Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Vinkkejä suunnitelmalliseen energiansäästöön

Uusien professoreiden juhlaluennot 9.2.

TTY kutsuu tieteen ja tutkimuksen ystävät kuulemaan uusien professoreiden juhlaluentoja

maanantaina 9.2.2015 kello 13.15 alkaen
Tietotalon saliin TB103,
Korkeakoulunkatu 1, Tampere

Juhlaluentonsa pitävät

Professori Jukka Konttinen, kemia ja biotekniikka
Professori Juho Rajaniemi, arkkitehtuuri
Professori Esa Räsänen, fysiikka
Professori Esko Turunen, matematiikka

Tilaisuudessa palkitaan myös ansioituneita tutkijoita, opettajia ja vaikuttajia.

Uutiset

Juhlavuosi: TTY-viikko 9.–14.2.2015

TTY viettää juhlavuotta. Yliopisto täyttää 50 vuotta ja tuo vuoden aikana esille juhlavuoden teemaksi valittua valoa eri tavoin. Valo kuvastaa toivoa ja elämää, ja se myös linkittää TTY:n tulevaisuuteen. ”Valoa Tulevaisuuteen” -teema viestittää sitä, että tiede ja teknologia ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnan ongelmien ratkaisemisessa ja luovat mahdollisuuden valoisampaan tulevaisuuteen.

- Keltainen väri ja prismakuvio ilmentävät tieteen valoa ja yliopiston tärkeää roolia teknologian tiennäyttäjänä, sanoo rehtori Markku Kivikoski.

Helmikuussa TTY-viikolla tapahtuu:

9.2. Uusien professorien juhlaluennot

10.2. TTY tutuksi yrityksille

12.2. Eloa ja valoa! – Opetuksen ja oppimisen tapahtuma

13.2. Valon ja aineen vuorovaikutus -seminaari / Light–Matter Interaction

13.2. Alumniseminaari

14.2. Akateemisen kyykän MM-kisat

Tutustu koko juhlavuoden ohjelmistoon

Tolkkua puheensorinaan

Melussa ei aina ole helppo saada selvää toisen puheesta. Erityisen vaikeaa se on kuulovammaisille ja vanhuksille. Kuulemista tutkivat audiotutkijat ovat kehittäneet kommunikaatio-ongelmaan apukeinoja.

Akatemiatutkija Tuomas Virtanen vetää TTY:llä kansainvälistä, EU-rahoitteista INSPIRE (Investigating Speech Processing in Realistic Environments) -tutkimusprojektia. Nelivuotisessa projektissa tutkitaan puhetta ja kommunikaatiota arjen olosuhteissa.

Lue lisää Rajapinnasta.

TTY 50 vuotta

Vuosi 2015 on Tampereen teknillisen yliopiston juhlavuosi. Yliopisto täyttää 50 vuotta ja juhlii merkkivuottaan sidosryhmille suunnatuissa tapahtumissa ympäri vuoden. Juhlavuosi huipentuu syksyllä Tekniikan päiviin.

Juhlavuoden teemaksi on valittu valo. Valo kuvastaa toivoa ja elämää, ja se myös linkittää TTY:n tulevaisuuteen. Tiede ja teknologia ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnan ongelmien ratkaisemisessa.

Lue lisää juhlavuodesta Rajapinnasta.

Tutustu myös uusien professorien juhlaluentoihin.

Arki ja globaalit ilmastohaasteet kohtaavat liikenteen tutkimuksessa

Liikenne ja logistiikka pitävät yhteiskunnan rattaat pyörimässä ja vaikuttavat jokaisen arkeen. Viidennes kasvihuonekaasupäästöistä johtuu liikenteestä. Suomen ilmastopaneeliin valittu tutkijatohtori Heikki Liimatainen haluaa tehdä osansa, jotta Suomen liikennejärjestelmä olisi turvallinen, ympäristöystävällinen ja tehokas.

Liimatainen analysoi väitöksessään kuljetusalan energiatehokkuuden ja hiilidioksidipäästöjen kehittymistä ja ennakoi niiden tulevaisuutta. Väitöstyön jatkona vastaava tutkimus tehtiin Liimataisen johdolla myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Mielenkiintoinen kansainvälinen vertailu on noteerattu myös tieteellisissä julkaisuissa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tapahtumat

Voiko algoritmi olla energiapihi?

Kännyköiden, tablettien ja muiden laitteiden toiminta perustuu kehittyneisiin algoritmeihin. Voiko hyvällä suunnittelulla luoda algoritmeja, jotka säästävät laitteiden käyttämää energiaa?

Algoritmit ovat kuvauksia tai ohjeita siitä, miten jokin tehtävä tai prosessi suoritetaan. TTY:llä kehitettyjä algoritmeja hyödyntävät esimerkiksi teollisuuskumppanit omassa sovelluskehityksessään. Hyvä algoritmi on suunniteltu siten, että se kuluttaa mahdollisimman vähän laitteen energiaa.

Tutustu lisää aiheeseen Rajapinnassa.

Päästöt ja kulutus kuriin testausradalla

Uusi liikkuvien työkoneiden testausrata on ainutlaatuinen Euroopassa. Kampuksella sijaitsevalla radalla testataan ajokokeilla raskaiden työkoneiden ominaisuuksia, ja kaivetaan sekä siirretään maata.

Osa ajoradasta on asfaltoitu, mutta suurin osa siitä on sorapintaa. Siellä voi harjoitella työkoneen hallintaa sekä taloudellista ja vähäpäästöistä ajotapaa.

– Vastaavaa testausrataa ei ole muualla Suomessa, eikä muissa pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa yliopistoissa. Täällä me voimme tutkia työkoneita, jotka voivat olla perinteisesti ajettavia, etäohjattuja tai autonomisia eli ilman ajajaa liikkuvia, kertoo professori Kalevi Huhtala.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tuleeko teollisesta internetistä ekologinen painajainen?

Teollinen internet uhkaa tuoda tullessaan laitteisiin yhä enemmän ympäristöä kuormittavia akkuja, piisiruja ja johtoviidakon. TTY:llä kehitetään nyt toisenlaista ratkaisua: painettavia, ohuita ja joustavia elektronisia mittauslaitteita, jotka kommunikoivat langattomasti ja keräävät tarvitsemansa energian itse ympäriltään. Näistä syntyy ekologisesti kestävä teollinen internet.

FiDiPro-professori Paul Berger, professori Donald Lupo ja tutkija Suvi Lehtimäki kehittävät uudenlaista elektroniikkaa, jonka avulla teollisen internetin voi toteuttaa painamalla.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

Uutisia