Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Rehtorin joulutervehdys

Kiitän tukijoitamme ja kumppaneitamme hyvästä yhteistyöstä vuonna 2014. Toivotan kaikille rauhallista joulun aikaa sekä onnea ja menestystä alkavalle vuodelle! Ensi vuonna yliopisto juhlii 50-vuotista toimintaansa lähinnä työnmerkeissä erilaisin tapahtumin.

Markku Kivikoski

Juhlavuoden ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.tut.fi/juhlavuosi.

Asuinalueen suunnittelu Turkuun diplomityönä

Turun kaupunki on suunnittelemassa uutta asuinaluetta Skanssin kaupunginosaan. Arkkitehtuurin opiskelija Kaisa Härkönen toteutti kaupungille diplomityönään vaihtoehtoisen aluesuunnitelman, jossa tarkasteltiin Skanssia ja erityisesti sen ulkotiloja osana monipuolista kaupunkiasumista. Työn lähtökohtana oli luoda visioita sekä mielikuvia alueen tulevaisuudesta. Skanssista rakennetaan uudenlainen kestävän kehityksen mukainen asuinalue. Härkönen ideoi sosiaalisesti aktiivisen ja käyttäjälähtöisen aluesuunnitelman. Diplomityötä ohjasi professori Harry Edelman.

–  Käytäntöä palvelevilla diplomitöillä on arkkitehtuurin ja rakennustekniikan laitoksilla pitkä perinne, kertoo Edelman.

– Etsimme uusia yhteistyökumppaneita diplomityö- ja tutkimushankkeisiin jatkuvasti, ja laitoksemme professorit kertovat mielellään lisää yhteistyömahdollisuuksista.

Lisätietoja: Harry Edelman

Uutiset

Avoimen yliopiston haku käynnissä

TTY:n avoimessa yliopistossa voit opiskella tekniikkaa ja arkkitehtuuria monipuolisesti. Valittavissasi on yksittäisiä opintojaksoja ja opintokokonaisuuksia. Haku tammikuussa 2015 alkaville avoimen yliopiston opintojaksoille päättyy 28.12.2014. Opetustarjonta löytyy sähköisistä opinto-oppaista ja hakeminen tapahtuu sähköisen hakujärjestelmän kautta.

Lyhyt väylä

Lyhyen väylän kautta voi hakeutua tutkinto-opiskelijaksi kaikkiin DI-hakukohteisiin. Väylä kestää kevätlukukauden 2015. Opiskelijan on lukukauden aikana suoritettava neljän opintojakson (matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa) opintokokonaisuus. Hyvin menestynyt opiskelija voi hakea tutkinto-opiskelijaksi. Haku lyhyelle väylälle on nyt auki ja päättyy 7.12.2014.

Katso lisää: www.tut.fi/avoinyliopisto.

Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä

Luusiirreleikkausten teko voi helpottua huomattavasti, kun TTY:llä kehitetty uusi synteettinen ja biohajoava keinoluumateriaali saadaan markkinoille. Kirurgit voivat muotoilla hyllytavarana toimitettavaa luun korvikemateriaalia potilaalle sopivaksi jopa leikkauksen aikana. Huokoista keinoluumateriaalia voi taivutella, leikata saksilla ja veistää veitsellä.

– Tänä päivänä kirurgit käyttävät luusiirteeseen joko potilaan omaa luuta, kudospankista saatua luuta tai synteettisiä keraamisia materiaaleja. Näihin menetelmiin liittyy kuitenkin ongelmia, kertoo tutkijatohtori Kaarlo Paakinaho TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitokselta.

Paakinaho ja Kurko-projektin tutkimusryhmä ovat kehittäneet luukudoksen kasvua stimuloivaa synteettistä komposiittimateriaalia Tekesin rahoittamassa projektissa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Antibakteerinen pinta karkoittaa pöpöt

Tautien aiheuttajabakteerit parkkeeraavat mielellään ovenkahvoihin, vesihanoihin ja tiskipöydälle. Ne voivat pysyä hengissä päiväkausia. Mutta antibakteeristen pinnoitteiden avulla niistä voi tehdä paikkoja, joissa bakteerien tassuja alkaa polttaa.

– Antibakteeriset pinnat ovat pintoja, joihin bakteerit eivät tartu. Tai jos tarttuvat, eivät viihdy kovin kauaa, kertoo professori Jyrki Mäkelä TTY:n fysiikan laitokselta.

Antibakteerisia pinnoiteaineita ovat muun muassa hopea, titaanidioksidi, sinkkidioksidi, kuparidioksidi ja ceriumdioksidi. Niillä on katalysoivia ominaisuuksia, jotka saavat pinnan polttamaan bakteerien tassujen alla.

Lue lisää Rajapinnasta: Pinta pelottaa bakteeria.

Tapahtumat

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

Uutisia