Perjantai 20.1. - Tampereen teknillinen yliopisto

Tieteen päivät

Perjantai 20.1. - Nuorten päivä

Nuorten päivä järjestetään perjantaina 20.1.2017 kello 9.30–15.10 Tampere-talossa osana Tieteen päivien Tampereen ohjelmaa. 9.-luokille ja lukioryhmille suunnattu päivä koostuu monialaisista tiedeluennoista, työpajoista ja näyttelystä.

Infoa päivää varten

Ilmoittautumisaikaa jatkettu 18.1. asti

Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää, että opettaja ilmoittaa ryhmänsä päivään etukäteen. Nuorten päivän lukujärjestyksestä voi valita ryhmälle sopivat luennot ja työpajat ja rakentaa mieleisesi kokonaisuuden päivään. Ilmoittautumiset tehdään kerralla koko ryhmälle, mutta lomakkeen nimikenttään riittää opettajan nimi.

Huom! Katso luentojen ja näytösten ajantasainen varaustilanne ohjelmasta. Osa työpajoista ja luennoista on jo täynnä, vapaat paikat on merkitty ohjelmaan. Ilmoittautumiset lomakkeella tai sähköpostitse: kristiina.tattari@tut.fi.

Ilmoittautumislomake

Nuorten päivän lukujärjestys (pdf)

tulostettava ohjelma (pdf)

Tervetuloa!

Luennot

Luennot ovat 40 minuutin mittaisia kokonaisuuksia, jotka on jaettu kahteen 20 minuutin luentoon. Luentokokonaisuuksia on neljä. Ennakkoilmoittautuminen.

9.30–10.30 Luentokokonaisuus 1: Teknologian tulevaisuus ja rajat

Paikka: Pieni Sali 

Lisätty todellisuus ja peliyhteiskunnan tulevaisuus
Professori Frans Mäyrä, Tampereen yliopisto

Pelit ja erilaiset digitaaliset palvelut ovat levittäytymässä kaikkialle arkeemme. Kun peleistä ja peleihin perustuvista toimintamalleista tulee keskeinen, kaikkia koskettava arjen piirre, puhutaan peliyhteiskunnasta (Ludic Society). Viime kesänä paikkatietopeli Pokémon GO sai miljoonat ihmiset kulkemaan yksin ja yhdessä kaduilla ja puistoissa. Pelejä on sovellettu myös oppimiseen, markkinointiin, oppimiseen ja maailman muuttamiseen. Mitä lisätty todellisuus (AR, Augmented Reality) merkitsee tämän tulevaisuuden kehityksen kannalta?    

Roboteilta onnistuu kaikki?
Suomen robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja, projektipäällikkö Jyrki Latokartano, Tampereen teknillinen yliopisto

Keskustelu roboteista on kiihtynyt muutaman viime vuoden aikana. Robotisaation sanotaan olevan seuraava suuri teollinen vallankumous. Hurjimmissa visioissa robottien sanotaan poistavan suurimman osan työpaikoista, mutta mitä, missä ja miten? Robottien huima yleistyminen on kiistaton fakta, mutta missä mennään tällä hetkellä? Esityksessä paneudutaan nykyisten robottien mahdollisuuksiin ja haasteisiin erityisesti teollisissa sovelluksissa, mutta käymme läpi myös palvelurobotiikan nykytilanteen ja tulevaisuuden visiot.

10.30–11.30 Luentokokonaisuus 2: Luonnon ja ihmisen rajat

Paikka: Pieni Sali (Luento on täynnä)

Väestö kasvaa, miten ruokaa riittää kaikille?
Yliopettaja Eeva-Liisa Viskari, Tampereen ammattikorkeakoulu

Ruoantuotannolle elintärkeä fosfori on fossiilinen mineraali, jonka helposti hyödynnettäviä varantoja on jäljellä eri arvioiden mukaan noin 80–130 vuoden ajaksi. Euroopassa ollaan lähes kokonaan riippuvaisia fosforin tuonnista, ja sitä tarvitaan koko ajan enemmän kasvavan väestön ruokkimiseen. Ainoa mahdollisuus turvata riittävät fosforin saanti on tehokkaampi kierrätys ja optimoitu käyttö.    

