Ajankohtaista - Tampereen teknillinen yliopisto

Energia

Puusta pipa, levistä energiaa – Rajapinta-lehdessä energia- ja ekotehokkuutta

Rajapinta-verkkolehden energia- ja ekotehokkuusnumerossa tutustutaan muun muassa tulevan Hiedanrannan kaupunginosan kiertotalouskokeiluihin sekä koivu- ja havupuusellun matkaan paidaksi tai pipaksi. Kenties vaikka tonttulakiksi!
Selluarkista kuiduksi, kuidusta langaksi ja langasta vaikkapa pipaksi. Toimiva menetelmä on valmiina, kertovat Taina Kamppuri (vas.) ja Johanna Lahti.
Selluarkista kuiduksi, kuidusta langaksi ja langasta vaikkapa pipaksi. Toimiva menetelmä on valmiina, kertovat Taina Kamppuri (vas.) ja Johanna Lahti.

Materiaaliopin laitoksella kotoisesta koivu- ja havupuusellusta tai vaikkapa eksoottisemmasta eukalyptuksesta syntyy puuvillaa pehmeämpi ja viskoosin lailla laskeutuva tekstiili. TTY:ssä kehitetyllä Biocelsol-menetelmällä sellu muunnetaan kuiduksi ympäristöystävällisesti entsyymien avulla.

– Biocelsol-prosessi toimii sellusta valmiiseen tekstiiliin saakka. Nyt tarvittaisiin rohkeita yrityksiä mukaan, kertovat projektitutkija Taina Kamppuri ja yliopistotutkija Johanna Lahti.

Tampereen Hiedanrannasta on tarkoitus tehdä uudenlainen, tiivis ja kaupunkimainen alue, jonne on tulossa jopa 20 000 asukasta. Tampereen kaupunki etsii uusia ratkaisuja alueen kehittämiseen Väliaikainen Hiedanranta -hankkeen avulla. TTY osallistuu Hiedanrannan kehittämistyöhön tutkimalla paikallisen bio- ja kiertotalouden ratkaisuja.

– Me olemme koordinoineet isoa ryhmää, jossa keskustellaan ja ideoidaan tulevaa Hiedanrantaa yhdessä. Avoin keskustelu on ollut inspiroivaa. Sitä kautta olemme avanneet mahdollisuuksia toimia toisin kuin ennen, tohtorikoulutettava Maarit Särkilahti TTY:n kemian ja biotekniikan laitokselta.

Ekotehokkuus- ja energiateeman hengessä tutustutaan myös TTY:llä kehitettäviin jäätymättömiin pintoihin, joiden ansiosta junat ja laivat liikkuvat sutjakkaammin, ja mietitään, kannattaako uutta rakentaa, kun vanhaakin on niin paljon tyhjillään. Uudessa innovaatiossa timantit voivat auttaa metsäteollisuuden energiankulutuksen vähentämisessä. Suomalainen aurinkoenergiavallankumouskin on alkamassa.

Joulukuussa 2016 on kulunut 30 vuotta Suomen fi-domainin eli kansallisen verkkotunnuksen rekisteröinnistä. Professori Hannu-Matti Järvinen kertoo Suomen internetin alkuajoista.

Rajapinnassa esitellään myös tuore pelillistämisen Associate Professor Juho Hamari ja Vuoden hyvä luennoitsija Markku Hedman sekä tutustutaan TTY:n kansainvälisten kumppanuuksien rakentamiseen sekä kuitujen mittaamisen uusimpaan uuteen. Lisäksi sometetaan ja laitetaan Tieteen päivät kalenteriin.

Lue uusi Rajapinta ja tilaa uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla!

 

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, näkyvyys ja viestintä, rajapinta, tiede, energia ja ekotehokkuus, energia