja kehitetty termisen pinnoituksen teknologioita sekä koulutettu alan osaajia teollisuuteen ja tutkimukseen. Kampuksella sijaitsee myös TTY:n ja VTT:n yhteinen Suomen termisen ruiskutuksen keskus eli Thermal Spray Center Finland (TSCF). Keskuksen laboratoriossa on juuri valmistunut pinnoitussolujen modernisointiremontti ja ensi vuonna on suunnitelmissa parantaa laboratorion laitevarustusta edelleen uudella modernilla kylmäsuihkutuslaitteistolla. Kehittyvä keskus tarjoaa tutkijoille ja yrityksille miljoonaluokan laitteiston tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Suomalaista osaamista termisen ruiskutuksen alalla arvostetaan myös kansainvälisesti. Esimerkiksi maailman merkittävin materiaalitekniikan järjestö American Society of Materials (ASM) International on tänä vuonna nimennyt tapahtumasta vastaavan, TTY:n professorin Petri Vuoriston termisen ruiskutuksen Hall of Fameen. Hän on ensimmäinen pohjoismaalainen, joka on saanut tämän tunnustuksen.

Tapahtuman järjestää Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) yhdessä European Thermal Spray Association (ETSA) -järjestön sekä TTY:llä toimivien Thermal Spray Center Finlandin (TSCF) ja Tampere Wear Centerin (TWC) kanssa. Tapahtumaan odotetaan saapuvan noin 80–100 osallistujaa.

Surface Engineering Days
Aika:
31.10.–2.11.2017
Paikka: Tampereen teknillinen yliopisto (31.10.) ja Vapriikki (1.-2.11.)
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: www.tut.fi/sed

Lisätietoja: Professori Petri Vuoristo, puh. 040 849 0044, etunimi.sukunimi@tut.fi

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, tietoa tty:stä, materiaalioppi