Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Tule mukaan tekemään tulevaisuuden teknologioita!

Lahjoittamalla olet mukana tukemassa tekniikan tutkimusta ja opetusta – ihmisen ja ympäristön hyväksi.

TTY-säätiölle tehtävät lahjoitukset kartuttavat TTY:n säätiöpääomaa, jonka tuotot takaavat yliopiston toiminnan laadukkuuden ja kilpailukyvyn. Tuottoja on TTY-säätiön hallituksen päätöksellä kohdennettu mm. nuorille tutkijoille, isoihin strategisiin tutkimushankkeisiin, tutkimusinfrastruktuuriin ja oppimisympäristöihin. Viimeisimmät tuottojen kohdennukset on tehty opetuksen kehittämiseen helmikuussa 2016.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee varainhankintaa myöntämällä korkeintaan kolminkertaisen vastinrahan yliopiston keräämää yksityistä pääomaa vastaan.

Lue lisää lahjoittamisesta ja sen vaikuttavuudesta.

Valo-ohjatut mikrorobotit hommiin

TTY:llä kehitetään valolla ohjattavia materiaaleja. Niiden pituutta ja paksuutta muuttamalla tavoitellaan mekaanista liikettä, jonka avulla voi valmistaa eräänlaisia mikrorobotteja.

– Valolla tuotettuja liikkeitä on alustavissa kokeissa käytetty muun muassa pienten kappaleiden siirtelyyn paikasta toiseen, kertoo Assistant Professor Arri Priimägi. Valolla voidaan tuottaa samansuuruisia voimia kuin mitä ihmisen lihas tuottaa supistuessaan.

– Hurjemmissa visioissa pieni valo-ohjattava mikrorobotti voisi kontrolloidusti liikkua pinnalla paikasta toiseen ja näin välittää tietoa tai siirtää materiaalia vaikkapa mikropiirin eri osien välillä.

Lue lisää Rajapinnasta

Uutiset

Valoon perustuvat teknologiat uudeksi profiilialaksi

Uudessa strategiassaan TTY kirkastaa yliopiston profiilia kokoamalla yhteen aikaisemmat niin sanotut teema-alueet ja tutkimuksen kärkialueet neljäksi profiloitumisalueiksi. Tutkimuksen uudeksi profiilialaksi nousi valoon perustuvat teknologiat.

Valo on vallankumouksellinen tekijä nykyaikaisessa tieteessä, tekniikassa, tiedonvälityksessä ja kulttuurissa. TTY:ssä tutkitaan valon ominaisuuksia ja kehitetään uusia laservalonlähteitä sekä valoon reagoivia materiaaleja. Yliopiston optiikan ja fotoniikan tutkimus on maailman kärkeä, toteaa vararehtori Ulla Ruotsalainen Rajapinnan kolumnissa.

Associate Professor Timo Laaksonen kannustaa rikkomaan rajoja

Kemian ja biotekniikan laitoksella vuoden alusta  Associate Professorina aloittanut Timo Laaksonen on tutkinut nano- ja biomateriaaleja monelta kantilta. Tiederajoja saa rikkoa, hän kannustaa.

Timo Laaksosella on varsin monipuolinen tausta. Laaksonen on opiskellut ja tutkinut fysikaalista kemiaa ja sähkökemiaa sekä ollut tutkijatohtorina farmaseuttisen teknologian ja biofarmasian sovellusten parissa.

Lue lisää

Tapahtumat

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

Uutisia