Ihmisen varaosat nyt ja tulevaisuudessa
Vanhempi tutkija, PhD, Sari Vanhatupa, Tampereen yliopisto
(luennoitsija vaihtunut)

Varaosia autoille ja kodinkoneille on valmistettu jo pitkään liukuhihnalta. Toiveikkaimmat tieteilijät ja tulevaisuuden ennustajat odottavat samaa suuntausta myös ihmisille. Onko siis tulevaisuudessa ihmisille varaosatehtaita, joissa tietokoneet ohjaavat kantasolujen ja tukimateriaalien yhdistämistä uusiksi sydämiksi tai maksoiksi? Pelastavatko kantasolut ihmisen sairauksilta ja ikääntymiseltä, kun kaikki ihmisen osat on korvattavissa kantasoluilla? Esitys valottaa kantasolu- ja kudosteknologian mahdollisuuksia tänään ja tulevaisuudessa.

12.30–13.30 Luentokokonaisuus 3: Yksilön- ja sananvapauden rajat

Paikka: Pieni Sali (Paikkoja vapaana)

Digitaalinen identiteetti kriisissä – Miten kyberrikolliset hyödyntävät digitaalista jalanjälkeämme?
Erikoisasiantuntija Tero Toiviainen, Poliisiammattikorkeakoulu

Meillä kaikilla on digitaalinen jalanjälki, joka koostuu useista eri lähteistä. Sen lisäksi, mitä itse kirjoitamme vaikkapa sosiaalisessa mediassa, meidän persoonaamme kuvaavaa tietoa tallentuu jatkuvasti monissa sellaisissa tilanteissa, joita emme tule ajatelleeksi. Näitä tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi identiteettivarkauksien toteuttamiseen. Onko yksityisyyden suojaaminen nykypäivänä ylipäätään mahdollista?

Sananvapaus – vapautta ja rajoja
Johtava tietoasiantuntija Päivikki Karhula, Eduskunnan kirjasto

Sananvapaudesta on viime vuosina tullut julkisessa keskustelussa kestoaihe. Kiistoja on jatkuvasti myös siitä, missä ovat sananvapauden rajat. Puheenvuoro käsittelee sitä, miten sananvapaus on ymmärretty ja miten sitä on rajoitettu Suomessa eri aikoina.

13.30–14.30 Luentokokonaisuus 4: Mistä Suomi on tehty?

Paikka: Pieni Sali (Paikkoja vapaana)

Mitä oli, kun ei ollut Suomea? Käsitys Suomesta keskiajalta 1500-luvulle
Filosofian tohtori Tapio Salminen, Tampereen yliopisto

Tiedettä ja näennäistiedettä: Millaisiin väitteisiin Suomen historiasta kannattaa uskoa?
Filosofian tohtori Inkeri Koskinen, Helsingin yliopisto

Työpajat

Työpajat (planetaario ja yhteiskuntasimulaattori) ovat 30 ja 40 minuutin mittaisia kokonaisuuksia. Ennakkoilmoittautuminen.

Planetaario, URSA: Avartuvan avaruuden kahleet

Tila: Puistolämpiö 2
Kesto: 30 minuuttia Kuva: Ursa, Riku Nikkilä
Henkilömäärä: max 30

Millainen on näkymämme avaruuteen ja mikä siinä vaikuttaa elämään maapallolla ja sen mahdollisuuksiin maailmankaikkeudessa? Miten kaikkeus muuttuu ajan myötä ja miksi tulevaisuudessa kosmos näyttää aivan erilaiselta. Planetaariossa tutkitaan gravitaation ja pimeän aineen ja energian roolia aurinkokunnan ja maailmankaikkeuden kehityksessä. Lue lisää Ursan Planetaariosta.

