Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

LUMATE-tiedekerhosta wau-fiiliksiä

Tampereen LUMATE-keskuksen suosituissa tiedekerhoissa tutkitaan luonnontieteellisiä ilmiöitä innostavasti ja elämyksellisesti.

LUMATEn päätavoitteena on johdattaa lapset luonnontieteisiin, matematiikkaan ja tekniikkaan hauskalla tavalla leikin ja kokeilemisen avulla.

– LUMATE tuottaa lapsille elämyksiä ja wau-fiiliksiä. Luonnontieteet ja tekniikka ovat yllättävän lähellä arkea, kaikessa mitä tehdään: luonnossa, jokaisen kotona ja pihalla. Moni lapsi pääsee opettamaan myös vanhempiaan, mikä tekee hyvää lapsen itsetunnolle, tietää Tampereen LUMATE-keskuksen toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö.

Lue lisää Rajapinnasta.

Aurinkosähköä älyverkkoon

Aurinkopaneeleita näkee yhä useammalla katolla, ja edelläkävijät myyvät jo niillä tuotettua ylijäämäsähköä sähköverkkoon. Älykkäässä sähköverkossa satojen tuhansien pienten tuotantoyksiköiden tuottamat pienet sähkövirrat yhdistetään joustavaksi osaksi sähkömarkkinoita.

Syynä aurinkosähkön vähäiseen suosioon on investoinnin pitkä takaisinmaksuaika. Jos omaan käyttöön tarkoitetun aurinkopaneelin takaisinmaksuaika saadaan 10 vuodeksi, pientuotanto muuttuu Seppo Valkealahden ja Sami Revon mukaan kannattavaksi. Se saa kuluttajat innostumaan omasta sähköntuotannosta.

Lue lisää Rajapinnasta.

Uutiset

Säätiöpääoman tuotoilla rakennetaan tulevaisuutta

50 vuotta täyttävää Tampereen teknillistä yliopistoa voi nyt tukea lahjoittamalla säätiöpääomaan. TTY-säätiölle tehtävät lahjoitukset kartuttavat pääomaa, jonka tuotot takaavat yliopiston toiminnan laadukkuuden ja kilpailukyvyn.

– Tavoitteemme on vahvistaa säätiöpääomaa, jotta voidaan varmistaa yliopiston toiminta ja sen kehittyminen myös tulevaisuudessa, sanoo TTY:n kumppanuusjohtaja Anne-Mari Järvelin.

TTY:stä tuli säätiömuotoinen yliopisto vuoden 2010 alusta. TTY on Aalto-yliopiston lisäksi toinen säätiömuodon valinneista suomalaisista yliopistoista.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

Tuotanto takaisin Suomeen, mutta uudenlaisena

Suomalainen teollisuus on siirtänyt valmistusta ulkomaille halvempien resurssien perässä, mutta nyt suunta halutaan saada kääntymään. Miksei muu maa ollutkaan mansikka?

Professori Miia Martinsuo TTY:n teollisuustalouden laitokselta kannustaa suomalaisia yrityksiä uudistamaan vanhaa ja katsomaan rohkeasti eteenpäin. – Meillä on paljon vahvuuksia, joista voimme olla ylpeitä. Niiden varaan voi rakentaa, ja niitä kannattaa vahvistaa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Vastaisku Aasian halvoille tekstiilipajoille?

Räätälöi vaate makusi mukaiseksi kännykällä ja sovita sitä itsesi kokoisen avattaren päälle. Tilauksesi menee suoraan tuotantoon ja saat vaatteen nopeasti kotiovellesi. TTY:llä kehitetään pilottitehdasta ja uutta vaatteiden valmistustapaa, jossa kuluttajat voivat osallistua tuotteiden suunnitteluun.

– Ottamalla kuluttaja mukaan digitaaliseen tuotesuunnitteluun voi vaateteollisuutta tuoda takaisin Suomeen ja Eurooppaan, uskoo professori Heikki Mattila TTY:n materiaaliopin laitokselta.

Lue lisää Rajapinnasta.

TTY 50 vuotta

Vuosi 2015 on Tampereen teknillisen yliopiston juhlavuosi. Yliopisto täyttää 50 vuotta ja juhlii merkkivuottaan sidosryhmille suunnatuissa tapahtumissa ympäri vuoden. Juhlavuosi huipentuu syksyllä Tekniikan päiviin.

Juhlavuoden teemaksi on valittu valo. Valo kuvastaa toivoa ja elämää, ja se myös linkittää TTY:n tulevaisuuteen. Tiede ja teknologia ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnan ongelmien ratkaisemisessa.

Lue lisää juhlavuodesta Rajapinnasta.

Tapahtumat

Uutisia