Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Vuosikertomus 2016

Tampereen teknillinen yliopisto tuottaa tutkimukseen perustuvaa tietoa ja osaamista ihmisen ja ympäristön hyväksi. Talouden sopeuttamistoimista huolimatta vahvistimme vuonna 2016 rohkeasti profiiliamme ja jatkoimme uudistumista. Olemme hyvässä kunnossa matkalla kohti uutta tamperelaista yliopistokonsernia.

Lue lisää vuoden kohokohdista vuosikertomuksestamme.

TTY:n tapahtumat yrityksille

TTY järjestää paljon yrityksille relevantteja tapahtumia, kuten seminaareja, messuja ja konferensseja. Tulevat tapahtumat kootaan yhteen TTY:n tapahtumatiedotteeseen. Tiedote julkaistaan kerran kuukaudessa.

Lue uusin tapahtumatiedote ja tilaa se omaan sähköpostiisi osoitteessa www.tut.fi/seuraameita

Uutiset

TTY nousussa – yritysyhteistyö vahvaa

Viime vuosina TTY:n sijoittuminen keskeisissä kansainvälisissä vertailuissa on ollut huimassa nousussa. 

Arvostetussa QS-yliopistovertailussa TTY nousi syksyllä 2016 maailman 30. parhaaksi nuoreksi yliopistoksi. Edellisvuonna TTY sijoittui samalla Top 50 under 50 -listalla sijalle 48.

QS World University Rankingissa TTY oli maailman parhaiden yliopistojen listalla sijalla 319. Nousua viime vuodesta oli 37 sijaa.

Times Higher Educationin vertailussa TTY:n vahvuutena on yliopiston vahva yritysyhteistyö. Tällä mittarilla TTY sijoittui yliopistoista parhaan 20 prosentin joukkoon.

Lue lisää

Tapahtumat

TUTLab on ideanikkarin unelmapaikka

3D-skannausta tai laserleikkausta? TUTLabissa onnistuu!

TUTLab on paikka, josta löytyy kaikki, mitä teekkari tarvitsee ideoidensa kehittelyyn. Uudenlaisessa, koko kampuksen yhteisessä oppimisympäristössä käytössä on viimeisintä huutoa olevia digitaalisen valmistuksen laitteita sekä ohjelmistoja töiden suunnitteluun.

TUTLab on avoinna opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi myös suurelle yleisölle ja yrityksille.

www.tut.fi/tutlab

Tero Joronen TUT Industry Professoriksi

Tekniikan tohtori Tero Joronen aloitti elokuussa Tampereen teknillisessä yliopistossa TUT Industry Professorina.

Joronen tuo TTY:lle näkemystä teollisuuden tarpeista ja toiveista sekä kykyä vastata nopeasti tuotekehitystarpeisiin. Työaikansa hän jakaa Valmetin ja TTY:n kesken.

– Professuurissani käsittelen muun muassa voimalaitos- ja polttotekniikkaa. Olen teollisen tuotekehityksen moniosaaja, jolla on kokemusta monista teollisuusprosesseista sekä tutkimusyhteisöistä.

Jorosen lisäksi vastaavassa tehtävässä työskentelee professori Jukka Pekkanen.

Lue lisää

Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus

TTY:n opiskelijat ovat ottaneet omakseen mahdollisuuden 3D-tulostaa ilmaiseksi. Heitä varten kirjastoon hankitut laitteet ovat käytössä lähes koko ajan, ja niillä valmistetaan esineitä niin harrastuksiin kuin opintoihinkin.

Vaihto-opiskelijat Christina Garcia Moreno ja Celia Maroto Tapia tekivät 3D-tulostimella iPad-telineen.

Myös teekkarit ovat itse rakentaneet 3D-tulostimia. Ammattiainekerho Pullonkaulan printterillä voi tulostaa vaikka suklaata.

Lue lisää Rajapinnasta.

Robotit tulevat koteihin ja palvelutaloihin

Koteihin ilmestyy pian lemmikin tapaisia palvelurobotteja eli robottikavereita.

– Aluksi ne katselevat mitä teemme, ja sitten ne alkavat täyttää tiskikonetta ja imuroida. Ne huolehtivat asioista ja katsovat lasten perään. Kun tulemme kotiin töistä, kaikki paikat ovat kunnossa, visioi Associate Professor Joni Kämäräinen.

Rose-hankkeessa tutkitaan myös monialaisesti miten robottinäköä voi käyttää terveydenhuollossa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tule mukaan tekemään tulevaisuuden teknologioita!

Lahjoittamalla olet mukana tukemassa tekniikan tutkimusta ja opetusta – ihmisen ja ympäristön hyväksi.

TTY-säätiölle tehtävät lahjoitukset kartuttavat TTY:n säätiöpääomaa, jonka tuotot takaavat yliopiston toiminnan laadukkuuden ja kilpailukyvyn. Tuottoja on TTY-säätiön hallituksen päätöksellä kohdennettu mm. nuorille tutkijoille, isoihin strategisiin tutkimushankkeisiin, tutkimusinfrastruktuuriin ja oppimisympäristöihin. Viimeisimmät tuottojen kohdennukset on tehty opetuksen kehittämiseen helmikuussa 2016.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee varainhankintaa myöntämällä korkeintaan kolminkertaisen vastinrahan yliopiston keräämää yksityistä pääomaa vastaan.

Lue lisää lahjoittamisesta

Valo-ohjatut mikrorobotit hommiin

TTY:llä kehitetään valolla ohjattavia materiaaleja. Niiden pituutta ja paksuutta muuttamalla tavoitellaan mekaanista liikettä, jonka avulla voi valmistaa eräänlaisia mikrorobotteja.

– Valolla tuotettuja liikkeitä on alustavissa kokeissa käytetty muun muassa pienten kappaleiden siirtelyyn paikasta toiseen, kertoo Assistant Professor Arri Priimägi. Valolla voidaan tuottaa samansuuruisia voimia kuin mitä ihmisen lihas tuottaa supistuessaan.

– Hurjemmissa visioissa pieni valo-ohjattava mikrorobotti voisi kontrolloidusti liikkua pinnalla paikasta toiseen ja näin välittää tietoa tai siirtää materiaalia vaikkapa mikropiirin eri osien välillä.

Lue lisää Rajapinnasta

Luo oma menestystarinasi TTY:llä

Tekniikalla on keskeinen rooli globaalien haasteiden ratkaisemisessa ja inhimillisen hyvinvoinnin turvaamisessa. TTY tarjoaa mahdollisuuden laaja-alaiseen poikkitekniseen koulutukseen, jota arvostetaan. Valittavana on 13 mielenkiintoista hakukohdetta.

Hakuaika 15.3.–5.4. Lisää tietoa opiskelusta sekä hakemista

Uutisia