Näytökset:

9.30-10.00 Näytös 1 (Täynnä)
10.30-11.00 Näytös 2 (Täynnä)
12.00-12.30 Näytös 3 (Täynnä)
12.30-13.00 Näytös 4 (Täynnä)
13.30-14.00 Näytös 5 (Täynnä)
14.30-15.00 Näytös 6 (Peruttu)

Ylimääräiset näytökset:
Extranäytös I 10-10.30 (Täynnä)
Extranäytös II 13.00-13.30 (Täynnä)

Kuva: Riku Nikkilä, Ursa

Yhteiskuntasimulaattori 

Tila: Riffi
Kesto: 40 minuuttia
Henkilömäärä: max 50

Yhteiskuntasimulaattori on yläkouluihin, lukioille ja ammatillisiin oppilaitoksiin suunnattu oppimispeli, jonka tarkoituksena on herättää luokassa keskustelua ja lisätä ymmärrystä yhteiskunnan toiminnasta, äänestämisestä ja yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta. Pelin tarkoituksena on osoittaa nuorille, että heidän äänellään on merkitystä ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu kaikille.

Pelin aikana päästään äänestämään monista ajankohtaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä ja niiden seurauksia simuloidaan yhdessä. Samalla nuoret pääsevät kokeilemaan elämää erilaisten ihmisten saappaissa. Minkälaisen yhteiskunnan te luotte? Lue lisää Yhteiskuntasimulaattorista.

Työpajat:

9.30-10.10 Työpaja 1 (Täynnä)
10.30-11.10 Työpaja 2 (Täynnä)
11.30-12.10 Työpaja 3 (27 paikkaa vapaana)
13.30-14.10 Työpaja 4 (Täynnä)
14.30-15.10 Työpaja 5 (55 paikkaa vapaana)

Muuta nähtävää ja koettavaa

Näyttely: Millainen on nuorten tulevaisuus?

Tila: Duetto 1-2

Näyttelyssä nuoret pääsevät tutustumaan nuorisobarometrin historiaan ja visioimaan tulevaisuutta. Mitä nuoret ajattelivat työelämästä 15 vuotta sitten? Entä haluavatko nuoret saavuttaa julkisuutta tai lakkauttaa yleisen asevelvollisuuden? Tutkimustulosten lisäksi näyttely kertoo nuorille, miten nämäkin asiat on saatu selville. Nuorisobarometri on vuodesta 1994 saakka tehty nuorten arvoja ja asenteita mittaava valtakunnallinen kyselytutkimus.

Näyttely on avoinna koko perjantain. Ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Näyttely: Making of Muumimuseo

TIla: Talvipuutarha
Näyttelyn opastukset klo 12.30 ja 14.00 Kuva: Jari Juusenaho, Tampereen taidemuseo

Tampere-talon Talvipuutarhaan on ilmestynyt maailman ainoan Muumimuseon ensimmäinen muuttokuorma. Aitojen taidekuljetuslaatikoiden mukaiset muuttolaatikot kätkevät aarteita muumikokoelmasta. Näet, mitä kaikkea museonäyttelyn taakse kätkeytyykään: kirjeitä, valokuvia, kuvaelmien tekotarpeita ja luonnoksia. Kuka oli Tove Jansson ja miten muumit ovat syntyneet? Miten muumikokoelma päätyi juuri Tampereelle? Videot avaavat uusia näkökulmia uuden museon syntyyn. Talvisessa maisemassa lumihiutaleiden keskellä muuttolaatikoita ihmettelevät myös Muumilaakson asukkaat Muumipeikosta Vilijonkkaan. Kurkista kulisseihin Making of Muumimuseo -näyttelyssä! Lue lisää Muumimuseosta.

Näyttelyn opastukset eivät vaadi ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo

Korkeakoulujen tutkimus esittäytyy

• Paikka: Duetto 1–2
Nao-robotteja, laserleikkuri ja 3D-tulostin, digitaalisia hologrammeja, virtuaalilaseja, 360 asteen kamera ja
kaikkea muuta jännittävää.

Päivittäjä: Kristiina Tattari, 17.01.2017 16:00.
Sisällöstä vastaa: Tattari Kristiina
Asiasanat: palvelut ja yhteistyö, näkyvyys ja viestintä, tieteen päivät,