Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Kampusareena avaa ovensa

Kampusareenan rakentaminen alkoi elokuussa 2013 maansiirtotöillä. Nyt kaksi vuotta myöhemmin elokuussa kohde on luovutettu, nurmikko kasvaa viherkatoilla ja muutto on käynnissä.

Elokuun aikana Kampusareenaan muuttavat TTY:n kirjasto ja täydennyskoulutuskeskus Edutech. Syyskuun alussa on opiskelija- ja kansainvälisyyspalveluiden vuoro. Myös Kampusareenaan tulevat yritykset tekevät muuttoaan elo-syyskuussa.

Kampusareenalla tulee alkuvaiheessa toimimaan yli 30 yritystä. Yritysten määrä tulee kasvamaan toiminnan käynnistyttyä täysimittaisesti.

Kampusareena vihitään käyttöön juhlavin menoin kutsuvierastilaisuudessa keskiviikkona 9. syyskuuta.

Torstaina 10.9. kaupunkilaiset ovat tervetulleet tutustumaan tähän kampuksen uuteen maamerkkiin sekä muihin yliopiston tiloihin ja toimintaan.

TTY 50 vuotta

Vuosi 2015 on Tampereen teknillisen yliopiston juhlavuosi. Yliopisto täyttää 50 vuotta ja juhlii merkkivuottaan sidosryhmille suunnatuissa tapahtumissa ympäri vuoden. Juhlavuosi huipentuu syksyllä Tekniikan päiviin.

Juhlavuoden teemaksi on valittu valo. Valo kuvastaa toivoa ja elämää, ja se myös linkittää TTY:n tulevaisuuteen. Tiede ja teknologia ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnan ongelmien ratkaisemisessa.

Lue lisää juhlavuodesta Rajapinnasta.

Uutiset

Säätiöpääoman tuotoilla rakennetaan tulevaisuutta

50 vuotta täyttävää Tampereen teknillistä yliopistoa voi nyt tukea lahjoittamalla säätiöpääomaan. TTY-säätiölle tehtävät lahjoitukset kartuttavat pääomaa, jonka tuotot takaavat yliopiston toiminnan laadukkuuden ja kilpailukyvyn.

– Tavoitteemme on vahvistaa säätiöpääomaa, jotta voidaan varmistaa yliopiston toiminta ja sen kehittyminen myös tulevaisuudessa, sanoo TTY:n kumppanuusjohtaja Anne-Mari Järvelin.

TTY:stä tuli säätiömuotoinen yliopisto vuoden 2010 alusta. TTY on Aalto-yliopiston lisäksi toinen säätiömuodon valinneista suomalaisista yliopistoista.

Lue lisää Rajapinnasta.

TTY ja VTT mukaan fuusioenergian robotiikkasopimukseen

VTT ja TTY ovat saaneet merkittävän roolin ITER-fuusioreaktorin etäoperointiin liittyvästä, Amec Foster Wheelerin allekirjoittamasta 70 miljoonan euron sopimuksesta.

– TTY:n ja VTT:n valinta yhteistyökumppaniksi osoittaa, että me olemme etäoperoitavien järjestelmien alalla maailman ehdotonta kärkeä. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka tutkimustuloksia pystytään tuomaan yhteiskunnan ja teollisuuden hyötykäyttöön, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Markku Kivikoski.

Fuusiotutkimuksella pyritään kehittämään turvallinen, rajaton ja ympäristön kannalta vastuullinen energialähde. ITER-reaktori on rakenteilla Cadaracheen, Etelä-Ranskaan.

Lue lisää Rajapinnasta.

Riskienhallintaa CERNissä

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN suunnittelee rakentavansa uuden ja supertehokkaan hiukkaskiihdyttimen Geneven lähelle Sveitsiin. Professori Seppo Virtasen tutkimusryhmä auttaa CERNiä minimoimaan hiukkaskiihdyttimen käyttöön liittyviä riskejä jo suunnitteluvaiheessa.

CERNissä on käynnistynyt Future Circular Collider -tutkimusohjelma, johon osallistuu maailman johtavia tutkimuslaitoksia ja valmistajia. Työ on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2018 loppuun mennessä.

Lue lisää Rajapinnasta. 

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

LUMATE-tiedekerhosta wau-fiiliksiä

Tampereen LUMATE-keskuksen suosituissa tiedekerhoissa tutkitaan luonnontieteellisiä ilmiöitä innostavasti ja elämyksellisesti.

LUMATEn päätavoitteena on johdattaa lapset luonnontieteisiin, matematiikkaan ja tekniikkaan hauskalla tavalla leikin ja kokeilemisen avulla.

– LUMATE tuottaa lapsille elämyksiä ja wau-fiiliksiä. Luonnontieteet ja tekniikka ovat yllättävän lähellä arkea, kaikessa mitä tehdään: luonnossa, jokaisen kotona ja pihalla. Moni lapsi pääsee opettamaan myös vanhempiaan, mikä tekee hyvää lapsen itsetunnolle, tietää Tampereen LUMATE-keskuksen toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö.

Lue lisää Rajapinnasta.

Aurinkosähköä älyverkkoon

Aurinkopaneeleita näkee yhä useammalla katolla, ja edelläkävijät myyvät jo niillä tuotettua ylijäämäsähköä sähköverkkoon. Älykkäässä sähköverkossa satojen tuhansien pienten tuotantoyksiköiden tuottamat pienet sähkövirrat yhdistetään joustavaksi osaksi sähkömarkkinoita.

Syynä aurinkosähkön vähäiseen suosioon on investoinnin pitkä takaisinmaksuaika. Jos omaan käyttöön tarkoitetun aurinkopaneelin takaisinmaksuaika saadaan 10 vuodeksi, pientuotanto muuttuu Seppo Valkealahden ja Sami Revon mukaan kannattavaksi. Se saa kuluttajat innostumaan omasta sähköntuotannosta.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tapahtumat

Uutisia