Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Tohtoripromootio 2017

Promootio on ainutlaatuinen tapa juhlistaa akateemisia saavutuksia. Promootiossa tohtorit saavat tieteellisen vapauden symbolina tohtorinhatun sekä kirjallisen todistuksen promootioon osallistumisesta.

Tampereen teknillisen yliopiston yhdeksäs tohtoripromootio järjestetään 20.5.2017 Tampere-talossa.

Lue lisää

Tervetuloa uusi opiskelija

Onnittelut, olet saanut opiskelupaikan Suomen parhaasta tekniikan alan yliopistosta. Muistathan ottaa opiskelupaikkasi vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi.

Opintosi alkavat maanantaina 22. elokuuta. Ensimmäinen viikko, orientaatioviikko, on varattu yliopisto-opiskeluun perehtymiseen. Varsinainen opetus käynnistyy seuraavalla viikolla.

Tutustu tervetulomateriaaliin sekä orientaatioviikon ohjelmaan

Uutiset

Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus

TTY:n opiskelijat ovat ottaneet omakseen mahdollisuuden 3D-tulostaa ilmaiseksi. Heitä varten kirjastoon hankitut laitteet ovat käytössä lähes koko ajan, ja niillä valmistetaan esineitä niin harrastuksiin kuin opintoihinkin.

Vaihto-opiskelijat Christina Garcia Moreno ja Celia Maroto Tapia tekivät 3D-tulostimella iPad-telineen.

Myös teekkarit ovat itse rakentaneet 3D-tulostimia. Ammattiainekerho Pullonkaulan printterillä voi tulostaa vaikka suklaata.

Lue lisää Rajapinnasta.

Robotit tulevat koteihin ja palvelutaloihin

Koteihin ilmestyy pian lemmikin tapaisia palvelurobotteja eli robottikavereita.

– Aluksi ne katselevat mitä teemme, ja sitten ne alkavat täyttää tiskikonetta ja imuroida. Ne huolehtivat asioista ja katsovat lasten perään. Kun tulemme kotiin töistä, kaikki paikat ovat kunnossa, visioi Associate Professor Joni Kämäräinen.

Rose-hankkeessa tutkitaan myös monialaisesti miten robottinäköä voi käyttää terveydenhuollossa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tapahtumat

Tule mukaan tekemään tulevaisuuden teknologioita!

Lahjoittamalla olet mukana tukemassa tekniikan tutkimusta ja opetusta – ihmisen ja ympäristön hyväksi.

TTY-säätiölle tehtävät lahjoitukset kartuttavat TTY:n säätiöpääomaa, jonka tuotot takaavat yliopiston toiminnan laadukkuuden ja kilpailukyvyn. Tuottoja on TTY-säätiön hallituksen päätöksellä kohdennettu mm. nuorille tutkijoille, isoihin strategisiin tutkimushankkeisiin, tutkimusinfrastruktuuriin ja oppimisympäristöihin. Viimeisimmät tuottojen kohdennukset on tehty opetuksen kehittämiseen helmikuussa 2016.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee varainhankintaa myöntämällä korkeintaan kolminkertaisen vastinrahan yliopiston keräämää yksityistä pääomaa vastaan.

Lue lisää lahjoittamisesta ja sen vaikuttavuudesta.

Valo-ohjatut mikrorobotit hommiin

TTY:llä kehitetään valolla ohjattavia materiaaleja. Niiden pituutta ja paksuutta muuttamalla tavoitellaan mekaanista liikettä, jonka avulla voi valmistaa eräänlaisia mikrorobotteja.

– Valolla tuotettuja liikkeitä on alustavissa kokeissa käytetty muun muassa pienten kappaleiden siirtelyyn paikasta toiseen, kertoo Assistant Professor Arri Priimägi. Valolla voidaan tuottaa samansuuruisia voimia kuin mitä ihmisen lihas tuottaa supistuessaan.

– Hurjemmissa visioissa pieni valo-ohjattava mikrorobotti voisi kontrolloidusti liikkua pinnalla paikasta toiseen ja näin välittää tietoa tai siirtää materiaalia vaikkapa mikropiirin eri osien välillä.

Lue lisää Rajapinnasta

Valoon perustuvat teknologiat uudeksi profiilialaksi

Uudessa strategiassaan TTY kirkastaa yliopiston profiilia kokoamalla yhteen aikaisemmat niin sanotut teema-alueet ja tutkimuksen kärkialueet neljäksi profiloitumisalueiksi. Tutkimuksen uudeksi profiilialaksi nousi valoon perustuvat teknologiat.

Valo on vallankumouksellinen tekijä nykyaikaisessa tieteessä, tekniikassa, tiedonvälityksessä ja kulttuurissa. TTY:ssä tutkitaan valon ominaisuuksia ja kehitetään uusia laservalonlähteitä sekä valoon reagoivia materiaaleja. Yliopiston optiikan ja fotoniikan tutkimus on maailman kärkeä, toteaa vararehtori Ulla Ruotsalainen Rajapinnan kolumnissa.

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

Uutisia