Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

TTY signaalinkäsittelyn tutkimustuloksia - Parempia kameroita tekoälyllä

Onko värit pielessä juuri ottamassasi kuvassa - naama on sininen kuin smurffilla tai sääret kuin raaka paisti? Ei ole enää, Signaalinkäsittelyn laboratoriossa on ajateltu laatikon ulkopuolelta ja ratkaistu vanha kameranvalmistajien ongelma uudella tavalla.
Eikö mennyt värit ihan nappiin hyvälläkään kameralla - ei haittaa, uusi tutkimustulos korjaa vian.
Eikö mennyt värit ihan nappiin hyvälläkään kameralla - ei haittaa, uusi tutkimustulos korjaa vian.

Ihmisen näköaisti korjaa värien vääristymät omituisessakin valossa, mutta digitaalisille kameroille tämä on hankalaa jos kuva sisältää harvinaisia väriyhdistelmiä. Lopputuloksena saattaa olla smurffin sininen tai naudanpaistin punainen iho kuvissa eikä niihin hääkuviin ole tyytyväinen morsian eikä sulhanen. Ongelmaa on tutkittu vuosikymmeniä ja kameranvalmistajilla on monia patenttiratkaisuja, mutta ikäviä yllätyksiä tulee kuvaajalle edelleen.

TTY:n signaalinkäsittelyn laboratorio ja pitkän kokemuksen kuvantamisesta omaava Intel Finland Tampereella päättivät ajatella uudella tavalla ja kehittivät ongelmaan yksinkertaisen, mutta älykkään ratkaisun - kameralla on muisti aikaisemmin nähdyistä asioista ennen laukaisunapin painallusta ja jos lopullinen kohde on ongelmallinen, niin kamera korjaa värit aikaisemmin näkemänsä kuvatiedon perusteella. Tällaisen "kuvamuistin" kameralle mahdollistivat aivan viime vuosina kehitetyt syvät neuroverkot ja niiden päälle rakennetut pitkän-lyhyen-aikavälin oppivat muistit. Kamera siis oppii korjaamaan omia virheitään!

Tutkimustulos syntyi Tekesin rahoittamassa FiDiPro-hankkeessa, jossa TTY:llä vierailee yksi tunnetuimpia eurooppalaisia tietokonenäön tutkijoita, professori Jiri Matas Tsekin teknillisestä yliopistosta. Tulos esitellään syksyllä tietokonenäön tärkeimmässä konferenssissa Venetsiassa, johon pääsystä kilpailevat kaikki maailman huippuryhmät tietokonenäön ja koneoppimisen alalla, mutta vain harvat hyväksytään raastavan arviointiprosessin tuloksena: International Conference on Computer Vision (ICCV) 2017. Nuorelle väitöskirjatutkijalle (Yanlin Qian) tämä on iso sulka hattuun!

Hyväksytty artikkeli:

  • Recurrent Color Constancy (Y. Qian, K. Chen, J.-K. Kämäräinen, J. Nikkanen, J. Matas), In Int. Conf. on Computer Vision (ICCV2017), 2017, Venice, Italy.
Uutisen jättäjä: Joni Kämäräinen
Uutisen päivittäjä: Satu Kantti
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, tietoa tty:stä, näkyvyys ja viestintä, signaalinkäsittely, tietokonenäkö, koneoppiminen, tekoäly, valkotasapaino