Tutustu meihin - Tampereen teknillinen yliopisto

Tutustu meihin

Lasia fotoniikan ja biolääketieteen tarpeisiin

Ranskalaissyntyinen Laeticia Petit työskentelee TTY:n Optoelektroniikan tutkimuskeskuksessa (ORC). Hänen erikoisosaamistaan ovat fotoniikan lasimateriaalit sekä lasikeramiikka.

Laeticia Petit on jo kerryttänyt pitkän työ- ja tutkimushistorian Suomessa. Hän työskenteli useita vuosia nLIGHT Oy:ssa Lohjalla, hän on pitkäaikainen dosentti Åbo Akademissa ja hän myös aloitti dosenttina TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitoksella tämän vuoden tammikuussa.

Alkuperäisen koulutuksensa Petit on hankkinut Bordeaux’n I -yliopistossa, josta hän valmistui tohtoriksi kiinteän olomuodon kemian ja materiaalitekniikan alalta vuonna 2002.

– Tähänastinen tutkimukseni on keskittynyt erilaisten aktiivisten ja passiivisten oksidi- ja epäoksidilasien rakenne- ja ominaisuussuhteisiin. Materiaalit ovat vaihdelleet piidioksidista kalkogenidilaseihin, ja niiden epälineaarisia taitekertoimia on muutettu matalasta korkeaan. Tutkimiani laseja käytetään pääasiassa fotoniikan sekä biolääketieteen sovelluksissa, Petit kertoo.

Lue lisää tut.fi-sivuilta

Aivotutkimus harppaa eteenpäin

TTY:n laskennallisen neurotieteen tutkimusryhmä seuloutui mukaan Human Brain Project -tutkimushankkeeseen yli 350 hakijan joukosta. Kaikkiaan hakijoista hyväksyttiin parikymmentä viime talvena järjestetyssä hankkeen lisähaussa.

– Kokemukseni mukaan hanke on erittäin hyvin hallinnoitu, ja se on opettanut runsaasti erilaisia EU-projekteihin liittyviä käytäntöjä, ryhmän johtaja Marja-Leena Linne kertoo.

TTY:n laskennallisen neurotieteen tutkimusryhmä on mukana mittavassa huippututkimushankkeessa, jonka tulokset auttavat ymmärtämään paremmin oppimiseen ja muistiin johtavia mekanismeja. Tutkimus on maailmanlaajuisestikin uraauurtavaa.

Lue lisää Rajapinnasta

 

 

 

 

Jukka Pekkanen on TUT Industry Professor

TUT Industry Professor -tehtävä on tarkoitettu erittäin arvostetuille ja menestyneille asiantuntijoille. Professuurin valittavan henkilön odotetaan vahvistavan merkittävästi TTY:n yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.

Ensimmäisenä asiantuntijana TUT Industry Professor -tehtävään on huhtikuun alusta alkaen nimitetty tekniikan tohtori Jukka Pekkanen.

Lue lisää Rajapinnasta

Rokkibändi ja robotteja

Vielä lukiossa 1990-luvun alussa Joni Kämäräinen aikoi hakeutua taidealalle. Tietotekniikan opiskelijoiden poikkeava ulkonäkö – pitkä tukka ja bändipaidat – teki kuitenkin heavymetal-faniin vaikutuksen ja mies päätyi opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun. Vuonna 2013 signaalinkäsittelytieteen professuuri ja pysyvä virka Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa vaihtuivat tenure track -professuuriksi TTY:llä.

Lue lisää Rajapinnasta

Tutkimusta, hankkeita ja opettamista

Tiedonhallinnan ja logistiikan laitoksella tietojohtamisen Assistant Professori Henri Pirkkalainen tuntee teknologian pimeän puolen, kuten sosiaalisen median aiheuttaman teknostressin.

Tutkimuksen ohella Henri Pirkkalaisen toimenkuvaan Assistant Professorina kuuluu opetusta ja hallinnollisia tehtäviä. Hänen tontilleen kuuluu myös kansallisten sekä kansainvälisten hankkeiden valmistelua, mikä on hänelle mieleinen tehtävä.

Pirkkalainen pitää tärkeänä tutkimuksen, hankkeiden sekä opettamisen läheistä suhdetta. Toimiva yhteistyö koulutuksen ja eri toimialoilla toimivien yritysten välillä on hänen mukaansa rikkaus, jota TTY:llä on osattu rakentaa. Se antaa valmiuksia luoda uutta yhteistyötä ja liiketoimintaa ja uuden tiedon luomisen ohella pitää sekä opiskelijat että työntekijät hyvin lähellä käytäntöä.

Lue lisää Rajapinnasta

 

 

Tavoitteena pidemmät pohdinnat

Vuoden Hyvä luennoitsija -palkitulle Sami Paavilaiselle opiskelijoiden antama palaute on tärkeää – olipa se sitten virallista luentopalautetta, oivaltavia tenttivastauksia tai vain huokaus takarivistä.

– Mielestäni opiskelijoiden ei tarvitse heti luennolla ymmärtää kaikkia esitettyjä asioita. Olisi hienoa, jos luennot enemmänkin herättäisivät kysymyksiä pohdittavaksi myöhemmin, esimerkiksi laskuharjoituksia tehdessä. Luennon tasoa parantaa erityisesti se, että opiskelijat osallistuvat muutenkin kuin kuuntelemalla. Arvostan kovasti niitä opiskelijoita, jotka tekevät kysymyksiä tai kommentoivat asioita luennolla.

Lue lisää Rajapinnasta

 

 

 

 

Päivittäjä: Tuuli Laukkanen, 24.10.2016 14:07.
Sisällöstä vastaa: Hietakangas Virpi
Asiasanat: työssä tty:llä, tietoa tty:stä