Ajankohtaista - Tampereen teknillinen yliopisto

Kampusareena

Hölkkä Oy Pulmaperjantain 20. asiakas

Pulmaperjantai kokosi TTY:n asiantuntijoita ja yritysedustajia yhteen jo 20:nnen kerran. Hölkkä Oy:n Eveliina Oinas ja Tiina Sirén ovat kehittäneet ulkolenkkeilijän aktiiviliivin, jonka he toivat TTY:n Sanna Siljanderin ja Jukka Vanhalan tarkasteltavaksi.
20. Pulmaperjantain kunniaksi nostettiin lasit kuohuvaa. Kuvassa takana vasemmalta Jukka Vanhala ja Juha Raipala, edessä vasemmalta Sanna Siljander, Eveliina Oinas, Tiina Sirén ja Marja Hyypiä.
20. Pulmaperjantain kunniaksi nostettiin lasit kuohuvaa. Kuvassa takana vasemmalta Jukka Vanhala ja Juha Raipala, edessä vasemmalta Sanna Siljander, Eveliina Oinas, Tiina Sirén ja Marja Hyypiä.

Hölkkä Oy:n yrittäjien kehittämän liivin käyttö juoksun tai kävelyn aikana vahvistaa ylävartalon lihaksistoa ja vähentää siten esimerkiksi niska-, hartia-, ja olkapäävaivoja. Tuotteelle on myönnetty hyödyllisyysmallisuoja. Pulmaperjantaissa mukana oli kolmas prototyyppi ulkolenkkeilijän aktiiviliivistä.

Tapaamisessa keskusteltiin mm. eri materiaaleihin liittyvistä mahdollisuuksista ja mittausteknologian hyödyntämisestä tuotteessa. Asiantuntijoina mukana olivat tohtorikoulutettava Sanna Siljander materiaaliopin ja professori Jukka Vanhala elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriosta.

–  Tilaisuus oli erittäin toimiva ja saimme paljon hyviä vinkkejä, Eveliina Oinas ja Tiina Sirén kiittävät tapaamisen antia.

Tyypillisesti Pulmaperjantaissa yrityksille suositellaan opinnäytetöitä tai kursseilla tehtävää harjoitustyötä sujuvimmaksi tavaksi jatkaa yhteistyötä. Osa asiakkaista on hyödyntänyt tapaamisen antia rahoitushakuun ja laajemman kehitystyön käynnistämiseen. Hölkkä Oy:n yrittäjienkin on nyt edessä olevien valintojen ja rahoitushaun jälkeen mahdollista saada yliopistolta asiantuntija-apua muun muassa testaukseen tai teknologian määrittelytarpeisiin.

Kun vastausta ei löydy markkinoilta

Pulmaperjantain tavoitteena ei ole välttämättä ratkaista itse ongelmaa vaan tunnistaa parhaat etenemisvaihtoehdot ja samalla yhteistyömahdollisuudet yliopiston kanssa.

Yritysten tapaamisiin tuomat pulmat ovat vaihdelleet uusien palvelu- tai tuoteideoiden teknisestä toteutettavuudesta valmiiden tuotteiden ominaisuuksien tai tuotantoprosessin kehittämiseen. Asiakkaita on ollut myös julkiselta sektorilta, jolloin ratkaisumahdollisuuksia on etsitty yhdessä esimerkiksi tiedonkeruun tai ylläpidon haasteisiin.

TTY:ltä tapaamisiin on osallistunut yli 40 asiantuntijaa 12 laboratoriosta tai yksiköstä. Jukka Vanhala ja Sanna Siljander ovat Pulmaperjantai-konkareita, Vanhala on ollut mukana jo viidessä ja Siljander kolmessa tapaamisessa.

–  Tutkijan arkeen Pulmaperjantai tuo mukavan, normaalista poikkeavan hetken. On kiva nähdä, mitä kentällä tapahtuu, kuvailee tohtorikoulutettava Sanna Siljander kiinnostustaan osallistua tapaamisiin.

–  Pulmaperjantai on madaltanut yliopiston kynnystä pk-yritysten keskuudessa. Pienetkin yritykset uskaltavat hakea apua palvelusta. Lähes kaikki Pulmaperjantaihin osallistuneista yrittäjistä tai tutkijoista suosittelisi samaa muille, summaa TTY:llä palvelusta vastaava yritysyhteyspäällikkö Marja Hyypiä.

 

Nopeaa suunnittelu- ja ideointitukea yrityksille

Pulmaperjantai® on Tampereen teknillisen yliopiston palvelu, jossa yliopiston asiantuntijat antavat erityisesti pk-yrityksille nopeaa suunnittelu- ja ideointitukea maksuttomassa ja lyhyessä tapaamisessa. Palvelua koordinoi TTY:n kumppanuudet yksikkö ja ensimmäiset Pulmaperjantai-tapaamiset toteutettiin marraskuussa 2014.

Pulmaperjantain pulmiin ei vastauksia löydy suoraan markkinoilta. Parhaiten palvelu soveltuu monitieteisiin ja eri alojen asiantuntemusta edellyttäviin pulmiin.

Pulmaperjantai® on Tampereen teknillisen yliopiston rekisteröimä tavaramerkki.
Lisätietoa: yrityspalvelut@tut.fi tai www.tut.fi/pulmaperjantai

Uutisen jättäjä: Marja Hyypiä
Asiasanat: palvelut ja yhteistyö, pulmaperjantai, pk-yritys, pk-yritysyhteistyö