Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Obeliski tervehtii kevättä kampuksella

TTY:n tunnetuin maamerkki, Prisma-obeliski tervehtii kampukselle tulijoita nykyisellään Tietotalon edessä. Teos sijaitsi alun perin Päärakennuksen edessä, josta se siirrettiin kesällä 2013 Kampusareenan rakennustöiden vuoksi.

Prisma-obeliski on heijastellut kampuksen näkymiä vuodesta 1985. Obeliski koostuu noin 1200 osasta. Kirkkaaksi hiottu ruostumaton teräspinta heijastaa valoa ja pimeään aikaan teos on valaistu näyttävästi. Teoksen on suunnitellut kuvanveistäjä Mauno Kivioja.

Tietojärjestelmien hankinta on taitolaji

− Uusia tietojärjestelmiä hankittaessa ongelmana on usein se, että ei tiedetä, mitä halutaan. Hankinnassa saattaa korostua yksittäisen käyttäjäryhmän toive tai hankinta pohjautuu riittämättömään tietoon. Joskus taas ei osata erottaa sitä, mitkä tiedot ja toiveet ovat olennaisia, kertoo TTY:n tiedonhallinnan ja logistiikan laitoksen johtaja, professori Samuli Pekkola.

Lue lisää uudistuneesta Rajapinnasta.

Uutiset

Kirkastuvaa luvassa

Materiaalitutkijoille avautuu pian tutkijan taivas. He pääsevät tutkimaan materiaalien ominaisuuksia 10 miljoonaa kertaa auringon säteilyä kirkkaamman synkrotronisäteilyn avulla.

– Synkrotroni on hiukkaskiihdytin, joka tuottaa erittäin kirkasta elektromagneettista säteilyä. Ilmiöt, joita me haluamme tutkia, ovat niin häviävän pieniä ja nopeita, että ilman 10 miljoonaa kertaa aurinkoa kirkkaampaa valoa niitä ei voisi tutkia kunnolla, kertoo professori Mika Valden TTY:n optoelektroniikan tutkimuskeskuksesta.

Lue lisää uudistuneesta Rajapinnasta.

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n uusi esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

TTY-säätiön hallitukseen kaksi uutta jäsentä

TTY-säätiön hallituksessa on aloittanut kaksi uutta jäsentä, Antti Kaunonen ja Kati Korhonen-Yrjänheikki.

Tekniikan tohtori Antti Kaunonen on saksalaisen konepajakonsernin Voith Paperin johtoryhmän jäsen ja tehnyt pitkän uran kansainvälisten teknologiayritysten palveluksessa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa.

Tekniikan tohtori Kati Korhonen-Yrjänheikki on Tekniikan akateemiset TEKin koulutus- ja työvoimapoliittisen yksikön johtaja ja toimii teknillisen korkeakoulutuksen kansallisen strategiatyön vetäjänä.

Lue lisää uudistuneesta Rajapinnasta.

Tiedelehti Rajapinta uudistui

Rajapinta on uudistunut. Verkkolehti tuo TTY:n tutkimuksen ja uutiset luoksesi entistä helpommin ja näyttävämmin.

Nyt lehteä on helppo lukea mobiililaitteilla, sillä se mukautuu automaattisesti aina laitteen koon mukaiseksi. Lisäksi lukijalle tarjotaan lehden sisällöt entistä helpommin luettavaksi: jokaisen juttusivun lopusta pääsee siirtymään helposti muihin saman numeron juttuihin ja lehden etusivulla tarjotaan luettavaksi myös edellisen numeron jutut sekä listataan eniten luetut jutut.

Myös visuaalinen ilme on uudistunut. Sen myötä muun muassa etusivun kuvat saavat entistä suuremman roolin.

Rajapinta on ilmestynyt verkossa vuodesta 2008.

Tutustu uudistuneeseen Rajapintaan!

Tapahtumat

Personoituja tuotteita mikrotehtaasta

Mikrotehdas tuo tuotteiden valmistuksen lähemmäs asiakasta. Asiakkaalle voidaan helposti ja nopeasti valmistaa personoituja tuotteita myymälän takahuoneessa tai jopa leikkaussalissa.

– Mikrotehtaita ja desktop-laitteita on jo käytössä, mutta meidän modulaarinen konseptimme on pisimmälle kehitetty maailmassa. Myös puhdastila on integroituna laitteeseen, kertoo projektipäällikkö Riku Heikkilä TTY:n kone- ja tuotantotekniikan laitokselta.

Lue lisää uudistuneesta Rajapinnasta.

Kultaryntäys avaruuteen

Professori Mikko Kaasalainen ennustaa, että avaruudesta tulee lopulta teollinen kotikenttämme.Asteroideissa on runsaasti arvometalleja, jotka halutaan saada käyttöön.

Matkassa on tietysti monta mutkaa: miten kartoittaa asteroideja, kuinka valita niistä arvokkaimmat kohteet ja miten mineraalit saadaan tuotua Maahan. Näitä haasteita käsittelee juuri julkaistu ensimmäinen asteroidien hyödyntämisestä kertova kirja. Yhtenä kirjoittajana on TTY:n matematiikan laitoksen professori Mikko Kaasalainen.

Kaivostoimintaan sopivien asteroidien kartoituksessa olennainen apu on inversio- eli käänteisongelmien matematiikka. Kaasalainen on tässä maailman johtava tutkija.

Lue lisää uudistuneesta Rajapinnasta.

Voittaako Suomi seuraavassa teollisuuden murroksessa?

Teollisen internetin sanotaan olevan teollisuudelle seuraava mullistus. Suomesta on jo ehditty toivoa tiennäyttäjää alalle. Teollinen internet on nähty myös selviytymiskeinoksi tuotannon siirtyessä halvemman kustannustason maihin.

Professorit Seppo Kuikka ja Hannu Koivisto TTY:n systeemitekniikan laitokselta jarruttelevat hehkutusta, mutta myöntävät: käsillä on iso muutos, joka sisältää paljon mahdollisuuksia.

Lue lisää uudistuneesta Rajapinnasta.