Etusivu - Tampereen teknillinen yliopisto

Eurooppalainen ympäristötekniikan ohjelma hakee tohtorikoulutettavia

TTY on mukana yhteiseurooppalaisessa Marie Skłodowska-Curie -tohtoriohjelmassa, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden perehtyä ympäristötekniikkaan, biologisiin jätteidenkäsittelymenetelmiin ja jätteiden energiasisällön hyödyntämiseen. Ohjelma on ensimmäinen laatuaan Suomessa. 

– Valmistujat tulevat olemaan haluttuja osaajia, joilla on asiantuntemusta ratkaista jätteiden käsittelyn, energiapulan ja kestävän kehityksen globaaleja haasteita. Hankkeen myötä TTY on mukana kehittämässä eurooppalaista tohtorikoulutusta ja yhteistutkintoja, sanoo TTY:n yhteyshenkilö, tutkijatohtori Aino-Maija Lakaniemi kemian ja biotekniikan laitokselta.

Kolmivuotiseen ohjelmaan haetaan parhaillaan kahdeksaa tohtorikoulutettavaa. Hakuaika päättyy 15.3.2015.

Katso lisätietoja Avoimet työpaikat -sivulta.

Vastaisku Aasian halvoille tekstiilipajoille?

Räätälöi vaate makusi mukaiseksi kännykällä ja sovita sitä itsesi kokoisen avattaren päälle. Tilauksesi menee suoraan tuotantoon ja saat vaatteen nopeasti kotiovellesi. TTY:llä kehitetään pilottitehdasta ja uutta vaatteiden valmistustapaa, jossa kuluttajat voivat osallistua tuotteiden suunnitteluun.

– Ottamalla kuluttaja mukaan digitaaliseen tuotesuunnitteluun voi vaateteollisuutta tuoda takaisin Suomeen ja Eurooppaan, uskoo professori Heikki Mattila TTY:n materiaaliopin laitokselta.

Lue lisää Rajapinnasta.

Uutiset

Tuotanto takaisin Suomeen, mutta uudenlaisena

Suomalainen teollisuus on siirtänyt valmistusta ulkomaille halvempien resurssien perässä, mutta nyt suunta halutaan saada kääntymään. Miksei muu maa ollutkaan mansikka?

Professori Miia Martinsuo TTY:n teollisuustalouden laitokselta kannustaa suomalaisia yrityksiä uudistamaan vanhaa ja katsomaan rohkeasti eteenpäin. – Meillä on paljon vahvuuksia, joista voimme olla ylpeitä. Niiden varaan voi rakentaa, ja niitä kannattaa vahvistaa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Teekkari tai arkkari kesätöihin tai diplomityötä tekemään?

TTY:lle tekniikan pedagogiikan professuuri

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on myöntänyt 600 000 euroa tekniikan pedagogiikan professuurin perustamiseksi. Pedagogiikan professorin tehtävänä on tutkia ja kehittää tekniikan yliopisto-opetusta esimerkiksi digitalisaation myötä muuttuvassa oppimisympäristössä.

Opetukseen tarvitaan kokonaan uusia opetusmenetelmiä sekä vanhojen kehittämistä.

Professuuri on ainutlaatuinen Suomessa. Tavoitteena on uudistaa oppimista ja panostaa monipuolisesti tulevaisuudessa tarvittaviin taitoihin.

Lue lisää.

Kurkistus solun sisään

Kuvassa on mikroskooppikuva ihmisen soluista (U2OS). Tuma näkyy sinisenä, mitokondriot punaisina ja solukalvot vihreinä.

TTY:n biosysteemien dynamiikka -laboratorion tutkijat kehittävät ohjelmistotyökaluja, joiden avulla mitokondriot voidaan tunnistaa mikroskooppikuvista automaattisesti ja tutkia niiden toimintaa elävissä soluissa.  Mitokondriot ovat solujen voimalaitoksia, joiden vajaatoiminta on yhdistetty moniin ikääntymisen aiheuttamiin sairauksiin. 

Signaalinkäsittelyn laitoksen alaisuudessa toimiva laboratorio tutkii dynaamisia biologisia prosesseja, kuten solujen vanhenemista ja geenien ilmentymistä elävissä soluissa. He käyttävät uusimpia mikroskopiatekniikoita ja solu- ja molekyylibiologisia menetelmiä havainnoidakseen soluissa ja niiden osissa tapahtuvia muutoksia yksittäisten molekyylien tasolla. Tulokset auttavat ymmärtämään solunsisäisiä ilmiöitä ja niitä ohjaavia mekanismeja.            

Lisätietoja: Associate Professor Andre Ribeiro.

TTY 50 vuotta

Vuosi 2015 on Tampereen teknillisen yliopiston juhlavuosi. Yliopisto täyttää 50 vuotta ja juhlii merkkivuottaan sidosryhmille suunnatuissa tapahtumissa ympäri vuoden. Juhlavuosi huipentuu syksyllä Tekniikan päiviin.

Juhlavuoden teemaksi on valittu valo. Valo kuvastaa toivoa ja elämää, ja se myös linkittää TTY:n tulevaisuuteen. Tiede ja teknologia ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnan ongelmien ratkaisemisessa.

Lue lisää juhlavuodesta Rajapinnasta.

Vinkkejä suunnitelmalliseen energiansäästöön

Tolkkua puheensorinaan

Melussa ei aina ole helppo saada selvää toisen puheesta. Erityisen vaikeaa se on kuulovammaisille ja vanhuksille. Kuulemista tutkivat audiotutkijat ovat kehittäneet kommunikaatio-ongelmaan apukeinoja.

Akatemiatutkija Tuomas Virtanen vetää TTY:llä kansainvälistä, EU-rahoitteista INSPIRE (Investigating Speech Processing in Realistic Environments) -tutkimusprojektia. Nelivuotisessa projektissa tutkitaan puhetta ja kommunikaatiota arjen olosuhteissa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Tapahtumat

Tutkimusta ihmisen ja ympäristön hyväksi

TTY:n esittelyvideo Research is the key to the future vie parin minuutin huikealle matkalle tieteen ja tutkimuksen maailmaan. Tarina lähtee Tampereen teollisuushistorian alkuvuosista ja jatkuu tähtiä tavoitellen tulevaisuuteen. Video esittelee TTY:n tulevaisuuteen suuntaavaa työtä: tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi.

Tutustu esittelyvideoon ja TTY:n videokanavaan Youtubessa.

Uutisia