Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Spektromikroskopialla nanomateriaalien pintaominaisuudet hallintaan

Kuva on otettu optoelektroniikan tutkimuskeskuksen (ORC) uudesta spektromikroskopia-laitteesta.

NanoMAT-laboratoriosta löytyvällä spektromikroskopia-laitteella tutkitaan ja hallitaan tarkemmin nanomateriaalien ominaisuuksien, rakenteen ja valmistuksen välisiä riippuvuuksia.

Pintaherkkä spektromikroskopia-menetelmä mahdollistaa nanorakenteisten materiaalien pintakoostumuksen, pintayhdisteiden molekulaarisen rakenteen ja elektronisten ominaisuuksien kuvantamisen erittäin tarkasti. Alle viiden nanometrin syvyydeltä tulee 95 prosenttia tutkimusinformaatiosta.

NanoMAT-laboratoriossa käytettävä nanomateriaalien valmistusmenetelmä ALD mahdollistaa erittäin tasaisten ja tarkkarajaisten ohutkalvojen kasvatuksen materiaalien pinnoille ja rajapinnoille. Näitä ohutkalvoja hyödynnetään nanofotoniikan materiaaleissa, joita löytyy esimerkiksi CD-soittimista, kuituoptisista tietoliikennejärjestelmistä, viivakoodinlukijoista, materiaalien työstölaitteista, tutkista, sensoreista ja mobiiliteknologiasta.

NanoMAT-laboratoriossa tehtävän tutkimuksen tavoitteet lähtevät vahvasti perustutkimuksesta ja tähtäävät kansainvälisen tason huippututkimustuloksiin uusien nanofotoniikan sovellusten tuottamiseksi.

Yhteyshenkilö: professori Mika Valden.

Lisätietoja tutkimuksesta: Surface Scienece Laboratory.

Uusien opiskelijoiden orientaatioviikko 18.-22.8.2014

Uusien opiskelijoiden eli fuksien opiskelu alkaa jo 18. elokuuta. Ensimmäisellä viikolla saa paljon hyödyllistä tietoa opiskelusta TTY:llä ja pääsee tutustumaan tuleviin opiskelukavereihin. Opintojen alussa apuna on myös opiskelijatutor. Tutoroinnin myötä tutuksi tulevat opiskelun keskeiset asiat, yliopiston tavat, muut fuksit ja opiskelijaelämä.

Uudelle opiskelijalle tärkeää luettavaa on Fuksikompassi, joka auttaa opinnoissa alkuun. Fuksikompassista selviää milloin ja missä opinnot alkavat, millainen on ensimmäisen viikon ohjelma ja mitä muuta uuden opiskelijan on hyvä opintojen alkumetreillä tietää.

Ylioppilaskunnan tekemä FuksiAnturi tutustuttaa TTY:n ylioppilaskuntaan ja sen palveluihin, opiskelijaelämään ja tarjolla oleviin moniin harrastusmahdollisuuksiin.

Tervetuloa fuksit!

Orientaatioviikon ohjelma.

Uutiset

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

Kyberhyökkääjien jäljillä

Kyberrikollisuus laajenee ja kyperuhkien muodot ovat moninaisia, hakkeroinnista aina kybervakoiluun ja sotaan.

TTY:n TUTCyberLabsissa simuloidaan kyberhyökkäyksiä ja niiltä puolustautumista sekä testataan laitteistoja ja ohjelmistoja. Syksystä alkaen TTY:n tietoturvallisuuden opiskelijat voivat myös osallistua kyberturvallisuuden kursseille.

Vuonna 2015 täydennyskoulutusta aletaan antaa myös TTY:n ulkopuolisille tietoturva-alan ammattilaisille.

Lue lisää Rajapinnasta.

Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft

Kampusareenan rakentaminen etenee aikataulussaan. Uuden rakennuksen kaikki tilat ja palvelut tulevat tukemaan yhdessä tekemistä ja ovat muunneltavissa tarpeiden muuttuessa.

– Kampusareena antaa uusia mahdollisuuksia toteuttaa yhteisöllisyyttä. Areena on opiskelijoiden, tutkijoiden, henkilökunnan, yritysten ja alumnien kohtaamispaikka. Yliopisto avautuu uudella tavalla suhteessa elinkeinoelämään, toteaa kumppanuuksista ja yhteisöistä vastaava johtaja Anne-Mari Järvelin.

Yhdessä tekemistä tukee Yhteistyömaa-nimellä kulkeva konsepti. Yhteistyömaan palvelut tukevat projektien alkuvaiheen ideointia ja kumppaneiden löytämistä sekä tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia tulosten esittämiseen.

Lue lisää Kampusareenasta.

Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?

Ympäristö on täynnä eri laitteista lähteviä ääniä. Kodinkoneet, autot, liikennevalot ja konttorilaitteet piipittävät. Miksi esimerkiksi nykyauto varoittaa ihan kaikesta saattaen kuskin hulluuden partaalle? Rajapinta esitti kysymyksen professori Kaisa Väänänen-Vainio-Mattilalle.

Tapahtumat

Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen

– Suurten kaupunkien välillä on nykyisin oltava nopeat yhteydet, mikä johtaa siihen, että myös asuminen ja kaupallinen toiminta siirtyvät liikennehubien tuntumaan, sanoo professori, arkkitehti Ari Hynynen.

Tampereen asemanseuduista kehitetään elinvoimaista dynamoa ja eri kulkumuotojen älykkästä yhdistäjää.

Asemanseutujen kehittäminen heijastaa myös isompaa ilmiötä, aluerakenteen keskittymistä Suomessa ja työssäkäyntialueiden laajenemista.

Lue lisää Rajapinnasta miten älyliikennettä kehitetään Tampereella.

Tampereella panostetaan big dataan

– Meidän tavoitteemme on voida big dataa jalostamalla nähdä tulevaisuuteen, ennustaa sitä ja muokata sitä, sanoo professori Moncef Gabbouj.

TTY on perustanut big datan tutkimuskeskuksen, joka yhdistää signaalinkäsittelyn, tietotekniikan ja teollisuustalouden laitosten osaamisen. Virtuaalinen keskus aloittaa toimintansa vuonna 2016.

Vuodesta 2015 lähtien TTY:llä voi opiskella big dataa uutena pääaineena.

Lue lisää Rajapinnasta.

Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian

Puolijohde- ja lasertutkimus voi johtaa läpimurtoihin silmäleikkauksissa, syöpähoidossa ja ajan mittaamisessa.

Professori Mircea Guina ja hänen tutkimusryhmänsä TTY:n optoelektroniikan tutkimuskeskuksessa ovat vuosien työn tuloksena onnistuneet kehittämään puolijohdeteknologiaan perustuvan käänteentekevän menetelmän, jolla voidaan tuottaa kirkasta laservaloa aallonpituusalueelle keltainen–oranssi (570–620 nanometriä).

Lue lisää Rajapinnasta.

Uutisia